Защо е важно да приемаме фолиева киселина още преди да забременеем?

Ако се подготвяте за един от най-вълнуващите моменти в живота на една жена, да стане майка, сигурно сте попадали на не една и две препоръки за фолиевата киселина. Тя е един от витамините от група В и е изключително важна за развитието на червените кръвни телца, производството на ДНК и деленето на клетките. 

С какво е важна фолиевата киселина?

Световната здравна организация препоръчва приемът на фолиева киселина да започне поне 3 месеца преди забременяване. Това е така, защото главният и гръбначният мозък на бебето започват да се развиват още в първите дни след зачеването. Много бъдещи майки първоначално не подозират, че са бременни, отдавайки на други причини закъснението на менструацията си. Добре е още в първите дни след зачеването организмът вече да е започнал да приема нужните количества фолати и фолиева киселина. По този начин, чрез фолиевата киселина и фолатите, се намаляват до 70% рисковете от дефекти на невралната тръба, възникващи често на този етап от бременността. 

Необходимо е време, за да се увеличат нивата на фолати в еритроцитите и съответно фолиевата киселина да осигури превантивен ефект срещу дефекти на невралната тръба, като спина бифида например. Спина бифида е вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която гръбначният канал не се е затворил напълно и е възможно да се подава част от гръбначния мозък.

Така и жените, които не приемат достатъчно фолиева киселина, са изложени на по-голям риск да родят бебе с дефект на невралната тръба. Ако се замислим за това как се появява бебето – първоначално то е просто една клетка, която се дели и дели, то тогава е разбираемо и защо фолиевата киселина е толкова важна – нейната основна роля е да подпомогне клетъчното делене и развитието на плода.

Защо да започнем да я приемаме рано?

Дефектите на невралната тръба включват аненцефалия, спина бифида и енцефалоцеле. Тези вродени дефекти могат да доведат до тежко инвалидизиране, а често и до преждевременна смърт.

Ако в семейството ви вече има случаи на раждане с дефекти в невралната тръба, това означава, че при вас има още по-голям риск от възникване на аномалии. Въпреки че фолиевата киселина не може да елиминира тези вродени дефекти, тя може сериозно да намали риска от появата им. Другите ползи от ранното приемане на фолиева киселина са:

 • Намалява риска от вродени сърдечни дефекти
 • Намалява риска от преждевременно раждане или раждане на недоносено бебе
 • Понижава риска от заешка устна 
 • Повишава нивата на прогестерон и намалява риска от нередовна овулация   
 • Подпомага бързия растеж на клетките в плацентата на бебето.

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин и лесно се изхвърля от тялото, което означава, че трябва да се приема ежедневно. Затова е важно да не забравяте да приемате добавката си всеки ден. 

Препоръчително е жените, които се готвят да забременеят, да започнат да приемат фолиева киселина още преди да забременеят и поне през първите 12 седмици от бременността, когато се развива гръбначният стълб на бебето.

Храни, богати на фолиева киселина

Друг естествен източник на фолиева киселина са храните. Въпреки това, дори и най-богатата на фолиева киселина диета, не може да осигури нужните за организма количества преди бременност, затова и приемането на добавки с фолиева киселина е толкова важно. 

Ако приемате фолиева киселина повече от три месеца преди забременяване или по време на цялата бременност, това няма да ви навреди по някакъв начин.  

Ето и част от храните, които са най-богати на фолиева киселина и е добре да присъстват в диетата ви: 

 • Аспержи
 • Авокадо
 • Телешки черен дроб
 • Грах
 • Броколи
 • Брюкселско зеле
 • Спанак
 • Бял ориз

Кога да повишим количествата?

А ако страдате от някое от тези заболявания, то е добре да приемате още по-високи стойности на фолиев киселина от препоръчителните 400 микрограма:

 • имате бъбречно заболяване или сте на хемодиализа
 • страдате от сърповидно-клетъчни нарушения
 • имате чернодробно заболяване
 • приемате алкохол почти всеки ден
 • приемате лекарства за лечение на епилепсия, диабет тип 2, лупус, псориазис, ревматоиден артрит, астма или възпалително заболяване на червата

Фолиевата киселина е важен витамин не само за жените. Приемането на фолиева киселина помага за намаляване на риска от вродени дефекти и повишава броя на сперматозоидите при мъжете.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно