До кога се пие фолиева киселина при бременни?

По време на бременност вашата нужда от витамин В9 ще нарасне значително. Причина за това са особеностите на този витамин. Той може да се приема в синтетична форма като фолиева киселина и в естествен вид като фолат. При настъпила бременност В9 участва активно в изграждането на плацентата, деленето на клетките и растежа на ембриона. Фактор е при образуването на кръвните клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Много важна е ролята му, когато се формират нуклеиновите киселини (РНК и ДНК), на които се дължи предаването на наследствените белези. Витамин В9 е изключително необходим при затваряне на невралната тръба в зародиша. Ако у майката възникне сериозен недостиг на фолати, явяват се тежки изменения в организма на бебето, като: дефекти на гръбначния стълб, включително спина бифида (отвор в гръбначния канал, през който излиза част от гръбначния мозък); хидроцефалия (течност в мозъка); аненцефалия (пълна или частична липса на мозък); хернии на мозъчното вещество и мозъчните обвивки; забавяне на умственото и физическото развитие на детето; преждевременно прекратяване на бременността поради развиваща се плацентарна недостатъчност и др. Освен това дефицитът на витамин В9 води до токсикоза, анемия, депресия и други заболявания на бременната. Този недостиг не може да се компенсира само с храната. Няма как да поглъщате по близо килограм на ден прясно зеле или суров спанак. Ето защо е важно да приемате хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина в допълнение на здравословното и балансирано хранене.

Кога трябва да започне приемът на фолиева киселина и до кога се пие?

  • Минимум три месеца преди зачеването е правилно да започнете да приемате ежедневно фолиева киселина, препоръчват експерти на Световната здравна организация, защото е необходимо време, за да се увеличат нивата на фолати в червените кръвни клетки и съответно фолиевата киселина да осигури превантивен ефект срещу дефекти на невралната тръба (ДНТ). Наистина е добре фолиевата киселина да започне да се приема още преди забременяването или поне когато се разбере за бременността. Обаче повечето лекари препоръчват да се пие и след това, особено при рискова бременност.
  • Приемът на фолиева киселина трябва да продължи през цялата бременност. В първите месеци на бременността се формира невралната тръба, от която в по-късен етап се развиват: гръбначният стълб, гръбначният мозък и централната нервна система. Когато невралната тръба не се затвори напълно, бебето страда от посочените по-горе дефекти, които са различни по тежест и честота. Обикновено при отворен долен край на тръбата се явява спина бифида, а при отворен горен край – аненцефалия.  Досегашните проучвания сочат, че тези дефекти намаляват с до 70 %, ако майката приема фолиева  киселина.
  • През втория и третия триместър на бременността (от 14-та седмица до 27-та седмица и от 28-та седмица непосредствено до раждането) плацентата е основният път за доставка на жизненоважни вещества за плода. Но при недостиг в майчиния организъм на витамин В9 не може да се развие обширна мрежа от кръвоносни съдове (т.нар. съдовото легло) в плацентата. Ако се случи, възникват проблеми в растежа и развитието на плода, понякога –  недоразвитие на крайниците, непълноценност на сърдечните клапи, спонтанен аборт и др. Ето защо е правилно да продължите да приемате фолиева киселина. Общото дневно количество витамин В9, което трябва да получавате през втория и третия триместър е по-голямо – 500 до 600 mcg. Максималната препоръчителна дневна доза от 13-та седмица до раждането е 800 mcg.
  • В периода на кърмене вашите хранителни потребности са увеличени, но и тогава по естествен път не бихте могли да си набавите достатъчно витамин В9. Чрез кърмата той преминава в детето, като задоволява нуждите на неговия растеж.
  • При хронични заболявания (например, захарен диабет, епилепсия и др.) е правилно да увеличите дозата, но след консултация със специалист. Лекар трябва да определи и какво количество фолиева киселина да вземате, ако провеждате лечение със сулфонамидни, противотуберкулозни, антималарийни и други медикаменти. И тъй като фолиевата киселина е водоразтворима, приема се, че е минимална вероятността да я предозирате. Със сигурност обаче тя ще ви гарантира здраве – на вас и рожбата ви.
Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно