Често задавани въпроси за периода на кърменето

Едни от първите въпроси, които може би си задавате веднага след раждането са свързани с процеса на кърмене. Колко време след раждането идва кърмата? Достатъчно ли яде моето кърмено бебе? Колко време отнема едно кърмене? Колко пъти на ден трябва да се храни новороденото? Как да разбера дали бебето е поело достатъчно мляко? Отговорите на тези и много други въпроси за кърменето ще намерите тук.

Ако след кърмене детето ви заспи блажено, означава, че е  получило достатъчно кърма, но ако само след 30 минути се събуди и поиска да суче отново, вероятно е недохранено. Може да прецените колко мляко е поело чрез т.нар. контролно претегляне, като премерите бебето и запишете теглото му преди и след кърмене. Разликата между стойностите показва обема на поетата кърмата. Дали детето яде достатъчно личи и от общото му състояние и от нарастването на теглото му, а най-добра преценка за темпа на това наддаване може да направи наблюдаващия го лекар, като се съобрази с възрастта и физическите особености на детето.

При лека настинка отговорът е „Не“, защото рязкото преминаване на бебето от естествено към изкуствено хранене е стресиращо за него и може да има неблагоприятни за здравето последици. При остра вирусна инфекция, каквато е настинката, в тялото на майката се произвеждат специални защитни фактори, насочени към болестния причинител, които с кърмата преминават в мъничето и подпомагат неговата неукрепнала и развиваща се имунна защита. Все пак, ако ви се наложи да предприемете сериозни мерки срещу настинката, трябва да се съветвате с лекар, защото не всички антивирусни средства са безопасни в периода на кърмене.

Високата телесна температура е пътят, по който вашият организъм мобилизира защитните си сили. В такова състояние се повишава ензимната активност и редица процеси в човека протичат с по-голяма скорост. Независимо от това те не влияят върху състава на кърмата. Тя не става много гореща, не се пресича и практически няма причина бебето да не я приеме. Важно е само да пиете достатъчно течности, за да избегнете обезводняването, което може да е много сериозно, поради комбинацията от кърмене и висока температура.

Началото на кърменето е свързано със сложни промени в хормоналния баланс в женския организъм. Крайният резултат от тях е, че временно се потиска отделянето на зряла, годна за оплождане яйцеклетка. Липсата на овулация се съпътства с липса на менструален цикъл в период от 40 дни до около 2 години при някои от кърмещите майки. Този метод за контрацепция не е идеален и след първите три месеца от раждането, с израстване на бебето губи ефективността си.

Движението е идеален начин да възстановите телесната си форма отпреди раждането. Ако то е било естествено и безпроблемно може да стартирате спортните занимания още след първия месец. Добре е все пак да обсъдите вида на физическите натоварвания с гинеколога или личния си лекар. Не е разумно да се впускате в популярни диети за отслабване и без това при кърмене губите дневно по 500 калории повече.  Хранете се пълноценно, като наблягате на ястия, богати на протеини, фибри, сложни въглехидрати и полезни мазнини. Ако сведете до минимум брашното и захарта, подсладените напитки и изобщо източниците на прости въглехидрати, плавно и естествено ще нормализирате телесното си тегло.

Зависи от заболяването и по този въпрос решаваща e думата на лекаря! В леките случаи дори е желателно да кърмите, защото с майчиното мляко детето получава и необходимите му антитела срещу болестта. Но има множество инфекции (бруцелоза, варицела, херпес симплекс и т.н.), които са опасни за бебето и налагат спиране на кърменето. Внимание изискват  и лечебните мерки, тъй като всички медикаменти се секретират в някаква степен в майчиното мляко и чрез него достигат до детето. Само лекар може да прецени, конкретно за  всеки отделен случаи кои лекарства, включително и антибиотици, са съвместими с кърменето.

Повишено внимание налага консумацията на цитрусови плодове и сокове, които могат да раздразнят все още незрелия стомашен тракт на бебето. Същото правят лютивите и пикантни храни. Чесънът пък придава мирис на кърмата, който може да не се хареса бебето и да го отблъсне майчината гърда. Фъстъците, пшеничните и млечните продукти водят до алергии. Разумно е да се избягват и някои подправки (например, магданоз и мента), които съдържат съединения, способни да намаляват производството на кърма. Изследвания показват, че същият ефект върху кърмата има алкохолът, а кофеинът в майчиното мляко води до нервност и безсъние при кърмачето.

Когато бебето идва на белия свят през естествените родови пътища, майката веднага започва да отделя коластра (ако не е преживяла тежка кръвозагуба или друг сериозен проблем). Това преходно майчино мляко закъснява с от няколко часа до 2-3 дни след раждане чрез секцио. Истински зрялата кърма започва да се отделя след около 6 дни след раждането.

ФОРМА ЗА КОНТАКТ СЪС СПЕЦИАЛИСТ
Osababy - контакт със специалист

Имате Въпрос? Нашите специалисти ще отговорят на всички Ваши въпроси, свързани с периодите на планиране, бременност и кърмене, както и въпроси, свързани с нашите продукти.