Календар на бременността по седмици

Добре дошли в нашия „Календар на бременността“, посветен на една от най-светлите мечти у всяка жена – да стане майка. Това е мисия древна колкото света, но променяща се с времето, винаги нова и винаги индивидуална.

Целта ни е не да ви дадем ръководство по самонаблюдение и самолечение, не да ви отдалечим от медицинската помощ, а напротив – да ви подпомогнем във вашата бременност и тя да премине възможно най-благоприятно под необходимите лекарски грижи, и да завърши щастливо с раждането на здраво дете.

Гестационна седмица 1

Сигурно вече знаете – бременността продължава 40 гестационни седмици, чието броене започва от първия ден на последната менструация. От тази дата може да се ориентирате за деня на раждането, но не забравяйте – това е приблизително! В действителност първата гестационна седмица е подготвителна и най-важното за вас е да се грижите за здравето си.

Преди бебето...

Преди бебето - г.с. 1

В началото овариалните клетки секретират естрогени – женски полови хормони, чието количество в кръвта постепенно нараства, заедно с уголемяване на няколко яйчникови структури, наречени фоликули. От тях, в края на първата седмица, се откроява един фоликул, който под влияние на фоликулостимулиращия хормон продължава да расте, гарантирайки развитието на яйцеклетката.

Бъдещата майка...

Бъдещата майка - г.с. 1

Отговорността на родител, която сте решили да поемете, ви задължава да се консултирате с акушер-гинеколог, който да ви прегледа и назначи изследвания. Така ще изключите хронични заболявания, свързани с половата система и с общото ви състояние. Имайте предвид, че ако една болна жена забременее, могат да възникнат проблеми за нея и детето в утробата й, за раждането и развитието му. И още – някои болести са несъвместими с бременността. При здравословни проблеми, дори да ви изглеждат незначителни, навременното им лечение ще ви спести тревоги и грижи.

Нашите съвети

Много полезно е от 1 до 3 месеца преди зачеване да поемате допълнително фолиева киселина (витамин В9) – по 400 микрограма дневно, полезна не само по време на оплождането, но и за деленето, диференцирането и развитието на бъдещия зародиш. Добре е да знаете, че:

Световната здравна организация препоръчва ежедневен прием на 400 mg фолиева киселнина в допълнение към разнообразния и здравословен хранителен режим. Това е изключително важно, тъй като ниското фолатно ниво е рисков фактор за развитието на дефекти на невралната тръба при развиващия се плод. Поради тази причина се препоръчва приемът на 400 μg фолиева киселина дневно да започне поне един месец преди очакваното забременяване.

Постарайте се да живеете здравословно. Ето най-важното:

 • осигурете си достатъчно приятни емоции чрез любими занимания, движение и разходки сред природата;
 • редувайте равномерно часовете за труд и релакс;
 • не злоупотребявате с алкохол и цигари;
 • избягвайте контакти с вредни лъчения и токсични вещества;
 • хранете се с разнообразни ястия, които ви гарантират достатъчно белтъчини, витамини и минерални съставки.

Гестационна седмица 2

Обикновено в края на тази седмица е периодът на овулация и съществува възможност за зачеване. Осигурете си спокойствие, емоционален и телесен комфорт.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 2

Към 14-тия ден настъпва т.нар. овулация – процес, при който узрялата яйцеклетка се отделя от яйчника. Това става под влияние на секретирания от хипофизната жлеза лутеинизиращ хормон.

Яйцеклетката може да бъде оплодена  до 24 часа след отделянето й. Когато във влагалището на жената попаднат сперматозоиди, те се придвижват към матката и двете маточни тръби, където остават жизнеспособни приблизително 2 дни. В яйцеклетката прониква само един сперматозоид – най – активният. Образува се плътна обвивка, която не пропуска останалите сперматозоиди. Следва сливане между ядрата на женската и мъжката полови клетки. Образува се ново ядро с общо 46 хромозоми. Това е т.нар. зигота, съдържаща необходимата програма за развитие на бъдещия организъм. На този етап зародишът прилича на съвсем мъничък микродиск с диаметър две десети от милиметъра.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 2

Ако искате бързо и лесно да разберете периода на овулация, можете да използвате нашия „овулационен календар“, който бързо и лесно ще изчисли деня на вашата овулация. Сигурен начин да установите дали сте в овулация е да си купите от аптеката тест за отчитане нивото на лутеинезиращия хормон. Установено е, че от 24 до 36 часа след повишаването на количеството му настъпва овулацията.

Имайте предвид, че в този период телесната ви температура може да се повиши с няколко градуса.

Възможно е също да усетите лек дискомфорт, дори болка в единия или двата яйчника. Не са изключени прояви на превъзбуда и свръхчувствителност.

Постепенно в организма ви започва процес на удебеляване на маточната лигавица. Подготвят се благоприятни условия за имплантиране (присаждане)  на оплодената яйцеклетка към маточната стена.

Нашите съвети

Добре е преди забременяване да избягвате храни, които повишават вагиналната киселинност. Такива са повечето продукти от типа „fast food“. Отдавна се знае, че при прекалено кисела влагалищна среда се затруднява движението на сперматозоидите. Така че злоупотребата със силно преработени храни е вредна, когато искате да заченете.

Следвайте препоръките ни от предишната седмица, особено за балансирано, пълноценно хранене. Наблегнете върху пресните зеленчуци и плодове.

Продължавайте с приема на фолиева киселина (витамин В9) – по 400 микрограма дневно, необходими за предстоящото имплантиране на зародиша към маточната стена и за предпазването му от дефекти.

Внимавайте с лекарствата. Антибиотици приемайте само при крайна необходимост.

Не се претоварвайте с умствена и физическа работа и не допускайте да ви обхване силна тревога и деструктивен стрес. Помнете, че вашето хранене и движение, трудът  и почивките ви трябва да са съобразени със старото римско правило – „Мярката стои в основата на успеха“.

Гестационна седмица 3

Оплодената яйцеклетка се дели и пътува към кухината на матката, за да се имплантира в нея. Променя се хормоналното ви състояние. Може да си направите тест за бременност.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 3

След оплождане яйцеклетката се дели, като първоначално се образуват две клетки – бластомери. От своя страна те се делят на четири, осем и т.н. клетки. Този стадий се нарича морула. При него по вид (не по размери) бластомерите напомнят черничев плод. В края на седмицата стартира процес на клетъчно диференциране. Постепенно в оплодената яйцеклетка се образува кухина. Това е вътрешната й част, известна като зародишен мехур. От него започва изграждането на зародиша. Външно той е обграден с предпазна обвивка, част от която поставя началото на плацентата. В края на седмицата зародишът достига матката и прониква в епителните й клетки. По това време той наподобява микроскопично топче с диаметър не по-голям от 0,2 mm. Започва процес на имплантиране (присаждане) на зародиша към маточната лигавица.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 3

В организма ви прогресивно нараства количеството на хормона прогестерон, който подготвя лигавицата на матката за имплантиране на зародиша. На този етап може да нямате никакви сигнали за бременност. Но не са изключени усещания като леко замайване, дискомфорт в долната част на корема, напрегнатост и свръхчувствителност на гърдите. Симптомите са по-характерни за пременструален синдром и нерядко се бъркат с него. За да сте сигурни относно състоянието си, препоръчително е да си направите тест за бременност. Ако се появи вагинално течение, трябва да се обърнете към акушер-гинеколог, който ще ви препоръча изследвания. При установяване на инфекция, трябва да я лекувате, като задължително спазвате лекарските предписания.

Нашите съвети

Имайте предвид, че протича най-активно процесът на развитие и формиране на зародиша. Този процес не бива да се нарушава! Нездравословният живот, лошото хранене, злоупотребата с алкохол, никотин и други отрови може да имат тежки, дори фатални последици за вас и бебето ви.

През третата седмица от бременността е препоръчително да избягвате неприятни моменти и негативни емоции. Не допускайте поводи за нервно напрежение и силен стрес. Не се претоварвайте физически.

Препоръчително е да се храните по пет пъти на ден, обаче разумно, с малки количества. Интересувайте се от състава на продуктите. Правилно е да приемате фолиева киселина по 400 микрограма на ден, нужна за диференциране на клетките и изграждане на невралната тръба у зародиша. Осигурявайте си разнообразно хранене. Наблегнете на месото, рибата, зеленчуците и плодовете. Приемайте достатъчно течности, но не повече от 1,5-2 литра на ден. Не злоупотребявайте с кафета и газирани напитки.

Гестационна седмица 4

Тялото ви се настройва за износване на бременността. Оплодената яйцеклетка представлява точица с размер на маково семе. Възможен е риск от извънматочна бременност.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 4

Делящите се клетки, образуват микроскопична топчица, като проникват изцяло в маточната лигавица. При това навлизане се получава отвор, който се покрива с временна фиброзна запушалка. Зародишът постепенно приема формата на диск, достигащ на дължина до 0,1 mm, максимум – 0,2 mm. Клетките сформират няколко зародишни слоя, от които предстои да се образуват тъкани, органи и системи. Поставя се началото на околоплоден мехур, където се развива бебето, стартира оформянето на плацента и пъпна връв, чрез които се осъществява кръвен обмен между два организма – на майката и нейната рожба.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 4

Под въздействие на хормона хорионгонадотропин в яйчника жълтото тяло нараства и активира производството на други два хормона – естроген и прогестерон. Настъпилите промени във вътрешната секреция на организма гарантират врастването на зародиша в матката. Клетките на маточната лигавица се увеличават.

Ако преди забременяване сте прекарали инфекции или са настъпили увреждания в половата система, възможна е извънматочна бременност. Проблемът възниква, когато оплодената яйцеклетка срещне преграда по пътя си към маточната кухина. Тогава делящата се микроскопична топчица остава в маточната тръба (известна още като фалопиева тръба или яйцепровод), където се загнездва и развива. Последствията са изключително опасни за майката. Сигнал за извънматочна бременност са силните и продължителни болки ниско в корема, при липса на менструация и ниво на хормона хорионгонадотропин, показващо бременност.

Нашите съвети

 • Ако имате неприятни усещания в областта на корема, не чакайте да преминат от само себе си, а търсете лекар. Не забравяйте, че прагът за чувствителност към болка, както и представата за нейната продължителност са различни при отделните индивиди;
 • За да отдалечите максимално риска от увреждания, отказвайте диагностични процедури, свързани с рентгенови облъчвания;
 • Спестете си ръкувания, прегръдки и целувки с хора, които малко познавате, включително и деца. Ако например, при такива контакти се заразите с рубеола или варицела, най-честите последици в първите три месеца са спонтанен аборт, а в следващите месеци – аномалии в развитието на бебето, които могат да засегнат зрението, слуха, сърцето, както и други органи на бебето;
 • Укрепете имунната си защита. Добра възможност за това е всекидневният прием на 400 микрограма фолиева киселина;
 • Стремете се в началото на бременността да използвате само натурални козметични, почистващи и други препарати. Когато купувате такъв продукт, внимателно четете етикета към него. Избягвайте аерозолни опаковки и не ползвайте освежители за стаи. Имайте предвид, че отделените във въздуха химикали лесно се поемат през дихателната система и в началото на бременността могат да увредят зародиша.

Гестационна седмица 5

Зародишът тежи колкото бобено зърно. На дължина достига до 1,5 – 2 mm. Размерът му е колкото семка на ябълка. Придобива издатина в предната част и опашка на другия край. Започва образуване на органите му. Майчиното тяло реагира със симптоми, типични за началото на бременността.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 5

Стартира обособяване на органите у вашето бебе, което нараства бързо и в края на седмицата дължината му достига до 1,5 – 2 mm. Неговото тегло се изравнява с това на бобено зърно – няколко милиграма.  Постепенно зародишът придобива извивка и два края. В предната му част се появява издатина, от която предстои да се образува главата на бебето. Задният край наподобява опашка. Оформя се зачатък на сърце, което все още е двукамерно. Развиват се първите кръвоносни съдове. Появява се кръвообращение. През оформящите се плацента и пъпна връв от майката към бебето започват да преминават кислород и хранителни вещества. В обратна посока се движат отпадните продукти и се елиминират от родителския организъм.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 5

В тялото ви настъпват промени, причинени от хормоните на яйчниците и на зародиша,  подпомагащи врастването му в маточната лигавица. Сигнали за тези промени са:

 • напрегнатост в гърдите, които наедряват;
 • сутрешно гадене;
 • прекалена раздразнителност и нервност;
 • периодични усещания за отпадналост и общо неразположение.

По правило менструация липсва. Но не е изключено прокървяване. Най-често то е предизвикано от нарушение в целостта на кръвоносен съд от маточната лигавица, което настъпва при врастване на зародиша.

Нашите съвети

 • Правилно е в края на петата седмица да си направите втори тест за бременност;
 • Консултирайте се с акушер-гинеколог, който ще наблюдава състоянието ви;
 • Постарайте се да изпълните всички лабораторни изследвания, предписани от вашия лекар;
 • Трябва да сте наясно с кръвната група и резус фактора си (Rh-фактор). Ако например, вие сте с кръвен фактор Rh положителен, а бащата на бебето ви е с Rh отрицателен, задължително е да уведомите наблюдаващия ви акушер-гинеколог. Той ще направи необходимото, за да не ви тревожат здравословни проблеми при евентуална втора бременност;
 • Следвайте всички препоръки от предишните седмици за здравословен начин на живот;
 • Имайте предвид, че не е достатъчно само да се откажете от цигарите. Не бива да бъдете пасивен пушач. В такава позиция също ще поемате отровните вещества от заобикалящата ви среда, в която се носи тютюневият дим;
 • Забравете алкохолните напитки. Много опасни са концентратите. Алкохолът и всякакви други токсини преминават плацентарната бариера като тежко увреждат обмяната на зародиша. Това влияе изключително негативно върху развитието му (вътреутробно и след раждането).

Гестационна седмица 6

Зародишът вече е с размера на грахче. На дължина достига до 2 – 4mm. Затваря се невралната му тръба.Появяват се зачатъци на ръце и крака, както и  на вътрешните органи. Нарастват промените в майчиното тяло, част от които причиняват дискомфорт. 

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 6

Вашето бебе е вече оформено.Голямо е колкото зрънце ориз.Неговата дължина нараства от 2 до 4 – 5 mm. Има сърце, което започва да изпомпва кръвта. Невралната тръба (каналът на гръбначния мозък)в зародиша се затваря напълно. Върху единия край на тръбата се оформят луковици, от които предстои да се развие главният мозък. Появяват се зачатъци на ръце и крака, както и на сетивни органи – вътрешно ухо, очи, нос, език. Поставя се началото на уста. Стартира изграждането на дихателна тръба, храносмилателни и отделителни органи.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 6

Все още сте в период, когато бременността се разгръща, а организмът ви се адаптира към нея. При това реакциите са различни – по-остри или по-слаби, според индивидуалната устойчивост и приспособимост на тялото ви. Ето най-честите проблеми в шестата гестационна седмица:

 • Засилва се напрежението в гърдите, които наедряват и понякога болят;
 • Може да усетите дискомфорт ниско в корема. Усещането е резултат от прекомерно производство на хормони, но и от нарастване на матката. (Преди зачеването тя е голяма колкото зряла смокиня, а в шестата седмица е като портокал.)
 • Явяват се чести позиви за уриниране поради натиск на матката върху пикочния мехур;
 • Към гаденето, което обикновено е сутрин, се добавя повръщане;
 • Сънят е неспокоен. Някои страдат от безсъние, а други се оплакват от прекалена сънливост;
 • Растат умората и общото неразположение. Възможни са симптоми на депресия;
 • Макар и рядко се появява обилно слюноотделяне.

Нашите съвети

 • Живейте здравословно, в синхрон с препоръките ни от предишните седмици;
 • При често повръщане пийте вода, за да отстраните риска от дехидратация;
 • Закусвайте сутрин. Така ще намалите гаденето;
 • Приемайте задоволително, но разумно количество храна, която трябва да ви достави всички полезни вещества за вас и бебето ви. Наблегнете на зеленолистните зеленчуци, месото, ядките и семената, които са богати на фолиева киселина;
 • При повишено отделяне на слюнка мийте зъбите си по няколко пъти на ден с ментова паста. Помага и пиенето на студено прясно мляко;
 • Избягвайте приема на лекарства, а когато наистина е необходимо, следвайте стриктно предписанията на наблюдаващия ви акушер-гинеколог.

Гестационна седмица 7

Зародишът е колкото боровинка, с дължина около 4 – 5 mm. С бързи темпове се развиват вътрешните му органи. Стартира формирането на мозъчните му полукълба. Продължават промените в майчиното тяло и дискомфортът от тях нараства.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 7

Вашето бебе достига на дължина от около 4 – 5 mm и е с размер на боровинка. Главата му първоначално е наведена към гърдите, но много скоро се променя – уголемява се паралелно с увеличаване на мозъка. Оформят се две мозъчни полукълба. Сърцето на зародиша нараства двойно, в сравнение с предишната седмица и вече тупти със собствен ритъм, който ясно се долавя при ехографско изследване. По-определено се очертават ушите, устата, очите и ноздрите на бебето. Започва ускорено развитие на  панкреаса, стомаха и черния му дроб.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 7

Промените във вашия организъм се задълбочават, неприятните симптоми нарастват и остават задълго. Чувството ви на отпадналост преминава в умора. Независимо от изтощението, което ви преследва, все по-трудно ще заспивате. Възможно е по лицето ви да се появят петна, а по гърдите и корема – стрии. Това са белези на майчинството, които първоначално имат тъмночервен до виолетов цвят, но с времето стават седефени. Образуват се поради разкъсване на еластичните кожни влакна. Сутрешното гадене продължава да ви тормози и позивите за повръщане зачестяват. Може да установите, че някои храни събуждат у вас отвращение, дори само с външния си вид, без да сте ги опитали. Коремът ви се подува. Тормозят ви киселини и прекалено обилно отделяне на слюнка. В продължение на дни стомахът може да остане затегнат. Безспокойството се превръща във ваш постоянен спътник, макар че за него невинаги откривате причина. Неизбежните промени в кръвообращението на бременните жени са причина да усещате към края на деня огромна тежест в краката си. Не са изключени изтръпвания на пръстите, дланите и стъпалата ви.

Нашите съвети

 • Погрижете се за външния си вид като си осигурите подходящ хидратиращ и подхранващ крем за лице. С него ще ограничите предстоящото хормонално изсушаване на кожата ви;
 • Мерки срещу евентуални петна по лицето и несъвършенства по тялото си, следва да предприемете още в началото на бременността. За да поддържате свежо лицето си, ползвайте крем със слънцезащитен фактор 50+. Всекидневно нанасяйте по гърдите, корема и хълбоците си с крем против стрии;
 • За да не се отпуснат гърдите ви, които по време на бременността нарастват, трябва да носите качествен, много удобен сутиен, който не притиска, а действа  на бюста поддържащо и оформящо;
 • Постарайте се да ви прегледа (без отлагане) офталмолог, както и специалист по дентална медицина. Ако имате здравословни проблеми, свързани с очите и зъбите, правилно е да предприемете незабавно лечение.
 • Не преяждайте. Избягвайте храни, които са мазни, трудносмилаеми и бързо ферментират.

Гестационна седмица 8

Бебето достига дължина между 14-20 mm и е с размер на малина. Все още полът му не може да се определи. Започнало е изграждането на всички важни за него органи, включително на плацента и пъпна връв. У майката се задълбочават неприятните усещания, характерни за бременността. Време е за лабораторни изследвания, гинекологичен и общ преглед.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 8

Продължава интензивният му растеж. Дължината на бебето е около 1,6 cm. Теглото му вече е около 1 грам. Крайниците му се удължават. В зачатък са всички важни органи. Започнало е изграждането на плацентата и пъпната връв. Очите, които първоначално са отстрани на главата на зародиша, постепенно се приближават. Скъсява се разстоянието между челюстите на бебето и се очертава лицето му. Забелязва се начало на език. Разраства се очният нерв. Обособяващите се прешлени се подреждат по дължината на гръбначния мозък и така се поставя началото на гръбначния стълб. Въпреки генетичната си предопределеност, на този етап полът на мъничето остава неясен.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 8

Задълбочават се неприятните симптоми от предишната седмица – гадене, раздразнителност, умора.  Не е изключено да станат по-тежки и други проблеми като петна по лицето, стрии по тялото, намалена еластичност и сухост на кожата. Вкусовите предпочитания  рязко се променят. Обонянието се изостря. Гърдите стават напрегнати и болезнени. Матката достига размер на мандарина. Все още зародишът не е добре закрепен и има риск от спонтанен аборт. Не са изключени спонтанни прокървявания.

Нашите съвети

 • Не носете тежки торби и предмети. Не се претоварвайте, както физически, така и емоционално. Имайте предвид, че при напрягане от ваша страна може да възникнат маточни контракции и да се стигне до спонтанен аборт на все още недобре закрепения в матката зародиш;
 • Ако усетите болки ниско в корема, не се надявайте да преминат от само себе си, а веднага потърсете лекар;
 • Появата на кръв по бельото, дори ако има вид на леко зацапване, трябва също незабавно да ви отведе при лекар, най-добре – специалист по патологична бременност. Сред множеството причини за спонтанен аборт (прекарани инфекции, хормонална недостатъчност, несъвместими с живота дефекти на плода и други), лекарят ще открие вашия проблем и ще ви препоръча лечение;
 • Осмата гестационна седмица е време за гинекологична консултация (с преглед на гърдите, шийката на матката и изследване на вагинален секрет), както и за общ преглед (на белите дробове, измерване на телесното тегло, кръвното налягане и размерите на таза);
 • Направете си лабораторни изследвания на урината за албумин и захар, и изследвания на кръвта за наличие на антитела срещу инфекции с тежки поражения върху бебето (рубеола, токсоплазмоза, ХИВ).

Гестационна седмица 9

Дължината на бебето е вече 17 – 23 mm от главата до седалището. Размерът му е колкото зелена маслина. Развиват се очите му. Появяват се първите мускули и се оформят пръстите на бебешките ръце и крака. В най-голяма степен в майчиния организъм се отделя човешки хорион гонадотропин и свързаните с този хормон гадене, нервност и други неразположения.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 9

Продължава интензивният му растеж. Дължината на бебето варира между 17 – 23 mm от главата до седалището, а теглото му достига 2 грама. Размерът му е колкото зелена маслина. Продължава процесът на приближаване на очите му и стартира функцията на зрителния нерв. Образуват се ретината и кристалното тяло на очите Очертават се първите мускули. Оформят се пръсти на крайниците. Ръцете могат да се свиват в лактите и китките. Образува се щитовидната жлеза. Продължава развитието на всички системи – храносмилателна, отделителна, дихателна.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 9

В тялото ви секрецията на човешкия хорион гонадотропин – т.нар. хормон на бременността, достига най-висока степен. Той е виновен за неразположенията, които изпитвате – често гадене, позиви за повръщане, раздразнителност, отпадналост. През деветата гестационна седмица, макар и външно да не личи, матката продължава да нараства. Бъбреците работят активно, като елиминират отпадни продукти на обмяната – вашата и на бебето. За да функционират нормално, добре е да приемате повече течности. Апетитът ви се повишава.

Нашите съвети

 • Следете телесното си тегло поне два пъти седмично. Нормално е до 6-ия месец от бременността да напълнеете с 6 kg (при липса на повръщане), а преди раждането телесната ви маса да е с 10 kg повече от вашето тегло непосредствено след зачеването. Нормално е също след като родите килограмите ви осезателно да се понижат. От една страна заради отделяне на бебето, плацентата, околоплодните води, а от друга – ще настъпят хормонални промени във вашия организъм. Така че не гладувайте, но и не преяждайте;
 • Изгответе си програма за здравословно хранене. В нея трябва да присъстват представители на основните групи храни – месо, риба, яйца, млечни продукти, зърнени ястия, ядки, плодове и зеленчуци;
 • Сведете до минимум консумацията на продукти, които са богати на мазнини и захари. Махнете от трапезата си всички силни подправки, сосове, пържени ястия, пикантни гозби, пушени храни;
 • Не пропускайте закуската. Придържайте се към петкратно, добре балансирано хранене;
 • Имайте предвид, че недохранването води до недостиг на фолиева киселина и по тази причина смущава нормалното протичане на бременността и развитието на вашето бебе. Подобна опасност крие употребата на алкохол и някои лекарства (например, противоепилептичните медикаменти). Приемането на фолиева киселина трябва да започне от момента, в който планирате бъдещата си рожба и да продължи през всичките специални 280 дни от живота ви, както и в периода на кърмене.

Гестационна седмица 10

Бебето придобива обем на ягода. Удължава се до 3,1 cm и все повече прилича на миниатюрно човече. То плува в т.нар. амниотична торбичка, изпълнена с течност. У майката отшумяват значителна част от неприятните усещания, характерни за началото на бременността, но възникват нови, също преходни неразположения.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 10

Вашето бебе се развива с голяма скорост. Теглото му достига 3 – 4 грама, а на дължина е близо 3,1 cm от главата до седалището. Размерът му е колкото ягода. Защитено e от т.нар. амниотична торбичка, изпълнена с течност. Вътре в нея мъничето плува, извършвайки грациозни движения. Пръстите на ръцете и краката му са вече добре дефинирани. Неговите палец и показалец могат да се противопоставят. Оформят се горната му устна, върхът на носа и небцето. У бебето започват да се развиват езикът, ларинксът и слюнчените жлези. Главата му все още е много по-голяма от тялото. Появяват се зъбни пъпки по горната и долната му челюст. Открояват се клепачите, които остават затворени. Завършено е основното разделение на сърцето и честота на сърдечните удари е 80 в минута. Плацентата вече елиминира отпадните продукти от обмяната.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 10

Значителна част от вашите неприятни усещания постепенно изчезват, но възникнат нови неразположения. През 10-ата гестационна седмица матката е достигнала големина на портокал. Тя продължава да нараства, изправя се и навлиза в коремната кухина, където притиска пикочния мехур, червата и други органи. Последици от натиска са затегнат стомах, често уриниране и общ дискомфорт. Може също да усещате лицето си леко подпухнало, да се притеснявате поради появата на киселини в стомаха, болки в корема, повишаване на телесното тегло, раздразнителност и чести промени в настроението. Дългогодишни лекарски наблюдения сочат, че 99 на сто от посочените неудобства са преходни.

Нашите съвети

 • Десетата гестационна седмица е подходяща за ехографско изследване. Добре е да го направите, за да получите информация за състоянието на вътрешните органи – вашите и на бебето. Чрез стандартната ехография ще се уверите че няма усложнения;
 • Само при специални случаи, когато се налага задълбочено наблюдение на бебето, лекар ще ви препоръча три- или четириизмерна ехография. Тези изследвания дават възможност да се наблюдава бебето много прецизно, като се визуализират в детайли части от тялото му. При четириизмерната ехография, освен обема и структурата, се изобразяват и движенията на мъничето.
 • Време е да се погрижите за краката си. Купете си възможно най-удобните обувки. За да сведете до минимум риска от отоци и разширени вени, постарайте се по време на сън да държите краката си върху навито на руло одеало. Със сигурност ще усетите облекчение.
 • Приемайте повече течности и не допускайте дехидратация на организма си;
 • Правете всекидневно разходки, които не носят умора, а само ви разведряват;
 • Спортувайте, но в определени граници, осигуряващи умерено натоварване.

Гестационна седмица 11

Бебето вече не е зародиш, а плод. Голямо е колкото лайм. На дължина е около 4,1 cm от главата до седалището. Все още полът му не може да се определи, но са добре обособени гениталните му пътища. Сърцето на майката тупти с ускорен ритъм. Бъбреците й работят усилено. Възможно е да усеща мускулни крампи и горещи вълни.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 11

От тази седмица нататък вашето бебе не е зародиш, а плод (на латински – fetus). Тежи около 7 – 8 грама. Дълго е 3,5 – 4,1 cm, измерено от главата до опашната кост и близо 5,5 cm, ако размерът му се определя от главата до петите. Пръстите на ръцете и краката му са напълно оформени. Понякога бебето хълца. Движенията му в амниотичната течност не са интензивни. Стартира развитието на вкусови  и обонятелни пъпки. Зъбните пъпки достигат максималния си брой – 20. Устните са напълно очертани. Главата започва да се закръгля. Мозъкът нараства бързо. Увеличават се нервните клетки. Сърцето бие със 110-160 удара в минута. У бебето са добре обособени гениталните му пътища, но все още полът му не може да се определи.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 11

Сърцето ви започва да тупти с ускорен ритъм, поради увеличение на вашата кръвна маса, което е свързано с пренасянето на кислород и хранителни вещества към плода през плацентата и пъпната връв. Обменните процеси между вас и фетуса се подпомагат и от амниотичната течност, в която бебето плува. Бъбреците ви също са претоварени. В сравнение с функцията им преди бременността, с напредването й те елиминират по-голямо количество отпадни вещества. Може да почувствате крампи на краката. Не е изключено при усилия, по-големи от обичайните, да се задъхвате и по-често да усещате необходимост от почивка.  Възможно е да се изпотявате  и понякога да ви връхлитат горещи вълни. Това е резултат от засиленото кръвообращение в организма на плода, който носите. Ако вълните са съпроводени с интензивно изпотяване в определени часове през нощта или имате усещане за треска, необходим е лекарски преглед.

Нашите съвети

 • Избягвайте всичко, което би ви притеснило и доставило негативни емоции. Отделеният при неприятни ситуации адреналин бързо преминава през плацентарната бариера и прекомерно ускорява сърдечната дейност на плода;
 • Осигурете си време за релаксация. Тялото ви има нужда от нея, след като е преминало през първоначалните моменти на бременността, наситени с очаквания, надежди, позитивни емоции, но и с тревоги;
 • Движете се, за да си доставяте по-ефективно кислород. Разходките в парка са идеален начин за тонизиране и за справяне със стреса;
 • Задоволявайте своята необходимост от течности, въпреки неудобството на притиснатия от бебето пикочен мехур, налагащ често тичане до тоалетната. Пийте вода до 1,5 дори 2 литра, ако сте жадни. Така ще намалите неприятните мускулни крампи.
 • Погрижете се за бъбреците си. Те също се нуждаят от достатъчно вода, за да отделят резултатно токсините от тялото ви. Внимавайте със соковете. Ако не са 100 процента натурални, с тях ще си добавите калории, от които се пълнее.

Гестационна седмица 12

Вашето бебе вече има брадичка и нос. Теглото му е около 14 грама, а  на дължина е 5,4 cm, измерени от главата до седалището. Размерът му е колкото слива. Способно е да смуче палеца си и да извършва спонтанни движения. Понякога хълца или плаче. Може да ви притесняват болки в кръста и гърба, както и пристъпи на замайване. По-редки стават гаденето и честото тичане до тоалетната.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 12

Лицето му придобива човешки израз. Заедно с очите и устата, вече се открояват брадичка и нос. Теглото на плода е около 14 грама. Дължината му е  близо 5-6 cm, измерени от главата до седалището. Неговите клепачи са затворени и ще останат така до седмия месец. Бебето е способно да извършва спонтанни движения и да смуче палеца си. По пръстите на краката му се развиват меки нокти. Появяват се луковиците на бебешките косми и коса. Вашата кръв и тази на плода не се смесват. Задстомашната му жлеза вече функционира и произвежда хормона инсулин. Бъбреците  продължават развитието си. Бебето ви може да изпитва болка. Неговият мозък е добре оформен.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 12

Вие сте необичайно разсеяна. Често реагирате бурно срещу дребни дразнители. Гърдите ви нарастват. Усещате тялото си наедряло и дори тромаво. Хубавото е, че сутрешното гадене изчезва. Намалява честото тичане до тоалетната, тъй като матката се измества по-нагоре в коремната кухина и по-малко притиска пикочния мехур. Не са изключени обаче болки в кръста и гърба. В организма ви се повишава нивото на хормона прогерстерон. Той е причина за усилен приток на кръв към плода, отпускане на кръвоносните ви съдове и понижаване нивото на кръвната захар. Това води до замайване. Неприятното състояние може да се задълбочи при нередовно хранене.

Нашите съвети

 • Хранете се редовно, пълноценно и разнообразно, за да прогоните замайването;
 • Осигурете си повече релаксиращи занимания. Например, слушайте любима музика. Намерете свой начин,чрез който да овладявате изблиците на нервност;
 • Избягвайте спортни и други дейности,криещи опасности от травми и наранявания;
 • Сексуалните контакти не бива да се избягват, но налагат предпазливост, за да не възникнат здравословни проблеми при вас и плода в утробата ви. Изисквайте от своя партньор да се отнася към вас с достатъчно отговорност и внимание;
 • Осигурете си дрехи, в които се чувствате удобно. Трябва да са от мека материя и да нямат много ръбове;
 • Ако се съмнявате за наследствено придобити аномалии у бебето си, разумно е да се съветвате с акушер-гинеколог и специалист по медицинска генетика, който да ви насочи към подходящо изследване – амниоцентеза (процедура, при която се анализира малко количество околоплодна течност), хорионбиопсия (тъканна проба от хорионните въси, т.е. от структурите на развиващата се плацента) или други иновативни молекулярно-генетични тестове.

Гестационна седмица 13

Плодът прилича на праскова. Тежи 23 g. Достига обем на праскова. Образуват се неговите кости и мускулни групи. Оформят се външните му гениталии и вече може да се установи полът му. Сърдечният ритъм на бременната жена нараства с 6 до 8 удара в минута. В организма й нерядко възниква преходна непоносимост към миризми, храни и др. 

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 13

Рожбата ви е с тегло около 23 g. На дължина е близо 7,4 cm от главата до опашната кост. Размерът му е колкото праскова. Отварят се ноздрите на бебето. От неговите хрущялни тъкани се образуват кости. Сформират се първите ребра. Мускулите му се удължават и се диференцират мускулни групи. Външните гениталии на плода са вече добре оформени и е възможно да се установи полът му. Налице са уникални пръстови отпечатъци у фетуса. Увеличават се движенията му. Той може да отваря и затваря устата си, да свива ръцете и да рита с краката си.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 13

Сърдечната ви дейност значително се ускорява в сравнение с времето преди бременността. Вашето сърце прави от 6 до 8 удара повече в минута. Може да се появят разширени вени по гърдите, корема и краката ви. Матката нараства и вие я усещате най-интензивно в т.нар. пубисна област, близо 10 см под пъпа. Чувства се като мека, гладка топка. Не е изключено да имате особен вкус в устата си и да развиете преходна непоносимост към някои миризми, препарати, храни. Често възниква отвращение към месо или мляко, което също е преходно. У много жени се образуват стрии или нарастват вече съществуващи увреждания на еластичните влакна в кожата.

Нашите съвети

 • Не допускайте претоварване на сърцето си. Пулсът ви не бива да надхвърля 130-140 удара в минута. В случай, че преминете тази граница, че ви връхлети екстремен задух или усетите болка в сърцето, незабавно се консултирайте с лекар;
 • Ползвайте мазила срещу стрии – профилактично или за ограничаване на вече възникналите белези. Ще подпомогнете усилията си в тази насока чрез разумно хранене и подходящи упражнения за тонус и еластичност;
 • Ако на лицето ви се появи акне, в резултат от хормоналните промени през бременността, използвайте козметични продукти на водна, а не на маслена основа. Може да приложите медикаментозни комбинации против акне, но преди това трябва да сте наясно със съдържанието им. Много опасна е съставката изотретиноин, който прониква през кожата и причинява тежки малоформации в плода. Не бива да се ползват и продукти с тетрациклин, доксициклин, миноциклин, които се предписват срещу акне. При бременност те предизвикват у бебето зъбни и костни аномалии.
 • Както отбелязахме в 12-ата гестационна седмица, и сега, в 13-ата седмица могат да се направят иновативни неинвазивни тестове за хромозомни отклонения в организма на бебето. Изследванията се базират на факта, че в кръвта на бременните жени циркулира извънклетъчна ДНК на плода. Тя се изолира от майчината кръв и след анализ, максимум до две седмици, се установява или отхвърля наличието на аномалии.

Гестационна седмица 14

Започва вторият триместър на вашата бременност. Плодът в утробата ви е с обем на едър лимон, с дължина 8,7 см. Тежи 43 грама. Полът му става все по-ясен. А вие придобивате майчинско излъчване, подобно на ренесансова мадона.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 14

Вашето бебе се е закрепило добре в утробата ви. У него вече са сформирани всички жизненоважни вътрешни органи, които започват да функционират. Укрепват гръбначният стълб и костите му. Движенията на плода нарастват и стават все по-осезаеми. На големина той достига размера на едър лимон, а теглото му е около 43 грама. Настъпва промяна в лицето на рожбата ви, което се оформя напълно и започва да прави гримаси. Мъничето чува добре и реагира с движения на звуци и светлина. Честотата на сърдечните му съкращения е 160-180 удара в минута. Развиват се белите му дробове. Жлъчният мехур, потните и слюнчените жлези започват да функционират. Наблюдава се движение на червата. Появяват се първите много фини косъмчета, известни като лануго. Това е особена смазка, която предпазва плода от външни влияния. Отделителната му система произвежда урина, която преминава в околоплодната течност. Полът на бебето става все по-ясен: момичетата имат яйчници, а момчетата – простатна жлеза.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 14

През втория триместър на бременността ще се усетите по-спокойна. Сутрешното гадене и повръщане ще изчезнат. Ще се възвърне предишното ви желание за общуване и активен живот. Чертите на лицето ви ще придобият особена мекота.  Ако се  появят пигментни петна, не се тревожете. Това е временна последица от настъпилите в организма ви хормонални промени. По същата причина млечните ви жлези ще нараснат, подготвяйки се за следродовия период, когато основната им функция ще бъде да осигуряват кърма на бебето ви. Ще имате голям апетит, но не яжте за двама. Постарайте се наддаването на тегло да е в нормални граници (с 0,5 кг на седмица). По корема си може за забележите пигментна лента, която е типична за бременността. По правило тя изчезва след раждането. Може да усетите сърбеж в долната част на корема. Това се дължи на нарастването на матката и разтягането на кожата. При някои жени последица от разтягането е нарастващата интензивност на т.нар. стрии, които първоначално са розово-лилави, а по-късно побеляват, но  уви запазват се за цял живот. За отстраняването им е нужна специална намеса на козметолог.

Нашите съвети

 • Продължете започнатите от предишния месец превантивни мерки срещу стрии като всекидневно намазвате корема си със специално приготвени гелове и кремове;
 • Ще ви се наложи промяна в гардероба. За да се чувствате комфортно и да не притискате матката и бебето, купете си широки дрехи от мека материя, която не дразни, а гали кожата;
 • Може да се върнете към обичайните си занимания. Полезни са разходките, пътуванията и умереното спортуване.
 • Имайте предвид, че през бременността вашата имунна система  е естествено потисната, за да не настъпи  отхвърляне на плода, който е чужд за тялото ви. Така че е разумно да се предпазвате от настинки и други заболявания, от които сега сте по-уязвима.

Гестационна седмица 15

Вашето бебе е голямо колкото портокал. На дължина достига 10,1 см. Тежи 70 грама. Движи се активно и се опитва да диша, смуче и преглъща. Ако бременността ви протича нормално, през нейния втория триместър няма противопоказания за умерена физическа активност.  

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 15

Кожата на плода е все още много тънка и почти прозрачна. Костите му стават все по-силни. На дължина вашето бебе достига 10,1 см, а  на тегло – 70 грама. Пропорциите на тялото му все повече се доближават до нормалните за новороденото. Ланугото, което вече покрива цялото телце, гарантира на мъничето постоянна телесна температура. Белите му дробове усъвършенстват своята структура. Вътреутробно бебето вече се опитва да прави дихателни движения, да смуче и да преглъща. Активно движи ръцете и краката си. Честота на сърдечните му съкращения продължава да е висока (147–155 удара в минута), защото растящият плод се нуждае от много кислород и хранителни вещества.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 15

Вие изглеждате различно отпреди. Погледнете се в огледалото. Вече може да се каже, че сте в положение. Независимо от това изпитвате повишено сексуално желание.  Добрата новина за вас и вашия партньор е, че интимността в този период няма да навреди на плода (разбира се, в рамките на разумното). Поради хормоналните промени в организма ви се увеличава притокът на кръв към носната лигавица и не е изключено да ви засегне т.нар. хрема на бременните. Може да забележите, че венците ви са възпалени, зачервени и подути, което при вас увеличава риска от зъбни проблеми. Следователно трябва да спазвате стриктна устна хигиена. Някои бъдещи майки изпитват пристъпи на слабост, главоболие и световъртеж, други се оплакват от киселини в стомаха, трети от затегнат стомах. Тези симптоми обикновено се дължат на настъпилите хормонални промени в организма. От значение са също преумората и стресът. Ако проблемите се задълбочат, разумно е да се консултирате с лекар.

Нашите съвети

 • Когато ви връхлети главоболие, незабавно легнете в затъмнена, тиха стая и си поставите студен компрес на главата. Медикаментите са разрешени само по лекарско предписание.
 • Забравете за ястията, които са пържени, пикантни или мазни. Обърнете внимание на това, какви храни ви причиняват киселини. Постарайте се да ги избягвате. Ако това не помогне, съветвайте се с лекар. Той ще определи подходящите за вас антиацидни средства (за неутрализиране на солната киселина в стомаха), които са разрешени при бременност. Сведете до минимум тлъстото месо и колбасите. Ограничете продуктите, които съдържат добавени захари. Така ще избегнете риска от гестационен диабет. Ако ви измъчва затегнат стомах, ще ви помогне диета с много фибри, както и обилно приемане на течности, съчетано с достатъчно движения.
 • При нормална бременност, през втория триместър няма противопоказания за умерена физическа активност. Ако по-рано никога не сте спортували, може да започнете с 10-минутни упражнения и постепенно да увеличавате продължителността им. Добре ще ви подействат също йога за бременни и разходки на чист въздух.

Гестационна седмица 16

Вашето мъниче е станало по-активно. Тежи близо 100 грама и е дълго около 11,6 см. Голямо е колкото плод на авокадо. Постоянното му занимание е вътреутробно смучене на пръсти и активно движение на ръцете и краката. Видът ви се променя. Ако наедрявате прекалено бързо, започнете да мажете тялото си с кремове срещу стрии.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 16

Лицето на вашето бебе все по-ясно се очертава. Мускулите на главата му придобиват тонус и то започва да прави гримаси. Постоянно занимание на мъничето сега е  смучене на пръсти. То ловко ги поставя в устата си, развивайки своя смутелен рефлекс.  Вратът му държи главата по-уверено и по-високо, а сърцето извършва повече работа, изпомпвайки близо 25 литра кръв на ден.  Пикочната система и червата на плода вече функционират напълно. Кожата му е още много тънка, почти прозрачна. Неговите кости стават по-силни и пропорциите на скелета все повече се доближават до нормалните за новороденото. Ланугото, което вече покрива цялото телце, гарантира на мъничето постоянна телесна температура. Белите му дробове усъвършенстват своята структура. Вътреутробно бебето се опитва да прави дихателни движения и да преглъща. Активно премества ръцете и краката си. Честота на сърдечните му съкращения продължава да е висока (147–155 удара в минута), защото растящият плод се нуждае от много кислород и хранителни вещества.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 16

Видът ви продължава да се променя. Наедрявате в областта на корема, който придобива гладка закръглена форма. Телесното ви тегло се увеличава и спането по гръб ви става неприятно. Освен това коремът притиска вътрешните ви органи, което се усеща като неразположение, особено сутрин. Нарасналата матка достига диафрагмата и става причина за вашето често задъхване. Специалистите не препоръчват да лежите по корем или по гръб. Налага се да спите на една страна. По-добре изберете дясната, за да не притискате сърцето си. Пигментната линия по корема, която вече сте забелязали, ще нарасне, достигайки от пъпа до срамната кост и може да стане по-тъмна. Ако наедрявате бързо, започнете да мажете тялото си с кремове срещу стрии. Гърдите ви ще станат по-големи.

Нашите съвети

 • Време е да си осигурите бельо, което не притиска млечните жлези. Купете си също удобно облекло и не забравяйте, че старите дрехи, които сега ви стягат, може да нарушат развитието на плода, ако ги носите;
 • Забравете за обувките с високи токчета. Нужна ви е стабилност при ходене. Сведете до минимум риска от падания и подуване на краката;
 • Щом бременността ви се развива нормално, на този етап не изключвайте секса (разбира се, в рамките на разумното);
 • Бъдете физически активни: разхождайте се, играйте гимнастика за бременни. Движението ще ви тонизира и ще прогони внезапни мрачни мисли;
 • При изследване с ултразвук през 16-та гестационна седмица може и да не разберете какъв е полът на детето, но ще сте наясно дали в утробата си носите близнаци;
 • Не пренебрегвайте посещението при наблюдаващия ви гинеколог.  Следвайте съветите му.

Гестационна седмица 17

Вашето бебе продължава прогресивно да нараства и достига размерите на голяма глава кромид лук. Поради образуването на подкожна мастна тъкан, теглото му се увеличава до 140 грама. Тялото му става по-плътно, по-обемно и по-подвижно. На дължина достига 13 см. През 17-ата седмица от бременността е правилно да посетите наблюдаващия Ви гинеколог и да си направите необходимите тестове.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 17

В организма на мъничето започва производството на специални съединения (гликопротеини, познати като имуноглобулини, както и на белтъчното вещество интерферон), които са отговорни за защитата срещу заразни заболявания. Развитието на сърцето е в заключителния си етап. То интензивно изпомпва кръвта, разпространявайки я по цялото тяло. Честота на сърдечните съкращения е от 140 до 160 удара в минута и остава в тези рамки до края на бременността. Усъвършенства се дихателната система. Надбъбречните жлези работят активно, произвеждайки необходимите хормони. Стартира функцията на потните жлези. Нервната система прави значителен скок в развитието си. Бебето вече разпознава звуци и реагира на тях. Например, силният шум може да го уплаши, а майчиният глас го успокоява. Активността на мъничето нараства и движенията му стават по-координирани. Репродуктивната система на детето продължава да се развива.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 17

Все по-ясно ще усещате движенията на бебето. Поради бързия му растеж, някои от вътрешните Ви органи променят позицията си. Сърцето и бъбреците Ви са принудени да работят усилено, за да задоволяват нуждите на плода. Не е изключено да Ви притесняват чести позиви за уриниране. Може да усетите задух и да забележите, че краката Ви отичат. Обемът на кръвта във Вашето тяло ще нараства. Внезапно може да получите кръвотечение от носа. Не е изключено да прокървят венците Ви. Ако тези проблеми не са постоянни, а се появяват от време на време, не бива да се безпокоите. Свързани са с хормоналните промени във Вашия организъм. На тях се дължат и проявите на слабост, сънливост, крампи в каката и леки прескачания на сърцето. В 17-ата седмица от бременността е правилно да посетите наблюдаващия Ви гинеколог и да преминете през необходимите тестове. Обикновено те включват лабораторен анализ на кръв и урина, както и хормонално изследване.

Нашите съвети

 • Носете широки дрехи от естествени материи и забравете за високите токчета. Нужни са Ви обувки, които имат стабилна, ортопедична подметка;
 • Избягвайте ситуации, които Ви причиняват негативни емоции и водят до стрес. Проучвания показват, че ако бременността премине в обстановка на тревоги и скандали, се раждат деца с повишена нервна възбудимост;
 • Не пренебрегвайте оплаквания като отоци на краката, разширени вени, хемороиди, кървящи венци, прескачания на сърцето и други. Неразположенията през този период налагат своевременна консултация със специалист;
 • Спете на лявата или на дясната си страна, но не лягайте по корем или по гръб, за да не навредите на бебето;
 • Всекидневното Ви меню трябва да е добре балансирано и да Ви доставя всички необходими хранителни вещества, витамини и микроелементи;
 • Умерената двигателна активност през 17-ата седмица е гаранция, че бременността Ви ще протече гладко. При липса на противопоказания може да изпълнявате специални упражнения за бременни жени, или поне да правите дълги разходки;
 • Ако нямате здравословни проблеми и лекарят не вижда заплаха за детето, интимният Ви живот не следва да претърпи значителни промени. Единственото, на което трябва да обърнете внимание, е необходимостта да избирате пози, които са удобни на Вас и безопасни за бебето.

Гестационна седмица 18

Интензивният растеж на бебето продължава и големината му достига размера на сладък картоф. През 18-ата седмица вече съвсем ясно ще усещате движенията на мъничето и това ще Ви носи много специално, приятно чувство. Физическите промени в тялото Ви ще стават все по-отчетливи – коремът Ви ще нарасне. Може да се появят стрии и пигментни петна по кожата.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 18

Бебето е вече миниатюрно човече. Височината му е 14,2 см и тежи около 190 грама. Чертите на лицето му са се оформили. Мъничето не само рита, маха с ръце и стиска пръсти, но може да реагира с движения на емоциите, които изпитвате – както на позитивните, така и на неприятните. Реагира отчетливо и при действието на силна светлина. Чува  доста добре. В тази седмица стартира функцията на тимусната му жлеза, която е важен орган за имунната система. В същото време започват да функционират  и надбъбречните жлези. Кожата на бебето е все още е тънка,  а под нея личат кръвоносните съдове. От главата до петите то е покрито със специална смазка, оформила се от секретите на мастните му жлези, която е своеобразно защитно покритие за малкото телце. При момчетата процесът на развитие на гениталиите е почти завършен, въпреки че тестисите са все още в корема. При момичетата се сформират матка и маточни тръби.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 18

Усещате натиск в областта на пъпа, стомаха и пикочния мехур поради нарастването на матката. Наред с честите позиви за уриниране, започва да Ви тормози запек. Нерядко се явяват  хемороиди. Имате завиден апетит и телесното Ви тегло постоянно нараства. Причината е, че бебето се нуждае от хранителни вещества, които поема от Вашето тяло, а то от своя страна бърза да попълни резервите си. Това не означава, че трябва да ядете за двама, но е добре да повишите енергийната стойност на храната си с около 500 калории като се стараете тя да бъде разнообразна и пълноценна. Нормално е до края на  18-ата седмица да сте наддали до 5-6 килограма. Не са изключени промени по кожата, които засягат гърдите, стомаха и лицето. Появата на петна по време на бременност, експертите свързват с отлагането на пигментното вещество меланин в кожните клетки в резултат от промяна във Вашия метаболизъм. Коремът Ви през 18-ата седмица ще се увеличи рязко по размер, поради което може да се появят стрии (розови или лилави белези, които с времето стават сребристи и бели), дълбочината на пъпа ще намалее и той леко ще изпъкне. Кръвното Ви налягане може да се понижи.

Нашите съвети

 • Наблегнете на белтъчините, но не изключвайте въглехидратите, особено на закуска. Супите трябва да присъстват в ежедневното Ви меню. Поставете акцент на плодовете и зеленчуците. Вечерята трябва да е лека. Избягвайте продукти с много мазнини и подправки (майонези, сосове, пушени колбаси, туршии). Пийте изобилно вода и прясно изцедени сокове;
 • Сега е време за т.нар. втори ултразвук, който акушер-гинеколозите препоръчват да се направи в периода между 18 и 22 седмици от бременността. Това е най-важният преглед, защото при него може да се установи вероятен проблем в развитието на бебето и след това да се проведе лечение, ако е необходимо. Ултразвуковото изследване показва и състоянието на плацентата и пъпната връв. Точно сега специалистът с повече категоричност може да каже какъв е полът на бебето;
 • В периода от 18 до 20 седмици акушер-гинеколозите препоръчват и провеждането на троен тест, който включва анализ на протеин и два хормонални анализа. Чрез тройния тест се откриват възможни генетични отклонения;
 • Разбира се, ще трябва да преминете и през стандартните процедури – преглед на гинекологичен стол, анализ на урина и кръв, измерване на кръвното налягане, определяне на телесното тегло, а също и височината на дъното на матката. Освен това се проверява и как бие сърцето на Вашето бебе;
 • Не се отчайвайте, че са Ви тесни старите дрехи. Отидете в магазина и си изберете ново облекло, което ще съответства на състоянието Ви по пътя към майчинството и ще подчертае Вашата красота и индивидуалност. Приемайте бременността си като прекрасен и уникален етап от своя живот.

Гестационна седмица 19

Всекидневно Вашето бебе расте и се развива. На големина е колкото плода на манго. Движенията му са активни. При Вас забележимо се увеличават гърдите и коремът. Възможно е да изпитвате затруднения в дишането и проблеми  от страна на храносмилателната и пикочно-половата система. В такива случаи се налага незабавна консултация с лекар, за да се избегнат евентуални усложнения.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 19

Сега мъничето достига 15,3 см на дължина и тежи около 240 грама. Усъвършенстват се всичките му вътрешни органи и системи. Скоро бебето ще започне да отваря и затваря очите си, да прави с уста смучещи движения. Започнало е да хълца и да се прозява. Мозъкът му се развива и неговите нервни клетки установяват връзки и подават сигнали. Храносмилателните му органи извършват (образно казано) тренировъчни движения, подготвяйки се за бъдещия процес на храносмилане. Червата на бебето са изпълнени с меконий, който се образува от вещества, погълнати от мъничето, заедно с околоплодната течност. Неговите кости и мускули продължават да укрепват, което гарантира голяма подвижност. Условия за нея създават и усъвършенстващата се нервната система, и пространството в матката. Когато бебето нарасне, движенията му ще станат по-ограничени.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 19

Във Вашето тяло настъпват сериозни вътрешни и външни промени. Млечните Ви жлези забележимо се увеличават по размер. Уголемява се матката и това води до дискомфорт в долната част на корема. Под натиска й вътрешните органи са се отклонили от обичайните си места, което причинява проблеми, особено от страна на храносмилателната и пикочно-половата система. Може да се появят киселини в стомаха, запек, често уриниране. В такива случаи се налага своевременна консултация с лекар, за да се избегнат усложнения като развитие на гастрит, хемороиди, цистит и др. Натискът на матката върху диафрагмата води до затруднения в дишането. Най-често се усеща задух след бързо ходене. Разумно е при затруднения в дишането веднага да заемете хоризонтално положение и да си почивате. Възможно е от време на време да се чувствате изтощена, замаяна, или сънлива. Коремът Ви нараства значително и не остава незабелязан, дори ако носите широки дрехи. При някои жени стриите се задълбочават.

Нашите съвети

 • За да противодействате на стриите, ползвайте козметични продукти, които активно овлажняват и подхранват кожата, осигуряват й защита от вредни фактори;
 • Не отказвайте ултразвуково изследване, ако гинекологът Ви го препоръча. Ултразвуковото сканиране е възможност да се провери здравето на бебето. Също – да се установи неговият пол, а опасността от грешка сега е минимална.
 • Ежедневно наблюдавайте секрета от гениталния си тракт. Отделянията трябва да са белезникави и без мирис. Ако секретът се е променил драстично по цвят, миризма и степен на плътност, спешно трябва да уведомите наблюдаващия Ви лекар. Неразумно е да игнорирате такъв проблем, защото той води до развитие на инфекция и риск от спонтанен аборт;
 • Не се лишавайте от сексуални контакти, но не забравяйте, че бебето вече може да усеща допир отвън;
 • Добре е да бъдете физически по-активни в сравнение с началото на бременността си. Движението ще се отрази благоприятно върху тялото Ви, но внимавайте с натоварванията. Не бива да са много интензивни, за да не навредите на бебето;
 • Продължете приема на фолиева киселина, по 400 mcg на ден. Тя е от съществено значение за развитието на Вашето бебе, особено за усъвършенстване на мозъка и очите му. При Вас фолиевата киселина ще сведе до минимум риска от усложнения, включително анемия, недостатъчност на плацентата и спонтанен аборт;
 • Хранете се здравословно. В менюто Ви трябва да присъстват: пресни плодове и зеленчуци; месо (говеждо, телешко, от домашни птици и нискомаслени риби); зърнени храни; яйца; ядки; супи и прясно изцедени сокове.

Гестационна седмица 20

През тази седмица може да се каже, че сте изминали половината от своето нелеко, но щастливо пътуване за среща с дългоочакваната рожба. Сега бебето Ви е голямо колкото банан. Поради нарастването и движенията му, не е изключено да изпитвате болки в долна част на гърба, както и други неудобства. Ако се появят крампи, вероятно не Ви достигат витамини и микроелементи.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 20

Теглото и ръстът му се увеличават с всеки изминат ден и към края на 20-ата а седмица бебето тежи 300 грама и достига на височина 16,4 см. Неговите бели дробове се развиват, но  все още не могат пълноценно да снабдяват растящия организъм с кислород. Неговите движенията стават още по-забележими, а сърдечните  му удари се чуват ясно през стетоскоп. По пръстите на мъничето се появят нокти. Главата му се покрива с косми. То е в състояние да разпознава гласа на своята майка и интонациите в него, да реагира според промените в тях, както и при други звуци и светлинни дразнения.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 20

Движенията на бебето Ви носят радост, но ако са прекалено чести, трябва спешно да уведомите своя лекар, защото  причина за хиперактивност може да бъде недостигът на кислород. Вероятно ще изпитвате неудобства от растящата матка и натиска й върху останалите коремни органи. Обикновено той причинява: често уриниране, гадене, киселини в стомаха, метеоризъм, запек. Може да усетите болки в долна част на гърба, които са резултат от  натиск върху ставите и гръбначните  мускули. В такива случаи се препоръчва изпълнението на специално разработени упражнения. Потърсете информация за тях преди всичко от своя лекар. При правилно извършване упражненията  ще облекчат натоварването на гръбначния Ви стълб. Не е изключено да получавате крампи (изтръпвания) в прасците. Това обикновено се случва нощем. Така тялото Ви сигнализира, че не Ви достигат витамини и микроелементи. Ако крампите са чести, трябва за съобщите за тях на наблюдаващия Ви акушер-гинеколог.Той ще прецени кои витамини трябва да приемате, за да възстановите нормалния ход на бременността си. Не се тревожете, ако забележите от зърната Ви се отделя жълтеникаво-бяла течност. Това е коластра и означава, че е започнала подготовката на гърдите Ви за хранене на бебето.

Нашите съвети

 • Според проучвания, бебето постоянно се движи, с изключение на времето, когато спи. През деня то извършва около 200 придвижвания. Така че следете т.нар. ритане на бебето в корема  Ви. Тревожно е, ако нищо не усещате през целия ден. Необходима е лекарска консултация, преслушване на сърдечните тонове на бебето и ултразвуково изследване;
 • Не се отказвайте от тестовете на кръв и урина, чрез които лекарят ще определи не само състоянието на матката, но ще е наясно с нивото на кръвната захар и функцията на бъбреците Ви. Ще може да предотврати появата на анемия или друг проблем;
 • Не пропускайте изследването на важни за нормалното протичане на бременността хормони  като човешки хорион гонадотропин и естриол. Това  ще помогне на лекаря да прецени има ли риска от развитие на хромозомни аномалии у Вашето бебе;
 • Имайте предвид, че зацапване на бельото през 20-ата седмица се случва много по-рядко, отколкото в началото на бременността. Не е нормално ако забележите отделяне на кръв, колкото и оскъдна да е тя. Ако се появят такива проблеми трябва незабавно на потърсите помощ от специалист по акушерство и гинекология;
 • Много важно е да не допускате прекалено затопляне на тялото си. Прегряването води до преждевременно раждане. Сауните за Вас са напълно противопоказни, а слънчевите бани са допустими само на сянка, в ранна утрин;
 • Внимавайте при спортуването. Откажете се от големите физически натоварвания и резките движения. Подходящи за Вас са плуване, водна аеробика и разходки на открито, с умерено темпо;
 • Няма забрана за летене със самолет. Когато пътувате с кола, трябва да правите спирки през интервали от четири часа. Ако пък се налага да шофирате, не бива да стоите зад волана е повече от един час;
 • Не използвайте продукти за козметика и почистване, които съдържат токсини. Избирайте си естествени средства за хигиена и разкрасяване;
 • Следвайте препоръките за правилно хранене от предишната седмица.

Гестационна седмица 21

Вашето бебе е голямо колкото нар. Движи се активно в рамките на около 4 часа. През останалото време от деня спи. Бързото му развитие е причина за Вашия голям апетит. Матката Ви значително нараства, притиска други органи и това води до множество неприятни усещания. В повечето случаи чувството на дискомфорт не е голямо и не  нарушава нормалния ход на бременността.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 21

Все още за движенията на Вашето бебе има достатъчно място. То се преобръща, изтласква се от стените на матката, маха с ръце, докосва пъпната връв.  На дължина достига 26, 7 см и тежи 360 грама. Вече се оформя цикълът му на сън и бодърстване. Ако той да не съвпада с Вашия стереотип, движенията на мъничето може да се засилват през нощта. В такива случаи специалистите препоръчват да му говорите нежно и приспивно, защото Вашата рожба чува гласа Ви и реагира на него. Все пак тази активност обхваща само 4 часа. През останалите 20 часа от деня мъничето спи. Далакът му произвежда червени и бели кръвни клетки и вече е възможно да се определи т.нар. Резус (Rh) фактор на неговата кръв. Образуват се вкусовите рецептори. Подкожните жлези работят активно и произвеждат смазка, която по-късно, в процеса на раждане, ще улесни движенията на бебето през родовия канал.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 21

През тази седмица  матката Ви значително увеличава размера си, което често води до появата на киселини, усещане за горчивина и парене в устата, често уриниране, болки в гърба, понякога и задух. Друго неудобство, причинено от нарастващата матка е запекът и последиците от него – болезнени хемороиди. Всичко това може да бъде сведено до минимум чрез подходяща диета, която включва варени сини сливи, цвекло, тиква, праскови и други жълти плодове. Намиращият се в тях магнезий не позволява да се наруши нормалната моторика на червата. Коремът Ви нараства и става значително заоблен. Обърнете внимание на кожата си и се постарайте да я мажете редовно с кремове или гелове против стрии. Бързото развитие на Вашето бебе изисква много и разнообразни хранителни вещества, което постоянно ще провокира желанието Ви да похапнете нещо вкусно. Не е разумно да превишавате калорийната стойност на ежедневното си меню с повече от 500 калории. Предстоят Ви дни, изпълнени с нови вълнения и ярки емоции. Чувството за майчинство у Вас ще става все по-реално.

Нашите съвети

 • Обърнете внимание на дискомфорта в долната част на корема, който е подобен на усещане по време на менстурация. Ако това прерасне в болка, която се засилва и пълзи към долната част на гърба, трябва незабавно да потърсите лекар, защото може да е сигнал за спонтанен аборт. За такъв риск предупреждава и появата на кръв от влагалището;
 • Не пренебрегвайте отделяния от влагалището секрет. Нормално той е безцветен, без мирис и с еднообразна консистенция. Ако изглежда като извара или има друг цвят и мирише неприятно, вероятно е възникнала инфекция, която налага спешна намеса на гинеколог;
 • Посещавайте редовно наблюдаващия Ви лекар, за да сте в добро състояние и да сте сигурни, че Вашето бебе се развива правилно. Финалът на тази седмица е крайният срок за т.нар. втори скрининг, който включва: анализ на хормона, известен като човешки хорион гонадотропин; тест за хормона естриол; анализ на алфа-фетопротеин (специален протеин, произведен в стомашно-чревния тракт и черния дроб на бебето) и ултразвуково изследване.
 • Не вдигайте нищо тежко и избягвайте ситуации, които Ви причиняват стрес и нервно напрежение;
 • Ако забележите отоци по краката си, незабавно ограничете солените храни. По-често променяйте позицията на тялото си. От време на време лягайте по гръб с вдигнати нагоре крака. Така ще ограничите венозния застой.
 • Предпочитайте храни, приготвени на пара или във фурна. Като имате предвид, че сега се радвате на завиден апетит, необходимо е да следите какво поглъщате. Внимание налагат висококалоричните, пържени, мазни, солени и пикантни ястия. Противопоказни са алкохолът и газираните напитки. Дайте предимство на белтъчните продукти и на съдържащите витамини и микроелементи зеленчуци и плодове. Приемайте често супи и прясно изцедени сокове. Не забравяйте за редовния прием на 400 mcg фолиева киселина.

Гестационна седмица 22

Органите и системите на Вашето бебе се усъвършенстват, но все още белите му дробове не достигат своето пълно развитие. Мъничето е голямо колкото плод на папая. Вие сте в състояние на относително спокойствие и оптимизъм. Имате завиден апетит и напълнявате. Нормално е всеки месец телесното Ви тегло да се увеличава с по 400 гр. 

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 22

През този период мъничето се развива активно. На височина достига до 27,8 см, а теглото му нараства до 430 гр.  Усъвършенства се неговата централна нервна система. В резултат –  движенията му стават по-координирани. По тялото на бебето се развива лануго, което има противомикробен ефект и представлява своеобразен щит пред евентуални неблагоприятни въздействия. По-добре функционират стомахът и червата, а черният дроб активно преработва токсините, които се отделят през плацентата. Подкожният мастен слой изглажда гънките по бебешкото лице, появяват се вежди, на клепачите порастват мигли. Сърдечният ритъм на плода е 160 удара в минута, но белите дробове са все още недостатъчно развити. По това време, при преждевременно раждане бебето има шанс да живее, ако веднага бъде поставено в кувьоз, който му осигурява постоянен приток на кислород, както и подходящи  вентилация, температура и влажност. Обаче в такива случаи не са изключени сериозни здравословни проблеми.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 22

Вие сте в период, когато укрепва връзката между Вас и рожбата Ви. За повечето бъдещи майки това е време на относително спокойствие и оптимизъм. Имате голям апетит и телесното Ви тегло се увеличава. Все пак е добре да контролирате този процес. Нормално е всеки месец да нараствате на тегло с по 400 гр. Гърдите Ви стават много чувствителни. Позивите за уриниране Ви притесняват поради  растящата си честота. Това се дължи на увеличения натиск от страна на матката върху пикочния мехур. Немалко бъдещи майки се оплакват от отоци по тялото. Причинени са от задържането на течност в тъканите, особено в областта на ръцете и краката. Ще сведете до минимум това неудобство, ако често си почивате, не оставате дълго в една и съща поза и не консумирате солени храни. Срещу нарастващите болки в гърба ще ви помогнат специални упражнения и носенето на ниски, равни обувки, снабдени с ортопедични стелки.

Нашите съвети

 • Не подценявайте гинекологичния преглед. При него се измерва нарастването на корема, преслушва се сърцето и се определя позицията на плода. Чрез тези и други методи гинекологът ще оцени здравословното състояние на Вас и бебето Ви. Ако при такъв преглед навреме се открие заболяване, то може да се лекува успешно;
 • В случай на настинка веднага потърсете лекар и обсъдете с него подходящите за Вас лечебни средства. Избирайте безопасни методи. Например: пиене на чай от малини. Те са старо народно средство за понижаване на телесната температура. Целта е да спрете болестта и особено високата температура, която е опасна за бебето. Във време на епидемия избягвайте посещенията на места, където се събират много хора;
 • Не оставайте дълго в затворени помещения с лоша вентилация. По-често се разхождайте на чист въздух. Това е от полза за Вас и бебето Ви;
 • Следвайте изискванията за правилно хранене от предишната седмица;
 • Спете достатъчно. Добре е да си осигурите твърд матрак и специална възглавница за бременни жени, която ще Ви гарантира опора за тялото и възможност да заемате правилна позиция по време на сън, за да избегнете евентуални болки във врата и гръбнака;
 • Не се отказвайте от интимния си живот, ако няма основателна причина за това. Разбира се, при неразположения и болезнени усещания е по-добре да се въздържите от сексуални контакти, но може да ги възобновите след консултация със специалист и отстраняване на проблема.

Гестационна седмица 23

Вашето бебе е голямо колкото грейпфрут. Вече прави гримаси и хълца, чува ясно, сънува, маха с ръце и рита с крака. Опитва се да извършва дихателни движения като поема околоплодна течност. При Вас нарастващата матка притиска диафрагмата, което води до накъсано, повърхностно дишане и затруднения при дълбоко поемане на въздух. Възможно е  да имате проблеми от страна на венците и зъбите.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 23

В дните на 23-ата седмица мощно се развива  централната нервна система, която е отговорна за умствените и аналитични способности на бебето.Теглото му е 501 гр., а на височина достига до 28,9 см. Неговите движения са отчетливи и за разлика от предишните няколко седмици, не може да ги объркате с дискомфорт от подуване на червата поради газове. В тялото на Вашата рожба набира скорост процесът на кръвообразуване. В тази активност и в диференцирането на кръвните клетки се включва далакът. Мъничето вече прави гримаси и хълца. Все по-добре чува, вижда, сънува, рита с крака и маха с ръце. Опитва се да извършва дихателни движения като поема околоплодна течност. В нея то отделя урина, а в червата му се натрупва меконий (лепкава тъмнозелена течност, подобна на гъст сок). Полът на бебето категорично се разграничава по време на ултразвуково изследване – при момичетата се виждат яйчници, а при момчетата – скротум.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 23

Във Вашето тяло нарастващата матка притиска диафрагмата, което води до накъсано, повърхностно дишане и затруднения при дълбоко поемане на въздух. Към досегашните Ви проблеми (болки в гърба, киселини, запек, често уриниране, слабост, сънливост, замаяност, главоболие и др.) може да се прибавят кървене от венците и увреждане на зъбите поради недостиг на калций. В такива случаи е добре да се консултирате със специалист по дентална медицина за прилагане на безопасно лечение. Вземете мерки и срещу появилите се стрии и пигментни петна по кожата. За целта използвайте всекидневно кремове или гелове, които ще ограничат и потиснат посочените кожни дефекти. Редовно полагайте грижи за лицето си, областта на гърдите, бедрата и корема. Не се притеснявайте от тъмната линия, която се е образувала по дължината на корема Ви (от пъпа до хрущяла между двете тазови кости). Тази пигментация е резултат от хормонални промени и натрупване на веществото меланин. Постепенно, след раждането тя ще изчезне от само себе си

Нашите съвети

 • Не пропускайте планираните гинекологични прегледи и редовните изследвания – общ кръвен тест, общ анализ на урината, тест за кръвна захар. Непосредствено преди гинекологичния преглед е необходимо да измерите телесното си тегло и стойностите на кръвното налягане. Лекар трябва да чуе сърцебиенето на бебето и да определи  каква е при Вас височината на маточното дъно и  какъв е обемът на корема. Ако се налага, може да Ви се направи и ултразвуково изследване. Всичко това ще гарантира Вашето здраве и правилното развитие на рожбата Ви, а при възникнал проблем ще е възможно да се отстрани своевременно;
 • Контролирайте секрета от влагалището си. Тревожна е всяка промяна в цвета, миризмата и плътността му. Ако забележите кървене, макар и много леко, незабавно се свържете с наблюдаващия Ви гинеколог. Кървенето е заплаха за прекъсване на бременността и налага незабавна хоспитализация;
 • Научете се да спите с поставена под нозете си възглавница или навито на руло одеало. По този начин ще ограничите разширението на вените и отоците по краката си;
 • Хранете се разнообразно и пълноценно. Във всекидневното Ви меню трябва да присъстват белтъчини, мазнини, въглехидрати, микроелементи (включително калций) и витамини (особено фолиева киселина). Откажете се от силното кафе и силния чай, алкохола, полуфабрикатите и солта;
 • Не се лишавайте от движения, въпреки че ще Ви липсва обичайната лекота. Разхождайте се колкото е възможно повече на чист въздух, сред природата;
 • Съобразявайте се с препоръките на своя лекар във връзка със сексуалните контакти. Противопоказания за близост са многоплодна бременност, минали аборти, инфекциозни заболявания и други проблеми. Ако те не съществуват, няма нужда да си налагате ограничения в интимния живот.

Гестационна седмица 24

Вашето бебе се развива с бързи темпове и достига обема на пъпеш. В белодробните му алвеоли се отделя специално вещество, което след раждането ще активира отварянето им. Възможно е да Ви притесняват проблемите от предишните седмици – често уриниране, подуване на корема, умора и др. Не е изключена появата на болка отстрани на корема и в долната част на гърба, която е свързана с нарастването на матката. Неприятните усещания са преходни.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 24

Централната нервна система на мъничето  продължава да се развива с бързи темпове. Теглото на мозъка му достига 100 гр., а цялото бебе тежи 600 гр. Високо е 30 см. Почти е завършено формирането на средния и малкия му мозък. Неговата мускулно-скелетна система все повече се усъвършенства и укрепва. Сега съвсем ясно може да се определи кога бебето спи и кога е будно. Обикновено сънят му продължава около 16-19 часа в рамките на едно денонощие. Външно детето е напълно оформено. То се движи в заобикалящото го пространство като докосва пъпната връв и стените на матката. Маха с ръце и крака и се обръща, плувайки в околоплодната течност. В белодробните му алвеоли се отделя специално вещество, което след раждането ще активира отварянето им.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 24

Апетитът Ви се увеличава с всеки изминал ден и рискът от наддаване на тегло е огромен. Имайте предвид, че е нормално да увеличавате теглото си с по 400-500 гр. на месец.  Естествено е също понякога да се изпотявате прекомерно, да усещате слабост или сънливост, които се дължат на хормонални промени в тялото Ви. Не е изключено да усещате болка отстрани на корема и в долната част на гърба. Тя е поносима и бързо заглъхва. Дължи се на увеличаване обема на матката. Нарастването на корема ще промени неблагоприятно походката Ви. Това от своя страна може да е причина за бърза умора при движение и болки в краката. Не са отминали и неприятните усещания от предишните седмици – чести позиви за уриниране, подуване на корема, киселини, запек и др. Ако тези оплаквания се засилят, трябва да се консултирате с лекар.

Нашите съвети

 • Хранете се често, но по малко. Не забравяйте че висококалоричните ястия водят до бързо наддаване на тегло. Правилно е Вашето меню, както и в предишните седмици, да е разнообразно и здравословно. Допълнителният прием на витамини и микроелементи трябва да е съобразен с препоръките на наблюдаващия Ви лекар;
 • Ако забележите по краката си леки отоци, ограничете приема на сол и пийте достатъчно вода (около 2 литра за 24 часа). Ако въпреки това подуването продължава, вероятно страда функцията на бъбреците, което налага незабавна медицинска консултация;
 • Имайте предвид, че заседяването пред компютъра или пред телевизора, допълнено с обилно хапване, води до наднормено тегло и нерядко усложнява бременността. Добре е да се разхождате и да изпълнявате упражнения за тонус, които са съобразени със състоянието Ви. Може да се включите в специални курсове за бременни по водна аеробика, йога и др. Важно е да се движите редовно и да не прекалявате с натоварванията;
 • Интимният Ви живот през тази седмица трябва да е спокоен. При нормална бременност не се изключват сексуалните контакти. Но те не бива да причиняват натиск върху корема или по друг начин да смущават комфорта на бебето;
 • Общувайте с рожбата си, независимо че е в утробата Ви. Говорете й по-често. Детето безпогрешно отличава майчиния глас от всички останали звуци на света;
 • Направете си необходимите изследвания. При нормално протичане на бременността ще са Ви нужни:

1.Общ кръвен тест, който позволява да се открият евентуални възпалителни процеси;

 1. Общ тест на урината, за да се прецени дали функционира правилно пикочно-половата система;
 2. Тест за кръвна захар, с който се определя рискът от гестационен диабет. През 24-ата седмица от бременността, при отсъствие на сериозни проблеми, не се предписва ултразвуково изследване.

Гестационна седмица 25

Детето в утробата Ви е голямо колкото карфиол.Тялото му е закръглено поради натрупване на подкожна мазнина. Неговият мозък се развива с изключителна скорост и мъничето активно реагира на емоциите, които изпитвате. От този период до раждането коремът Ви ще нараства с около 1 см на седмица. Трябва да се консултирате с лекар, ако се засилят неразположенията от предишните седмици –ускорен пулс, шум в ушите, нервност, слабост, замаяност, сънливост и др.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 25

Сега Вашето бебе тежи приблизително 660 грама, а на височина достига до 34,6 сантиметра. Все по-забележимо става нарастването на неговата подкожна мазнина, което води до закръгляне на тялото му. С изключителна скорост напредва развитието на мозъка му, като се формират нови нервни клетки и връзки. Детето Ви започва да реагира с хълцане, треперене и други движения при всяка промяна във Вашето настроение. Трябва да имате предвид това и да не се изнервяте за дреболии,а да се зареждате преди всичко с позитивни емоции. През този период повечето бебета заемат в майчината утроба позиция с главата надолу. Това е най-благоприятното положение при естествено раждане. Ако мъничето се появи на белия свят през 25-ата седмица, то може да бъде спасено като се постави в кувьоз – устройство, което ще гарантира нужната на бебето топлина, както и пълното развитие на дихателната му функция.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 25

Вашите неразположения продължават, но обикновено те са приглушени и второстепенни пред очакваното щастие от раждането на нов живот. Все пак е разумно да следите състоянието си. Консултация с лекар е необходима при отоци на краката, ускорен пулс, шум в ушите, слабост, замаяност, сънливост, раздразнителност, повишение на температурата и други оплаквания, особено ако те се задълбочават. От сега до раждането коремът Ви ще нараства с около 1 см на седмица. Следенето на този показател ще ориентира лекаря за правилния ход на Вашата бременност. Задължително е да наблюдавате промените във влагалищния си секрет. Нормално той е с равномерна консистенция, няма мирис и цвят. Каквато и да е промяната в секрета, тя трябва незабавно да Ви отведе при Вашия гинеколог. През тази седмица е възможно да изтече т.нар. амниотична течност (съдържа се в околоплодния мехур), която има жълтеникав цвят. Това е опасно за живота на бебето и налага незабавно да постъпите в болница. Ако секретът е с кисела миризма и вид на пресечено мляко, вероятно диагнозата е млечница. Това състояние не носи смъртна опасност за детето, но може сериозно да навреди на здравето му.

Нашите съвети

 • Не забравяйте, че трябва да се консултирате с гинеколог веднъж на четири седмици,ако бременността Ви протича нормално. Обичайните изследвания, които Ви предстоят са:измерване на телесното теглото и кръвното налягане;измерване височината на матката и обема на корема; проверка на сърдечните тонове на бебето и определяне позицията му в майчината утроба; общо изследване на кръв; общо изследване на урина; диагностика на влагалищната микрофлора. През 25-ата седмица от бременността хормонален тест може да Ви се направи само, ако имате тежки неразположения и лекарят се съмнява за нарушения в развитието на плода. По същата причина понякога се препоръчва ултразвуково изследване.
 • При нормално протичаща бременност не се налага да внасяте значителни промени в интимния си живот. Трябва само да се съобразявате с изискването за спокоен сексуален контакт без притискане на корема и резки движения. Въздържане от секс гинеколозите препоръчват при многоплодна бременност, предишни спонтанни аборти, смущения в развитието на плода и други проблеми.
 • Разходките и физическите упражнения ще са Ви полезни за поддържане на общия тонус и за премахване на застоя в кръвоносните съдове, но движенията не бива да се натоварващи и уморителни. Вашето бебе вече реагира на промени в състоянието на тялото Ви и прекалената активност може да го притесни.
 • Предпазването от отоци налага да не стоите дълго време изправени на едно място. Затруднение в циркулацията на кръвта и лимфата може да Ви причини и продължителното седене с кръстосани крака. Добре е да почивате по-често, като лягате на гърба си;
 • Хранете се разнообразно и пълноценно. Акцентирайте на ястия, съдържащи белтъчини и биологично активни вещества. Наблегнете на фолиевата киселина(синтетичната форма на витамин В9) и витамините В1, В6, В12, Е и С. Тези витамини, както и микроелементът йод,поддържат нормалната клетъчна обмяна и гарантират правилното развитие на Вашето бебе. Много полезни са също омега-3 мастните киселини, които намаляват риска от преждевременно раждане, диабет и други усложнения на бременността.

Гестационна седмица 26

Вашето бебе продължава да расте и обемът му  вече е колкото зелка. Честотата на сърдечните му удари е между 130-160 в минута. Във Вашия организъм окончателно се е сгъстила т.нар. слизеста тапа, която се намира в маточната шийка и предпазва от  инфекции. И през тази седмица ще Ви притесняват неприятни усещания, свързани с растежа на матката.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 26

Мъничето разпознава отлично гласа Ви. На тегло достига до 760 грама, а на височината – 35,6 см. Пораснало е толкова много, че с помощта на движения може да Ви съобщава за своите положителни, а понякога и отрицателни емоции. Продължителността на съня  му обхваща от 18 до 21 часа. През останалите часове бебето е будно. Тогава се движи с различна честота и интензивност. Прекалената активност или твърде слабото му помръдване през тази седмица са основание за допълнителен гинекологичен преглед.Надбъбречните жлези на бебето започват да произвеждат жизненоважни хормони. Нормално сърдечната му честота  е в рамките на 130-160 удара в минута. Понякога сърцето на мъничето може да тупти забързано, а друг път да забави скоростта си. Нормално е тази неравномерност да отшуми с времето.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 26

Запазват се проблемите от миналата седмица, свързани с растежа на матката и натиска й върху органите на стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система. При Вас окончателно се сгъстява т.нар. слизеста тапа, която се намира в шийката на матката и предпазва тялото Ви от  инфекция. Не бива да се притеснявате от по-обилния секрет през този период. Ако обаче забележите зацапване върху бельото си с различен цвят (жълт, зелен, тъмно кафяв), както и съсиреци от гной или кръв, трябва незабавно да потърсите помощ от акушер-гинеколог. Може да изпитвате дискомфорт в областта на корема, провокиран от активните движения на бебето, както и от продължителното мускулно напрежение в тази област. Не са изключени и болки в краката, до които водят различни причини: недостиг на микроелемента калций, поява на отоци и разширени вени. Необходимо е да се консултирате с лекар, за да облекчите състоянието си.

Нашите съвети

 • Опитайте се да контролирате нарастващия у Вас стремеж да оборудвате дома си с всичко, необходимо за бебето. Не се увличайте в това отношение и не се затрупвайте с излишни вещи. Не предприемайте мащабни ремонти, които може да Ви донесат повече вреди отколкото ползи. Имайте предвид, че сега подобно желание е продиктувано от хормонални промени в организма Ви. Медиците го наричат синдром на гнездене. Разумно е да го поясните на близките си, които от своя страна могат да проявят разбиране. Най-важното е да се предпазвате от емоционално и физическо претоварване, за да не влошите здравето си;
 • Имайте предвид, че по време на бременността съществува риск от развитие на захарен диабет, свързан с промени в обмяната. Превантивните мерки, които може да вземете са изследване на кръвната захар, измерване на телесното тегло и самоконтрол при консумация на сладки и нишестени храни;
 • Ако през 26-ата седмица Ви се направи ултразвуково изследване, лекарят ще ви каже с най-голяма точност пола на бебето, тъй като към този момент гениталиите на детето са напълно оформени. Ще сте наясно дали тялото му е правилно развито и дали има отклонения във външните параметри;
 • Не се отказвайте от интимен живот, ако не съществуват противопоказания, за които Ви е предупредил Вашият лекар. Радвайте се на близостта с бъдещия татко в спокойна обстановка;
 • За да облекчите болката в долната част на гърба, изпълнявайте подходящи физически упражнения;
 • Не пренебрегвайте правилната почивка, трябва да спите поне осем часа на ден;
 • Отнасяйте се с повишено внимание към храните, които често причиняват алергии: мед, червени плодове, шоколадови продукти.Също така е по-добре да ограничите солта, която провокира появата на отоци.

