Често задавани въпроси за периода на бременността

Не се сещаме за нещо, което така променя живота ни, както бременността. Съвсем разбираемо е да си задавате много въпроси в този период. Ние ще бъдем напълно откровени и ще опитаме да отговорим изчерпателно на всеки един от тях. Тук публикуваме отговорите на най-честите задаваните въпроси, които вълнуват много бременни жени.

Към настъпила бременност насочват: закъснението на менструацията повече от две седмици; чувствителност и набъбване на гърдите, причинени от хормоните прогестерон и естрогени, чиито нива започват да растат след зачеването; лека болка в долната част на корема, която се свързва с промени в матката; чувствителност към миризми; гадене и повръщане, които са свързани с хормоналното преустройство на женския организъм.

Обикновено се посещава гинеколога след настъпило забавяне на цикъла и позитивни резултати от домашния тест за бременност. Освен гинекологичен преглед, лекарят провежда ултразвуково изследване на тазовите органи, за да установи дали оплодената яйцеклетка е в маточната кухина и да отхвърли опасност от извънматочна бременност. По правило бременната жена се регистрира на 10-та седмица, като се подлага на общ кръвен тест, общ тест за урина, тест за ХИВ, хепатит В, хепатит С, тестове за чернодробна и бъбречна функция.

Фолиевата киселина участва в клетъчното делене и синтеза на ДНК и РНК. Подпомага развитието на плацентата. Предпазва бебето от дефекти на невралната тръба и други аномалии (вълча уста, заешко небце, увреждания на крайниците). Заедно с витамин В12, участва кръвообразуването и съвместно с витамините В2, В6 и В12 регулира плазмените нива на аминокиселината хомоцистеин като по този начин пази от увреждане централната нервна система и сърцето.

Според препоръките на СЗО, от времето на планиране на бременност до края на 12-та гестационна седмица, бъдещите майки трябва да приемат ежедневно фолиева киселина. След този срок се затваря невралната тръба на бебето, но е добре да продължите с приема на фолиева киселина, която свежда до минимум за бременната жена заплахата от преждевременно раждане, анемия, плацентарна недостатъчност и някои други проблеми. Важно е да гарантирате на организма си достатъчно витамин B9 и в периода на кърмене, тъй като фолиевата киселина е отговорна за бързата регенерация на тъканите и освен това активира лактацията.

Приемайте колкото е възможно повече храна, богата на витамин В9, както и хранителна добавка, съдържаща най-малко 400 μg фолиева киселина. Сигурност че сте на прав път може да придобиете от липсата на симптоми, говорещи за недостиг на витамин В9, като: бледост на кожата, емоционална лабилност (постоянни промени в настроението от радост към дразнене и обратно), проблеми с когнитивните функции, намалена способност за концентрация, кожни обриви и други неразположения.

Въздържайте се от храни, които провокират алергии, водят до образуване на газове или по правило не са здравословни, защото съдържат много консерванти, оцветители, подсладители и други вредни съставки. Избягвайте пикантни и силно ароматизирани продукти, защото те дразнят или пренатоварват храносмилателната система. Имайте предвид, че проблеми в развитието на бебето може да предизвика алкохолът, също и кафето в големи количества.

Умереното спортуване ще повиши мускулния ви тонус и ще поддържа вашето добро настроение. Препоръчителни са разходки по 45 минути дневно. Може да плувате, да изпълнявате физически упражнения, да танцувате. Някои спортни центрове провеждат занимания със специални групи за бременни, където спортът се практикува в по-облекчен вариант. Но се пазете от падания и не забравяйте, че голямото физическо натоварване, както и стресът влияят негативно на организма ви.

Преди пътуване със самолет, трябва да се срещнете с акушер-гинеколога, който следи вашето състояние. Той ще ви обясни дали конкретно при вас има потенциални рискове и дали можете безпроблемно да летите. Приема се, че космическите лъчи не са критични за жени, които не пътуват често със самолет, тъй като тези лъчи не достигат равнища, създаващи опасност при бременност. Скенерите на летището също не са опасни за жени в положение, тъй като при тях се ползват много ниски дози нейонизиращи вълни или рентгенови лъчи.

Около 50–70% от бременните жени се оплакват от сутрешното гадене, което е настъпва в резултат от хормонални промени. Нормално това състояние продължава до края на първия триместър на бременността, но понякога остава и по-дълго. Има различна тежест, често се съпътства с повръщане. В такива случаи е необходима консултация с лекар, за да се изключат допълнителни, вредни фактори – ниска кръвна захар, висока стомашна киселинност, стрес, умора и др.

Нормално е за цялата бременност да повишите телесното си тегло с около 12,5 kg. Важно е наддаването да става плавно, за да може организмът ви да се приспособява без стресове към промените. Това от своя страна гарантира правилно развитие на вашето бебе.

Да, защото ви зарежда с ендорфини (хормони на щастието). Повишава имунната защита, както и нивата на окситоцин (хормон на обичта). Сексът засилва общуването и интимността между двамата партньори, укрепва връзката им. Разумно е обаче бъдещите родители да практикуват пози, които не водят до натиск върху корема и дразнене на гръдните зърна, за да не предизвикат преждевременни маточни контракции.

Запекът най-често е резултат от промени в хормоналните нива на организма, които забавят движението на червата. Нарастващата матка също оказва натиск върху червата и задължа освобождаването им. Виновни могат да бъдат и хранителни добавки с желязо. Състоянието се овладява най-лесно с приемане на сок от праскови, кайсии и други жълти плодове, които действат разхлабващо, както и с различни комбинации: кисело мляко и сок от сини сливи; сок от лимон с лъжица мед в чаша с вода; кисело мляко с добавени сок от ябълки и семена от чиа.

Полът на бъдещото дете се формира при зачеването. В ранните етапи бебетата имат т.нар. генитален туберкул, но не се откриват полови разлики. Според последни съобщения на АГ-специалисти от 12-та седмица нататък точността при определяне на пола чрез ултразвук достига 46%, а след 13-та седмица – 80%. Едва след 20 седмици може ясно да се види разликата.