Кои храни да избягваме пo време на бременност?
Понякога ви се иска да хапнете нещо вкусно, но се притеснявате как това ще се отрази върху протичането на бременността и дали ще има последици за детето, което очаквате. В повечето случаи е добре да опитате желаното ястие, обаче в малки количества! Невинаги е необходимо да елиминирате даден продукт от менюто си, но все пак е добре да знаете какви рискове носи. Ето често употребяваните
храни, напитки и подправки, които е разумно да избягвате:
- Сурови, пушени или сушени месни продукти. Те се усвояват по-бавно и претоварват стомаха и задстомашната жлеза, което увеличава общия дискомфорт при бременност. Много опасни са суровите месни деликатеси, в които могат да се запазят вредни микроорганизми – токсоплазма, салмонела, коли бактерии, листерия. Последната бактерия е устойчива при ниски и високи температури. Листерията лесно преминава през плацентата и може преждевременно да прекъсне бременността.
- Сладкиши. Намалете употребата на пасти, баклавички, кремове и т.н продукти с рафинирана захар. Чрез тях внасяте в организма си калории, водещи до увеличаване на телесното тегло. Внимавайте с кремовете, сосовете и майонезите, които включват сурови яйца, поради опасност от заразяване със салмонела. Заменете сладките изкушения с печени или изсушени плодове.
- Кафе. Тази ароматна напитка по време на бременност повишава кръвното налягане и създава риск от спонтанен аборт. Освен това стимулира усилено отделяне на урина. С кафето организмът губи електролити (полезни вещества, съдържащи свободни йони на натрии, калий, калций и др. ) и при бременност лесно може да се дехидратира. Ако все пак се чувствате некомфортно без кафе, ограничете го поне през първия триместър. Пийте го силно разредено и предпочитайте вида „Арабика“, които е с най-ниско съдържание на кофеин.
- Алкохол. Напитките с алкохол затрудняват усвояването на кислород и хранителни вещества от плода. Освен това натоварват черния дроб и бъбреците, които по време на бременност работят усилено. Ако хронично в майчината утроба детето е било изложено под действие на алкохол, не са изключени проблеми в развитието му, включително и мозъчно увреждане.
- Пикантни подправки. Те дразнят стомашната и чревната лигавица. Могат да провокират не само гастрит, но и повишен тонус на маточната мускулатура, който понякога води до преждевременни контракции.
Полезни, но забранени храни по време на бременност
Има редица храни, които са полезни за организма, но при някои условия могат да въздействат негативно. По време на бременността е добре да се отнасяте с повишено внимание към такива продукти. Първото, което трябва да запомните, е, че винаги съществува риск от алергии. Дори, ако преди бременността проблемът не е съществувал, вероятността да се появи алергия след зачеването нараства многократно. Това се дължи на факта, че имунната система започва да работи по различен начин. Списъкът с подобни продукти включва:
- Meд. Съдържа огромно количество биологично активни вещества, а при настинки е незаменим. Въпросът е в това, че медът е много силен алерген. Ако силно ви се иска да похапнете мед, трябва първо да опитате лъжичка и да проследите реакцията на тялото си. Обрив, гадене, парене в стомаха са сигнали, че ще трябва да забравите за меда по време на бременност.
- Зеле. В него има полезни витамини, но по време на бременност е по-добре да се намали количеството на този зеленчук. Причината е, че зелето предизвиква силно газообразуване, което е придружено от болезнени усещания и може да увеличи маточния тонус.
- Морски дарове. Суровите или пушени миди, стриди, скариди и раци, както и риба меч, акула и риба тон са богати на фосфор и витамини, обаче често водятдо инфекции от вируси и бактерии. Освен това изброените морски дарове съдържат живак, а той е токсичен. Трябва да се избягва и консумацията на риба от промишлено замърсени морски райони, езера и реки, които са замърсени с химични съединения.
- Непастьоризирано мляко и меки сирена. Млякото несъмнено е здравословно, в него има много калций. Но продуктите, съдържащи непастьоризирано мляко, са рискови, защото могат да доведат до бактериални инфекции. Списъкът с такива млечни храни включва: натурална извара, сирене фета, рокфорт, бри, моцарела и др.
- Някои билкови чайове. Билките успокояват нервната система, укрепват имунната защита, нормализират кръвното налягане. Но не всички билки са позволени по време на бременност. Някои от тях могат да причинят алергии, други да повлияят на кръвното налягане, трети да провокират спонтанен аборт. Ето защо преди да използвате на билков чай, трябва да се уверите, че е подходящ за бременни.
Когато купувате продукти, разумно е да обръщате внимание на техния състав и срок на годност. Ако в съдържанието на опаковката им са отбелязани много консерванти, овкусители и оцветители, препоръчително е да не консумирате такива продукти. Важно е бъдещата майка да се храни с пълноценно и да се чувства добре, тъй като състоянието й пряко рефлектира върху развитието на бебето.