Гестационна седмица 27

В края на 27-ата седмица Вашето бебе достига обема на бяла ряпа.У него се произвежда активно растежен хормон,усъвършенстват се всички органи, необходими за поддържане на живота.Вашите проблеми със съня  и общият дискомфорт вероятно ще нарастват.От сега до края на бременността е правилно да посещавате своя гинеколог поне веднъж на две седмици.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 27

Мъничето продължава да се преобръща, да плува и рита.Не бива да се притеснявате от това, чене е заело фиксирано положение. Все още то разполага с пространство, което му позволява да променя позицията си. На височина достига до 36,6 см. Бебето бързо наддава на тегло и в края на тази седмица достига 875 грама. То често хълца, мига, смуче си пръста. Може перфектно да свива и разтваря дланите си, демонстрирайки хватателен рефлекс. Вече има ендокринна система, независима от Вашата. У него е произвежда активно растежен хормон. В пълен обем се продуцират вещества, които след раждането ще осигурят функцията на белодробната му система.Детският мозък се развива активно. Усъвършенстват се всички органи, необходими за поддържане на живота.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 27

Ще имате проблеми със съня, които ще се задълбочават не само поради честата необходимост от ходене до тоалетната. Вашият стереотип (на сън и бодърстване) може да не съвпада с този на бебето. Ако Ви се спи, а мъничето в същото време се движи активно, добре е да го успокоявате с поглаждане по корема и тихо говорене. Не е изключено да изпитвате дискомфорт от липсата на удобна поза при заспиване. Препоръчително е да лежите на дясната или на лявата си страна, като държите възглавница или одеяло между краката си. Според специалистите, това е най-благоприятната позиция за бременна жена.Може да изпитвате различни видове болка. Ако е в ляво или в дясно на корема, също и в долната част на гърба, тя е резултат от разтягане на мускулните връзки на матката. Болезнените усещания в краката, крампите и отоците обикновено се дължат на недостиг на калций или на проблеми в бъбречната функция. Болката, съчетана със световъртеж, сънливост и слабост, се причинява от притискане на голямата вена (vena cava) в тялото Ви, която пренася кръв към сърцето. Неприятните усещания в ануса често се провокират от запек и хемороиди.

Нашите съвети

 • Самонаблюдавайте се. Хормоналните промени в организма Ви могат да засилят появата на пигментни пета по тялото. Обикновено тези петна избледняват след раждането, но по-добре е да ги ограничите своевременно. За целта прилагайте защитни кремове и не се застоявайте под пряка слънчева светлина;
 • Следете вагиналния си секрет. Ако придобие вид на преварено мляко с кисела миризма, ако получите сърбеж и болезненост във влагалището, вероятно имате млечница. Това състояние се появява често около 27-ата седмица и изисква незабавен гинекологичен преглед и специализирано лечение, за да не увредите здравето на детето си;
 • Осигурете си достатъчно витамини и микроелементи чрез прием на добавки, които ще Ви препоръча лекарят. През бременността се нуждаете от повече биологично активни вещества, отколкото преди нея;
 • Имайте предвид, че обемът на стомаха Ви намалява поради растежа на матката. За да не изпитвате дискомфорт е правилно да се храните често, на малки порции. Трябва да избягвате тежките и мазни ястия, които се задържат в стомаха, както и твърде солените храни, причиняващи отоци;
 • От сега до раждането е правилно да посещавате своя гинеколог поне веднъж на две седмици. Той ще преценява състоянието Ви по резултатите от обичайните тестове (на кръв и урина), както и по следните показатели: обем на корема; височина на маточното дъно; нарастване на телесното тегло; граници на кръвното налягане; честота на сърдечната дейност(Вашата и на бебето);
 • С помощта на ултразвук лекарят ще определи местоположението на плода и неговите размери, състоянието на матката, степента на зрялост на плацентата, особеностите на околоплодната течност.
 • Ако не сте се записали в курс за бременни, сега е моментът да го направите. Чрез това обучение ще придобиете полезна информация, ще научите как e правилно да изпълнявате физически упражнения, които ще Ви помогнат по-лесно да понесете неудобствата на бременността;
 • Осигурете си разходки в места, наситени с кислород. Това е изключително полезно за Вас и бебето Ви.

Гестационна седмица 28

Обемът на Вашето бебе е колкото голям патладжан. Мозъкът и дихателната му система продължават да се усъвършенстват. Може да изпитвате болки, причинени от увеличено натоварване на матката върху мускулите. Този дискомфорт изчезва веднага щом мъничето заеме удобно положение.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 28

В края на 28-ата седмица Вашето бебе ще тежи 1005 г  и ще е високо 37, 6 см. То постоянно расте и изпълва кухината на матката, така че движенията му се усещат по-ясно и по-остро. Мозъкът му продължава да се усъвършенства. Неговата дихателна система е почти готова за самостоятелно функциониране. Подвижността на червата му се подобрява. Задстомашната жлеза започва да отделя ензими, а черният дроб – жлъчка. Бъбреците излъчват около 500 мл урина на ден. От време на време бебето отваря клепачи. То активно реагира на светлина и звуци, усеща вкуса и миризмата на околоплодната течност. Костната му система укрепва и в процеса на кръвообразуване се включва костният мозък. Преждевременното раждане в 28-ата седмица не е фатално за бебето. При правилни грижи то може да съществува извън майчината утроба. За родилката обаче има много рискове – тежка кръвозагуба, усложнения, бавно възстановяване.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 28

Гърдите Ви нарастват, защото млечните жлези се подготвят за кърмене. По това време при някои бременни жени започва да се отделя коластра. Продължават неприятните усещания от миналата седмица – често уриниране, отоци, крампи. Натискът на матката върху мястото, където хранопроводът преминава в стомаха, води до връщане на стомашен сок, киселини и лошо храносмилане. Симптомите на замаяност, слабост и сънливост може да се дължат на венозно притискане, но също и на нисък хемоглобин в кръвта. Това е протеин, съдържащ желязо, който е отговорен за доставката на кислород до клетките. При честа замаяност е правилно да се консултирате с лекар. Не е изключено да изпитвате болки, причинени от увеличено натоварване на мускулите. Този дискомфорт изчезва веднага щом бебето заеме удобно положение. Намесата на акушер-гинеколог е необходима при появата на остри, режещи болки, които могат да са симптом на преждевременно раждане. Изключително тревожен сигнал е кървенето. То налага спешна хоспитализация и в някои случаи – хирургическа интервенция (цезарово сечение).

Нашите съвети

 • Не пренебрегвайте необходимите изследвания, които трябва да правите веднъж на две седмици: общ кръвен тест; анализ на урината; тест за кръвна захар, изследване на вагиналната микрофлора. Освен това, при всеки преглед акушер-гинекологът ще преслушва сърдечните тонове на бебето, ще измерва Вашето кръвно налягане, обиколката на корема и височината на дъното на матката. Всичко това е от значение за правилното протичане на Вашата бременност и за успешното раждане;
 • Ако имате оплаквания през 28-ата седмица, добре е да Ви се направи и ултразвуков преглед, чрез който ще се оценят основните показатели за развитието на плода: съответствие на размера му с възрастовите стандарти, степен на зрялост на плацентата, състояние на пъпната връв и околоплодната течност. Ще се види и положението на бебето в матката;.
 • Не е нужно да се отказвате от сексуални контакти, ако нямате противопоказания за тях. Но не забравяйте, че бебето е нараснало значително и изисква внимание.
 • Контролирайте теглото си. Нормално е от началото на бременността до тази седмица увеличението на телесното Ви тегло да не надхвърля 8–10 кг;
 • Хранете се здравословно с повече зеленчуци и плодове, млечни продукти, яйца, зърнени храни, постно месо и риба. Приемайте най-малко 1,5 литра вода на ден. Изключете от менюто си солени, пушени и пикантни храни, газирани напитки, алкохол, кафе и силен чай;
 • Носете широки дрехи и удобни обувки с нисък ток;
 • Може да подобрите телесния си тонус чрез специални упражнения за бременни, които поставят акцент на мускулната еластичност и правилното дишане.

Гестационна седмица 29

Плодът в утробата Ви нараства, придобивайки форма на тиквичка. Укрепват мозъкът, бъбреците и костите му. Вашите движения стават необичайно тромави. Ще се уморявате често. От тази седмица нататък, периодично може да изпитвате напрежение в матката. Ако то се засили, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Вашето бебе...

Вашето бебе - г.с. 29

Мъничето бързо наддава на тегло, като достига до 1153 г.На височина бебето пораства до 38,6 см. Под кожата му се отлага мастна тъкан, чиято основна функция е да контролира притока на топлина. Продължава да се усъвършенства нервната система на плода, особено нейният най-важен орган – мозъкът. На всеки три часа бъбреците отделят урина в околоплодната течност. Укрепва костната тъкан. Ето защо през 29-ата седмица мъничето всекидневно поема около 250 мг калций. Ако в храната Ви този микроелемент липсва или е в минимални количества, бебето ще го усвои от Вашия организъм. Това ще Ви причини увреждане на зъбния емайл, мускулни крампи, безсъние, раздразнителност и други проблеми. При момчетата започва спускането на тестисите в скротума (кожно-мускулна торбичка, където нормално се намират тестисите). Почти приключва развитието на репродуктивната система при момичетата. Полът на бебето се разпознава с точност, близка до 100% чрез ултразвуково изследване.

Вашето тяло...

Вашето тяло - г.с. 29

Бързият растеж на детето и уголемяването на корема Ви ще направят Вашите движения необичайно тромави, ще усещате тежест, умора, а понякога слабост и сънливост. Това са преходни състояния,причинени от натиск, който матката упражнява върху вътрешните органи. Често притискането на диафрагмата води до задух, а компресията в тазовата област създава условия за образуване на хемороиди. Може да се появят отоци по краката и разширени вени. В такива случаи е разумно да се консултирате с наблюдаващия Ви акушер-гинеколог, за да избегнете сериозни усложнения в бъдеще.Не са изключени болки, локализирани в главата, шията, областта на опашната кост или в долната част на корема. Дължат се на бързото разтягане на мускулните връзки на матката и изместване центъра на тежестта в тялото Ви. Също – на рязък спад в кръвното налягане, недостиг или липса на витамини и микроелементи. Имайте предвид, че от тази седмица нататък усещане за напрежение в матката може да се появи по всяко време на денонощието. Ако се засилва, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Нашите съвети

 • Хранете се здравословно с достатъчнопротеини, витамини и микроелементи.Не забравяйте, че за развитието на мозъка и сърдечно-съдовата система на бебето са необходими фолиева киселина и йод;
 • Следете теглото си. Нормално е да наддавате с около 400 г седмично;
 • Ако все още не сте провели тестоветеот миналата седмица, направете ги сега. Чрез ултразвук специалистът ще определи позицията, която заема плодът в утробата Ви. При съмнение  за неблагоприятен ход на бременността Вашият лекар може да Ви препоръча още едно изследване – кардиотокография. Процедурата позволява да се извърши графичен запис насърдечната дейност на плода  и да се прецени степента на маточния тонус;
 • Пригответе се за предстоящото раждане. За целта ежедневно правете дихателни упражнения. Заниманията с йога, водна аеробика или фитнес за бременни ще Ви позволят да укрепите своята сърдечно-съдовата система, да ограничите отоците на краката, да намалите стреса и подобрите настроението си. Разбира се, физическите натоварвания не бива да Ви уморяват и да водят до неразположение;
 • Говорете на своето бебе. То трябва често да чува гласа Ви. Чудесно е, ако в тези първи семейни разговори участва и бъдещият татко;
 • Сексът не бива да Ви причинява какъвто и да е дискомфорт. Интимните контакти са възможни само при нормално протичаща бременност. Ако съществува риск от преждевременно раждане, от здравословни проблеми за Вас или бебето,разумно е да се въздържате от интимен живот.

Гестационна седмица 30

В края на тази седмица бебето наподобява краставица. Напълно се развиват дихателната и имунната му система, крайниците, репродуктивните и сетивните органи. Мъничето придобива собствена терморегулация.

Време е да излезете в отпуск по майчинство и да получите достатъчно информация за процеса на раждане, грижите за новороденото, кърменето и други проблеми, които неминуемо ща възникнат пред Вас.

Вашето бебе...