Хранене по време на бременност: 10 полезни храни за бременни
Няма съмнение, че щом установите своята бременност ще ви се наложи да промените много неща в живота си. Но, каквото и да предприемете, не забравяйте най-важното – в тялото ви се формира и развива нов организъм, с когото трябва да се съобразявате. Всеки дефицит или излишък от хранителни вещества може да доведе до здравословни проблеми за вас и детето, което очаквате. Така че е добре да знаете кои са най- подходящите храни през този отговорен период от живота на жената. Ето ги:
- Месо. Полезно е да консумирате нетлъсти меса, за да не натоварвате енергийно организма си и да не се излагате на риск от сърдечно-съдови, ендокринни и други заболявания. Подходящи са всички видове меса, които осигуряват висококачествен протеин, необходим на развиващия се зародиш. Те, както и рибата са източници на желязо, а потребностите от този микроелемент нарастват през бременността;
- Риби. Добре е да консумирате сьомга, сардини, херинга, скумрия, чрез които ще си осигурите дълговерижни омега-3 мастни киселини, нужни за развитието на нервната система на детето, което очаквате. (Внимание: избягвайте риби и морски дарове, способни да натрупват живак, като акула, риба тон, риба меч, миди и др.);
- Яйца – препоръчват се кокоши и пъдпъдъчи. Те са богати на протеини, влияят благотворно върху кръвта в организма на майката, а намиращият се в тях биотин (витамин В7) стимулира имунната система. Яйцата са също богат източник на калций, нужен за костите на бебето.
- Мляко и млечни продукти. Чрез тях може да си доставите лесно усвоим калций. Освен това киселото мляко подобрява храносмилането и имунитета, ограничава стомашно-чревните проблеми през бременността;
- Зърнени храни, включително пълнозърнест хляб. Продуктите от тази група, бобовите растения и листните зеленчуци са източници на фолати (витамин В9), подпомагащи образуването на нервалната тръба, от която по-късно се оформя гръбнчинят мозък на бебето. Но необходимото количество на витамин В9 през бременността не може да се достигне само чрез хранене и е добре да се допълни с хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина.
- Бобови храни – зрял боб, леща, соя и др. Те са добри източници на протеини и фолати, гарантиращи правилното развитие на бебето. Полезно е да ги консумирате още преди зачеването, както и през целия период на бременността;
- Зеленчуци. Дайте предимство на пресните или пасираните зеленчуци. Така ще се ползвате максимално от техните микроелементи и витамини. Акцентирайте върху зеленолистните зеленчуци, които съдържат фолати. Добре е да похапвате също моркови, домати и други оранжево-червени зеленчуци. Те са източници на бета-каротин, превръщащ се в организма във витамин А, който в малки количества подпомага развитието на клетките и тъканите на бебето, неговото зрение и имунната му система. Но не бива да забравяте, че при висок прием на витамин А по време на бременност може да настъпят нарушения в развитието на плода;
- Плодове. Подходящи са традиционните за България сезонни плодове, цитруси, както и горските плодове (пресни и сушени). Чрез тях ще си осигурите витамини и микроелементи, необходими на развиващия се зародиш;
- Подправки – магданоз, розмарин, босилек и др. Намиращият се в тях (също и в зеленчуците и плодовете) витамин С улеснява усвояването на желязо от месото и рибата. Освен това е важен за костите, зъбите и колагена в съединителната тъкан. И още – фолиевата киселина в подправките предпазва от увреждания на невралната търба и аномалии в гръбначиня мозък на бебето;
- Ядки и семена – орехи, бадеми, лешници, чия, ленено и сусамено семе. В тях има витамини, микроелементи и късоверижни омега-3 мастни киселини, които в организма частично се превръщат в дълговерижни и поради това са полезни за развитието на нервната система на бъдещата ви рожба.
Много е важно между храненията да пиете чиста вода в количество от 8 до 12 чаши на ден. По този начин ще поддържате необходимия обем на кръвта, който през бременността нараства. Забравете за кафето и алкохола. Кажете „Не!“ на диетите за отслабване, присъствали в живота ви преди бременността. Хранете се пълноценно, без да преяждате. Според специалистите по диетология, през втория триместър на бременността е редно да повишите енергийната стойност на храната с 260 ккал, а през третия триместър – с 500 ккал дневно. Тази допълнителна енергия следва да се приема от ястия, богати на протеини, витамини и микроелементи. Храните, които избирате и начинът, по който ги употребявате могат да Ви помогнат срещу сутрешното гадене, затегнатия стомах, умората и други неприятни симптоми през бременността. Това ще ви позволи да фокусирате вниманието си към позитивните емоции и очаквания, свързани с основното ви призвание – да бъдете майка.