Често задавани въпроси при планиране на бременност

Какви са най-важните мерки, които е правилно да присъстват в плана за зачеване? Как да си набавя необходимите витамини и микроелементи в периода на планирането? Мога ли да разчитам на благоприятен изход от бременността, въпреки че имам здравословни проблеми? Тук ще намерите отговори на тези и много други въпроси, които несъмнено ще възникнат пред вас.

Овулацията е процес, при който една зряла яйцеклетка се откъсва от яйчника  и по маточните тръби се придвижва към матката. (Понякога наведнъж се отделят две яйцеклетки от двата яйчника.) Овулацията настъпва един път месечно, а яйцеклетката живее около 24 часа. Ако не бъде оплодена от сперматозоид, тя се изхвърля заедно с менструалната кръв.

Няколко дни преди овулация повечето жени изпитват лека болезненост в долната част на корема и имат усещане за подуване на гърдите и повишаване на либидото. Променя се и влагалищният секрет, който става леплив, вискозен и прозрачен секрет, подобен на суров яйчен белтък. Освен на самонаблюдение, може да разчитате и на специални тестове за овулация, но тяхната надеждност е около 80%.

Да, мъжките полови клетки – сперматозоидите имат доста висока степен на преживяемост и могат да останат активни в продължение на 3 до 4-5 дни. В момента на освобождаване на яйцеклетката от яйчника вероятността да забременеете е най-висока. По-нататък забременяване е възможно, но в следващите дни шансове рязко намаляват.

Зачеване може да настъпи при срещата на сперматозоид с годна за оплождане яйцеклетка, а това е така по време на овулация, 3 до 4-5 дни преди и след отделянето на зрялата яйцеклетка. (Ако пък изобщо липсва периодично отделяне на жизнеспособните и здрави яйцеклетки в женското тяло, сперматозодитите няма какво да оплодят).

Най-простият начин е календарният – изчислявате овулацията си като изваждате от продължителността на своя цикъл 14. Например, при 28-дневен цикъл овулация настъпва на 14-ия ден, при 32-дневен цикъл – на 18-ия и т.н. Може да ползвате нашия овулационен калкулатор, чрез който ще можете бързо и лесно да изчислите най-вероятните дни за зачеване.

Естествената форма на витамин Витамин В9 се нарича фолат. Съдържа се в пресни плодове, зеленолистни зеленчуци, други зеленчуци, бобови растения, дробчета. Фолиевата киселина  е синтетичната форма на витамин B9, която е по-стабилна от фолата и в човешкия организъм може да компенсира витаминния недостиг.

Не, особено по време на бременност, когато потребностите от витамини и минерали са двойно по-високи. Освен това няма специфични, богати на фолати хранителни източници. Дори при всекидневна консумация на спанак, лапад, маруля и пр. не е възможно да си осигурите достатъчно витамин В9. Ето защо специалистите препоръчват да комбинирате своя хранителен режим с прием на фолиева киселина под формата на хранителна добавка.

Фолиевата киселина влияе благоприятно върху репродуктивната система жената и мъжа. Изследванията показват, че тя улеснява зачеването. Eжедневното приемане на фолиева киселина няколко месеца преди бременността в до 70-80% от случаите може да намали риска от вродени увреждания на плода, като спина бифида.

Необходимо е време, за да може организмът ви да натрупа фолиева киселина до ниво, гарантиращо максимална защита на бъдещото бебе срещу дефекти на невралната тръба. Ето защо, според СЗО препоръчва приемът на фолиева киселина да започне минимум 3 месеца преди очакваното забременяване. Ако сте пропуснали въпросните месеци, но установите, че сте бременна, започнете прием на фолиева киселина възможно най-скоро, тъй като витамин В9 е сред най-важните витамини в начална бременност. Чрез прием на фолиева киселина се намалява риска от раждане на дете с дефект на невралната тръба (spina bifida).

Най-точна информация дали сте бременна може да получите чрез кръвен тест за бременност, който показва повишено количество на хормона на бременността (човешки хорионгонадотропин, ЧХГ). Той започва да се увеличава след 10 дни от зачеването. Домашните тестове за бременност са бърз и лесен вариант, но не винаги са достатъчно прецизни. Най-добре е да изчакате седмица след пропусната дата на менструалния ви цикъл, за да сте сигурни в резултата. Ако имате отрицателен тест, но имате симптоми на бременност като умора, отпадналост, гадене, повръщане, тежест в корема и пр., можете да се консултирате с вашия лекар и да обсъдите възможността за кръвен тест.

ФОРМА ЗА КОНТАКТ СЪС СПЕЦИАЛИСТ
Osababy - контакт със специалист

Имате Въпрос? Нашите специалисти ще отговорят на всички Ваши въпроси, свързани с периодите на планиране, бременност и кърмене, както и въпроси, свързани с нашите продукти.