Бременна ли съм...Кои са най-ранните признаци?

Mного хора приемат, че пропуснатата менструация е първият признак на бременност, но има и редица други симптоми, които разкриват, че се случва нещо чудесно. От сутрешно гадене до акне и болезнени на допир гърди, през промени в настроенията, първите признаци на бременност могат да бъдат различни за всяка бъдеща майка.

Единственият начин да разберете със сигурност дали сте бременна, или не, е чрез тест за бременност или ултразвук. Но има редица често срещани ранни признаци, за които можете да следите.

Те могат да се появят само една седмица след зачеването или до няколко седмици след последната ви менструация. Някои жени не показват никакви симптоми, докато други имат само временно такива, което често ги кара да ги бъркат със симптомите на менструалния цикъл. По-голямата част от жените, които не показват първи признаци на зачеване, имат съвсем нормално раждане и бременност.

Пропусната менструация  

Пропуснатата менструация е може би един от най-надеждните признаци, че сте бременна. Въпреки това, бременността не винаги е причината за пропусната менструация. Ето защо лекарят ви пита за първия ден от последната ви нормална менструация. Това също така помага да се определи датата на раждане, ако сте наистина бременна.

Някои жени ще изпитат имплантационно кървене около времето, когато трябва да имат менструация. Обикновено това е само леко зацапване и преминава по-леко и по-бързо от нормалния им цикъл.

Сутрешно гадене

Около половината от бременните жени ще изпитат и сутрешното гадене, а то може да варира значително. На някои хора им се гади само сутрин, на други цял ден. При някои жени може да има и повръщане.

Сутрешното гадене възниква заради бързото повишаване на естрогена, който се произвежда от плода и плацентата. Тъй като обонянието на жената също се засилва по време на бременност, миризмите от храни, аромати и дим също могат да предизвикат сутрешно гадене.

Често уриниране

Ако ходите до тоалетната по-често от обикновено, това може да е знак, че сте бременна. Честото уриниране е срещано сравнително рано през първия триместър, а след това се появява отново и през третия триместър, поради нарастващата матка.

Честа умора

Не можете да държите очите си отворени и редовно трябва да си полегнете. Това също могат да бъдат първи признаци, за които да се оглеждате. Умората може да се появи много рано за някои бъдещи родители. Тялото на жената минава през множество трансформации, докато се подготвя за бременността. Допълните количества прогестерон, които се отделят, също така потискат централната нервна система и допринасят за сънливостта.

Акне

Появата на акне и други кожни проблеми също може да бъде симптом на бременността. Внимавайте обаче какви лекарства използвате, за да го лекувате. Някои лекарства с високо съдържание на витамин А, могат да причинят вродени дефекти.

Резки промени в настроението

Отново хормоните са виновни за различните чувства и настроения, които ви връхлитат. Не се учудвайте, ако внезапно избухнете в сълзи или пък рязко изпитвате силни емоции. Това са първите знаци, че ще бъдете майка.

Болезнени гърди

Болките в гърдите обикновено са един от първите физически признаци, че сте бременна и често изчезват през втория триместър. Още веднъж, това е симптом, причинен от хормони. Докато гърдите се подготвят за кърмене, естрогенът и прогестеронът се повишават и причиняват повишената чувствителност.

Повишена базална телесна температура

Базалната телесна температура (BBT) е температура ви веднага след събуждане и е силно повлияна от хормоните. Повишената базална температура може да бъде първата индикация за бременност, дори преди резултатът от вашия тест за бременност да е положителен.

Спазми

Спазмите са друг знак за бременност, но често се бъркат и със знак за предстоящ менструален цикъл. Някои жени изпитват ранни спазми в матката, тъй като тя се променя и започва да се разтяга.

Вагинално течение

Вагиналният секрет, без сърбеж или парене, може да е признак на бременност и може да се появи в самото начало. Шийката на матката изгражда лигавица, която блокира отварянето на шийката на матката и помага да се предпази бебето от инфекции. По време на този преход може да забележите леко увеличение на вагиналния секрет.

Ако планирате бременност или вече изпитвате някои от тези първи признаци на бременност, започнете допълнителен прием на фолиева киселина. Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин B9 и се препоръчва преди и в първите месеци на бременността, защото доказано задоволява нарасналите нужди на майчиния организъм. Фолиевата киселина допринася да се избегне образуването на вродени дефекти при плода. А този риск е най-висок в първите 8 до 12 седмици на бременността. В този период се формират всички важни за бебето органи.

Пренатал Денк с фолиева киселина е специално създаден за подготовката и първите месеци на бременността. Пренатал Денк задоволява повишените потребности на организма от витамини, минерали и микроелементи, необходими за нормалното протичане на бременността и здравословното развитие на плода. Високото съдържание на фолиева киселина намалява риска от дефекти на невралната тръба с до 70%. Освен фолиева киселина, Пренатал Денк съдържа витамини и йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно