10 неща за Covid-19, които всяка бременна трябва да знае

Бременността е специален момент, изпълнен с вълнение и очакване, но пандемията от коронавирус може да го помрачи с допълнителните притеснения, които носи със себе си. Ако следвате съветите на лекарите и вземете някои допълнителни предпазни мерки, можете да бъдете по-спокойни, че всичко, което зависи от вас, е направено. Ето и десет неща, които трябва да знаете за бременността и Covid-19.

  1. По-голям риск от заразяване

По време на бременност трябва да взимате двойно по-строги предпазни мерки, в сравнение с околните, защото сте по-податливи на инфекции. Направете всичко възможно да поддържате дистанция, носете маска, мийте ръцете си и поддържайте комуникация с лекаря си.

  1. Колко често да ходим при лекаря

Много лекари планират по-рядко регулярни срещи с бременните си пациенти, за да ограничат пътуванията им до лекарския кабинет. Все повече медицински доставчици се опитват да предоставят медицински услуги от разстояние без физически контакт между лекаря и пациента. Проверете какви са възможностите за телемедицина с вашия акушер-гинеколог.

  1. Не пропускайте задължителните прегледи

Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог.

  1. Правата ви са като на всички останали пациенти

В случай, че имате оплаквания или въпроси, извън задължителните изследвания, трябва да потърсите по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържете със специализирано АГ звено. При симптоми на COVID-19, без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар като всички останали пациенти.

  1. Ако сте бременна и сте диагностицирана с COVID-19

Бременните жени, които са диагностицирани с COVID-19, трябва да следват съветите на своя акушер-гинеколог. Това включва оставане вкъщи, избягване на обществен транспорт и претъпкани места и спазване на безопасно разстояние от другите в дома им. Наблюдаващият акушер-гинеколог или личният лекар са длъжни да издават болничен лист.

  1. Ваксинация срещу Covid-19 при бременни жени

Да, бременните жени могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, след консултация с лекаря си.  Понастоящем са налични ограничени данни за оценка на безопасността на ваксините срещу Covid-19 по време на бременност. Въпреки това, въз основа на събраните до момента данни, няма конкретни причини за безпокойство. Нито една от разрешените досега ваксини срещу коронавирус не използва живи вируси, които е по-вероятно да създадат рискове по време на бременност.

  1. Вирусът не се предава на плода

Няма научни данни Covid-19 да се предава от майката на плода. Има регистрирани случаи обаче на бременни, които се разболяват от Covid-19, и през плацентата децата им получават антитела.

  1. Имунната система е важен фактор

Продължавайте да укрепвате имунната си система. Почивайте, приемайте повече витамин С и пренатални витамини, поддържайте здравословно тегло и се движете повече за повишаване на имунитета.

  1. Кърменето и Covid-19

Изследователите са тествали кърмата само на няколко жени с коронавирус. Пробите не показват следи от вируса. Това не означава, че не можете да предавате вируса чрез кашляне или кихане, докато кърмите. Най-безопасният вариант би бил да изпомпвате кърмата и някой, който не е заразен, да нахрани вашето бебе. Ако искате сами да кърмите бебето си, измийте ръцете си преди кърмене и сложете маска.

  1. Риск от заразяване от хранителни продукти или напитки

Много трудно би било бременните да се заразаят от коронваирус чрез храна или напитки. Рискът е много малък, особено когато хранителните продукти са опаковани и са били охладени или замразени.

Също така няма доказателства, че специфични храни или напитки помагат да се предотврати заразяването с вируса.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно