Вече съм майка

Да бъдеш майка е не само огромно щастие, но и отговорност. Това е мисия, която поемате през целия си по-нататъшен живот. От вашите решения след раждането, от грижите, които ще полагате зависи здравето на рожбата ви, изграждането и утвърждаването й като личност. Тук ще ви предложим полезна информация за предизвикателствата пред вас и новите ви отговорности. Всичко, което ще научите има силата да ви подкрепи по пътя на майчинството.

Следвайте спокойно и уверено своята най-голяма мисия!

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ

Няма връзка на света, която да е по-силна от тази между майката и нейното дете. Приема се, че тя възниква вътреутробно, но първото нейно видимо укрепване е в периода на кърмене. Освен това, майчиното мляко гарантира растежа и здравето на мъничето, тъй като е най-добрата храна в първите седмици от живота му. Правилно е във времето, когато кърмите да осигурите на бебето си всички необходими хранителни съставки. Наблегнете на незаменимите Омега-3 мастни киселини, а именно: DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). За съжаление факт е, че те не могат да се произвеждат в организма и затова трябва да се внасят в него чрез прием на определени видове храна. Достатъчното съдържание на Омега-3 мастни киселини, особено DHA осигурява нормално развитие и укрепване на мозъка и очите на вашето дете. Проучванията показват също, че по-високата консумация на Омега-3 може да намали риска от алергии при кърмачета. Може да си я набавите чрез редовна консумация (по 2-3 пъти седмично) на риба и морски дарове. Не забравяйте, че в някои от тези храни се съдържат токсични вещества, а други след консумация водят до алергични прояви. Най-безопасно и със сигурност резултатно е да си осигурите Омега-3 (DHA) чрез приемане на хранителни добавки. Пийте по 2,5 литра течности на ден. Откажете се от алкохола и кафето докато кърмите, приемайте повече вода, прясно приготвени плодови и зеленчукови сокове. Не се налага да спазвате диети за отслабване. Веднага след раждането ще загубите минимум 6 килограма и по правило за около половин година ще се нормализира телесното ви тегло.

ПОЛЕЗНО

След раждането може да ви изненадат немалко проблеми от страна на мъничето, за които следва да сте подготвени и да реагирате без паника. Например, появата на жълтеница при новородените е резултат от недоразвитие на черния дроб и в повечето случаи състоянието се нормализира след 2 седмици. Тогава пък започват коликите, които обикновено отшумяват след третия месец. Плачът на бебето също не бива да ви плаши. За по-малко от 14 дни вие безпогрешно ще разграничавате нюансите в детския глас и ще знаете от какво се нуждае вашият малък наследник. Важно е да следите развитието му. В тази насока ще Ви улесним чрез специално създаден инструмент – Калкулатор за норми на растежа, който ще ви ориентира за нормите в развитието на детето, свързани с височината, телесното тегло и обиколката на главата му.

Калкулатор за норми на растежа

Макар всяко дете да се развива със собствени темпове, все пак има някои норми, които са приети за ориентир при неговото развитие. Колко е идеалното тегло и колко сантиметра се приема за нормално?
Често задавани въпроси

Едни от първите въпроси, които може би си задавате веднага след раждането са свързани с процеса на кърмене. Колко време след раждането идва кърмата? Достатъчно ли яде моето кърмено бебе? Колко време отнема едно кърмене? Колко пъти на ден трябва да се храни новороденото? Как да разбера дали бебето е поело достатъчно мляко? Отговорите на тези и много други въпроси за кърменето ще намерите тук.

Ако след кърмене детето ви заспи блажено, означава, че е  получило достатъчно кърма, но ако само след 30 минути се събуди и поиска да суче отново, вероятно е недохранено. Може да прецените колко мляко е поело чрез т.нар. контролно претегляне, като премерите бебето и запишете теглото му преди и след кърмене. Разликата между стойностите показва обема на поетата кърмата. Дали детето яде достатъчно личи и от общото му състояние и от нарастването на теглото му, а най-добра преценка за темпа на това наддаване може да направи наблюдаващия го лекар, като се съобрази с възрастта и физическите особености на детето.

При лека настинка отговорът е „Не“, защото рязкото преминаване на бебето от естествено към изкуствено хранене е стресиращо за него и може да има неблагоприятни за здравето последици. При остра вирусна инфекция, каквато е настинката, в тялото на майката се произвеждат специални защитни фактори, насочени към болестния причинител, които с кърмата преминават в мъничето и подпомагат неговата неукрепнала и развиваща се имунна защита. Все пак, ако ви се наложи да предприемете сериозни мерки срещу настинката, трябва да се съветвате с лекар, защото не всички антивирусни средства са безопасни в периода на кърмене.

Високата телесна температура е пътят, по който вашият организъм мобилизира защитните си сили. В такова състояние се повишава ензимната активност и редица процеси в човека протичат с по-голяма скорост. Независимо от това те не влияят върху състава на кърмата. Тя не става много гореща, не се пресича и практически няма причина бебето да не я приеме. Важно е само да пиете достатъчно течности, за да избегнете обезводняването, което може да е много сериозно, поради комбинацията от кърмене и висока температура.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Lactonatal+DHA DEnk

Лактонатал+DHA Денк

КЪРМЕНЕ

 
По време на кърмене, потребностите от определени хранителни вещества са завишени. Например, трябва да се погрижите, за да сте сигурни, че приемате необходимото количество DHA Омега-3 мастна киселина. Лактонатал+DHA Денк с DHA и EPA, фолиева киселина, витамин D и йод допринася за покриването на повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи в периода на кърмене.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