Фолиева киселина и бременност

Ако се готвите да станете майка, най-вероятно вече сте се допитали до своя лекар, прочели сте различни източници в интернет и всички те са ви казали колко важно е да приемаме пренатални витамини всеки ден. Една от най-важните причини е фолиевата киселина, която съдържат. Известен като фолат в храните, в които се съдържа, този витамин от група В (по-специално витамин В9) е от съществено значение за растежа и правилното развитие на бебето. 

Защо е важна?

За правилното развитие на бебето са нужни различни хранителни вещества, като фолиевата киселина е една от най-важните. Тя помага на тялото да разгражда и създава протеини, играе роля в образуването на ДНК и червените кръвни клетки. През първите няколко седмици от бременността фолиевата киселина помага за развитието на ембрионалната неврална тръба, която е предшественикът на гръбначния мозък, за да може да се затвори тя правилно. Фолиевата киселина подпомага формирането на сърцето и кръвоносната система на плода и намалява шанса за вродени дефекти при раждането. 

Тъй като повечето вродени дефекти се развиват през първите няколко седмици от бременността, особено важно е да се набави достатъчно фолиева киселина възможно най-рано, защото така се минимизират рисковете при раната бременност, като непълно затваряне на тръбата на гръбначния стълб – т.нар. спина бифида. 

Приемът на фолиева киселина обаче не бива да се ограничава дотук, а трябва да продължи през цялата бременност, защото в по-късен етап тя участва в изграждането на плацентата и предпазва от преждевременно раждане. А плацентата е важна, защото осигурява хранителните вещества и кислорода, от които се нуждае плодът. Тя отделя всички важни хормони, които са необходими за правилния растеж на бебето, както и подготвя тялото на майката за процеса на кърмене. 

Много изследвания показват, че фолиевата киселина, когато започне да се приема рано и след това по време на цялата бременност, има важни ползи за здравето на плода и намалява риска от: 

 • Спонтанен аборт или преждевременно раждане
 • Спина бифида и аненцефалия с до 70 процента
 • Вродени сърдечни дефекти
 • Гестационен диабет
 • Аутизъм при бебето

Желателно е приемът на фолиев киселина да започне поне 3 месеца преди забременяване. Знаем, че това е нещо, кое е трудно да се планира, но колкото по-рано, толкова по-добре. 

Каква е разликата между фолиева киселина и фолат?

Фолата е естествената форма на витамин B9, под тази естествена форма фолатите се откриват в храните – а най-богатите източници на фолати са  тъмнозелените зеленчуци, черния дроб, различни ядки и семена. Синтетичната форма на B9, която се използва в производството на хранителни добавки и определени храни, наричаме фолиева киселина. Фолиевата киселина се усвоява от организма по-лесно от фолата, но по-голямата част от нея не успява да бъде преработена в храносмилателната система до витамин В9, а трябва се преработи от черния дроб и други тъкани.

Храни, богати на фолати

За да извлечете най-доброто от фолиевата киселина, трябва да приемате най-малко 400 микрограма на ден. Затова е важно да ядете и много храни, богати на фолати, те също така съдържат и много други важни хранителни вещества за бебето, например фибри, калций, витамин A и витамин С. Едни от най-добрите източници на фолати, които може да включите в диетата си са:  

 • Тъмнозелени листни зеленчуци 
 • Авокадо 
 • Бобови растения 
 • Броколи
 • Аспержи
 • Цвекло
 • Портокали
 • Храни, обогатени с фолиева киселина – зърнени храни, хляб, тестени изделия и ориз

Докога да приемаме фолиева киселина?

Експертите препоръчват да приемате основен дневен мултивитамин за жени, който съдържа 100 процента от препоръчителната дневна стойност на всички хранителни вещества, включително фолиева киселина. Тя трябва да се приема поне 3 месеца преди зачеването и след това по време на цялата бременност, а още по-добре и след раждането, защото ще помогне за бързото ви възстановяване. 

Въпреки че много храни са естествени източници на фолати, най-добре е да приемате добавки с фолиева киселина, за да бъдете сигурни, че не правите компромиси с нужните на тялото дневни количества.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно