Кои витамини са подходящи при планиране на бременност?

За никого не тайна, че редовният прием на пренатални витамини може да помогне както на майката, така и на бебето да получат необходимите хранителни вещества за здравословна бременност. Но не чакайте да забременеете, за да се подготвите за бременността. Доказано е, че правилната комбинация от витамини може да помогне за повишаване на шансовете ви за зачеване. Приемането на подходящите витамини може да доведе до подобрение на качеството на ембриона и повишен шанс за забременяване в по-кратък период от време.

Има различни витамини, които могат да ви помогнат за зачеване, а лекарите препоръчват да започнете да ги приемате около два до три месеца преди да започнете с опитате да заченете.

Фолиева киселина

Често родилките приемат фолиева киселина (позната и като витамин B9) по време на бременност, за да намалят риска от дефекти на невралната тръба при бебето. Но фолиевата киселина има още едно полезно свойство, тя увеличава шансовете за зачеване. Затова е добра идея да започнете да я приемате още преди да видите двете чертички. Фолиевата киселина може да се приема отделно или като част от пренатални витамини.

Отделно от това, някои от най-сериозните дефекти на нервалната тръба се случват през първите 28 дни от бременността, обикновено още преди жената дори да е осъзнала, че е бременна.

Какви могат да бъдат дефектите на невралната тръба?

Дефектите на невралната тръба са вродени малформации, които включват непълно развитие на мозъка и гръбначния стълб. Най-честите дефекти на невралната тръба са:

 • спина бифида: когато гръбначният стълб не се е затворил напълно
 • аненцефалия: когато черепът, скалпът и мозъкът не са се формирали правилно
 • енцефалоцеле: когато тъканта на мозъка изпъква през отвор в черепа на бебето

Колко фолиева киселина трябва да приемаме

Лекарите препоръчват жените да приемат около 400 микрограма фолиева киселина на ден. Но някои жени могат да имат нужда от по-висока доза фолиева киселина, особено ако се изправени пред по-висок риск от усложнения по време на бременността. Тогава лекарите препоръчват дневната доза да се повиши.

Кога има риск от усложнения при бременност  

 • имате диабет
 • вие или партньорът ви имат дефект на невралната тръба
 • имали сте предишна бременност, засегната от дефект на невралната тръба
 • вие или партньорът ви имат семейна история на дефекти на невралната тръба
 • имате епилепсия
 • злоупотребявате с алкохол

Витамини от групата В

Витамините от В-групата, като например витамините В6 и В12, също са от изключително значение за бременността. Те играят важна роля в метаболизма и нервната система, помагат за производството на червени кръвни клетки и подпомагат нормалния растеж и развитие на бебето. Лекарят ви може да ви препоръча да добавите В12 към фолиевата киселина. Двете добавки заедно ще помогнат за предотвратяване на вродените дефекти при развиващите се бебета, както и за борба с дефектите, които засягат гръбначния стълб и централната нервна система.

Ето и един удобен списък, който ще ви помогне да запомните как точно всеки витамин от група B може да ви бъде полезен за бременността.

 • B-1 (Тиамин) – подкрепя развитието на мозъка на бебето
 • B-2 (Рибофлавин) – поддържа здравето на очите и кожата
 • B-3 (Ниацин) – улеснява сутрешното гадене, предотвратява неразположението и подобрява храносмилането
 • B-5 (Пантотенова киселина) – намалява крампите в краката и помага за производството на важни хормони по време на бременността
 • B-6 (Пиридоксин) – помага за развитието на нервната система и мозъка на бебето
 • B-7 (Биотин) – недостигът обикновено е причинен от бременността, затова увеличената консумация е от съществено значение
 • B-9 (Фолиева киселина) – играе важна роля в намаляването на риска от вродени дефекти
 • B-12 (Кобаламин) – поддържа и подкрепя развитието на нервната система на майката и бебето.

Йод

Йодът е също един важен витамин, който е от съществено значение за нормалното развитие на мозъка и периферната нервна система на бебето. Йодът стимулира нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза. Недостигът на йод по време на бременността може да има сериозни последици за развитието на детето. Затова е важно да се уверите, че приемате достатъчно йод в храната си или чрез прием на добавки, които са препоръчителни при планиране на бременността.

Пренатал Денк – комплексна формула

Един от най-известните и предпочитани комплекси от витамини и минерали, предназначени специално за бременни жени, е Пренатал Денк. Това е комплексна формула, която включва важни хранителни вещества като фолиева киселина, йод, витамини от групата на В-комплекса и други съставки, които подпомагат здравето на майката и развитието на бебето. Пренатал Денк може да бъде полезен при планиране и по време на бременността, осигурявайки ценните хранителни вещества, необходими за здравословното развитие на бебето.

Пренатал Денк допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и здравословното развитие на плода.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно