Пътеводител на бременната жена – по гестационни седмици

От зачеването до раждането бременността си е цяло пътуване. И като всяко пътуване, по-добре е да имате пътеводител, който указва всички спирки в това вълнуващо пътешествие към новия живот. То започва с началната дата на последната редовна менструация на майката. Тази дата бележи началото на първата седмица на бременността – очакват ви общо 40 седмици бременност, които медицината нарича гестационни.

Първата стъпка

Първата стъпка започва с теста за бременност. Той трябва да се направи поне в 3-та или 4-та гестационна седмица. Преди това е твърде рано, за да отчете правилно резултатите. Много бъдещи майки правят повторно тест, за да бъдат сигурни, че са бременни. Специалистите препоръчват да си дадете поне два дни между двата теста, за да получите точен резултат. Ако досега не сте приемали фолиева киселина, а вече сте сигурни, че сте бременна, време е да започнете да я приемате ежедневно и да информирате своя гинеколог за щастливото събитие.

Първият преглед

Време е да се запишете за преглед при акушер-гинеколог. Това обикновено става в 5-а или 6-а г. с. На този преглед специалистът трябва да потвърди, че сте бременна и да ви прегледа с ултразвукова диагностика (УЗД). Ако е твърде рано и УЗД не може да улови плода, той може да ви назначи специален кръвен тест. Обикновено след 5-та гетсационна седмица т.нар. плодов сак е ясно видим на УЗД, ембрионът и сърдечният ритъм обаче са все още незабележими.

Оттук нататък започват редовните прегледи за проследяването на бременността. Лекарят ще следи теглото, артериалното налягане, обиколката на корема на бременната и нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Обикновено до 26-а г.с. тези прегледи ще се извършват веднъж месечно.

Втори преглед

В 7-8 г. с. идва време за втория преглед при специалист. Този преглед вече е по-обстоен. При него се снема анамнеза на бременната жена за вродени заболявания и други здравословни проблеми. Изчислява се и вероятния термин на раждане. С УЗД се локализира ембриона и се проверява сърдечната му дейност.

Може да ви назначат и имунохематологично изследване, ако не сте правили такова. Неговата цел е да се определи кръвната група на бременната. По време на бременността лекарят може да ви назначи и изследване на микробиология на влагалищен секрет и стерилна урина. След 38-а гестационна седмица такова изследване става задължително. Ако имате домашни любимци, може да ви направят и изследвания за зоонози – група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно.

11-13 гестационна седмица

Скринингът в т.нар. първи триместър е едно от най-важните изследвания по време на бременността. С него се извършва ранна диагностика за дефекти на плода. Определя се риска от развитието на болести като Синдром на Даун, Едуардс синдром, Патау синдром, наличие на назална кост, кръвоток, заедно с изследване на две субстанции, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A).

Тези изследвания могат да открият евентуални отклонения в 90-95% от случаите. След 13-а г.с. лекарят може да поиска да направи и кръвни изследвания за измерване на кръвната захар и допълнителни биохимични показатели за кръвосъсирване и коагулация. Всеки следващ преглед ще включва наблюдение на нарастването на плода и неговото развитие – т.нар. фетална биометрия.

16-20 гестационна седмица

Време е за трети преглед. В него се правят стандартните кръвни изследвания като ПКК и СУЕ. Между 19 и 23 г.с. се извършва и ехографското изследване за фетална морфология на плода. Чрез феталната морфология може да бъдете спокойни, че плодът се развива нормално. Освен това се проверява нормалното функциониране на плацентата и рисковете от развитие на малък за гестационния период плод.

18-22 гестационна седмица

В този период се прави фетална ехография на плода. Чрез нея се изследва всичко, свързано със сърцето на плода – неговия размер, структура, функциониране, ритъм и всякакви пренатални аномалии, които могат да възникнат.

22-26 гестационна седмица

След 20 г.с. с всяко посещение при акушер-гинеколога се следи нормалната функция на плацентата, а всеки ултразвук е съпроводен с доплерово изследване на кръвотока в съдовете, които отговарят за храненето на бебето и за снабдяването с кръв на матката.

28 гестационна седмица

Продължават рутинните прегледи на всички важни показатели за нормалната бременност. След тази седмица лекарите започват да записват и сърдечните тонове на плода. Следенето на сърдечните тонове помага да се следи честотата на пулса на бебето, както и да се реагира по-бързо, ако се установят аномалии в поведението на ембриона.

30-34 седмица

В този период се прави късна фетална морфология с доплерова ултразвукова диагностика, с която се проверяват кръвообращението в органите на бебето, пъпната връв и маточните артерии. По време на този преглед отново се прави оценка на различните органи и системи на плода.

След 36 гестационна седмица

След тази седмица се назначават и изследванията за болести като сифилис, хепатит и HIV. Ранното тестване е по усмотрение на лекуващия лекар, но тези изследвания са задължителни преди раждането, защото са нужни за оформянето на медицинска документация. Други задължителни изследвания включват:

  • микробиология от влагалищен секрет
  • пълна кръвна картина
  • глюкоза (кръвна захар)
  • креатинин
  • албумин
  • общ белтък
  • урея
  • урина и др.

След 36 гестационна седмица ежеседмично се следят сърдечните тонове на бебето, защото раждането може да се очаква във всеки един момент преди термина. В последния подробен преглед се определя позицията на плода и се планира последната спирка от това пътешествие, която дава началото на едно още по-вълнуващо приключение.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно