Как да увеличим шансовете за забременяване

Подгответе организма си за желаната бременност. Понякога това отнема време, през което трябва да си създадете здравословни навици и да сведете до минимум всички фактори, които биха затруднили зачеването: нередовно и непълноценно хранене, без необходимите биоактивни вещества; недостатъчен  сън; тютюнопушене; злоупотреба с алкохол; напрегната работа, деструктивен стрес и т.н. Но conditio sine qua non — условието, без което не може да настъпи бременност е срещата на зрялата яйцеклетка с годен за оплождане сперматозоид.

Трябва да си изясните кога настъпва вашата овулация и кои дни обхваща прозорецът ви на зачеване.  Обикновено овулацията се случва 14 дни преди да започне следващият цикъл, но  денят  може да варира според продължителността на цикъла, да се влияе от външни фактори и да се променя от месец на месец. Припомняме основните сигнали за овулация: повишаване на базалната телесна температура от половин до 1 градус, измерено с термометър; увеличено количество на вагиналната слуз, по-голяма чувствителност на гърдите, лека болка и спазми ниско в корема, който може да е леко подут; позитивен тест на урината за по-високи нива на лутеинизиращя хормон и др. Като се има предвид, че сперматозоидите могат да оцелеят в тялото на жената до 5 дни, най-благоприятното време за зачеване обхваща три  дни преди овулацията и два след нея, което всъщност е прозорецът на зачеване (т.нар. фертилен прозорец).

Шансовете ви за забременяване са най-добри, когато правите секс по време на  своя фертилен прозорец, съветват специалистите по репродуктивна медицина. Но от това не следва да проявявате сексуална активност единствено в този период. Обикновено месечният цикъл на жената не е прекалено точен. При повечето бъдещи майки продължителността му варира, което не нарушава тяхната плодовитост. При всички случаи колкото по-често правите секс, толкова по-голяма е вероятността за зачеване. Ако това не се случи за две години, при редовен полов живот, без използване на противозачатъчни средства и методи, правилно е да се консултирате с лекар.

Оставайте в леглото поне 15 минути след секс. Наблюдения сочат, че при изкуствено оплождане, 15-минутното запазване на хоризонтално положение от страна на жената увеличава с 50% шансовете за забременяване. Липсват проучвания дали този метод  увеличава шансовете за зачеване при естествените сексуални контакти, но прилагането му няма да ви навреди.

Приемайте фолиева киселина. Редица проучвания показват, че жените, които са имали проблеми със забременяването поради нередовна овулация, успяват да преодолеят проблема с взимането на допълнително количество фолиева киселина. Така, че ако се опитвате да забременеете, започнете с прием на фолиева киселина възможно най-скоро.

Поддържайте здравословно тегло. Ендокринолозите са категорични – при прекалено ниско или прекалено високо телесно тегло може да се наруши продукцията на хормони, с ключова роля за овулацията. Разумно е жената да запазва индекс на телесна маса (ИТМ) между 18,5 и 24,9. (ИТМ се изчислява като се раздели телесното теглото в килограми на ръста в метри на квадрат.)

Бъдете тонизирани, но не прекалявайте с тренировките. Напрегнатите упражнения и физическото натоварване могат да объркат менструалния ви цикъл и да намалят шансовете за зачеване.

Ако страдате от хронично заболяване, поставете го под контрол. Отнася се за диабет, астма, епилепсия, хипертония и др. Консултирайте се със своя лекар за медикаментите, които може да приемате, така че  да не намаляват шанса ви за зачеване.

Не забравяйте, че и мъжете се нуждаят от промени в стила на живот, които гарантират здраве. Макар често зачеването да се приема като мисия на жената, според статистиките над 33% от проблемите при невъзможност за забременяване се дължат на мъжа, а други 33% – на двамата партньори. Подобно на жените, мъжете трябва да подобряват репродуктивното си здраве чрез отказване от тютюнопушене и ограничаване на алкохола, със пълноценно хранене и намаляване на стреса.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно