План за раждане – за какво е добре да помислим?

Планът за раждане е добър начин да си помислите над това как си представяте момента на раждането и да съобщите тези желания на „родилния ви екип“, който включва и близките ви.

Много планове за раждане се споделят устно с партньор или лекар или просто се записват на лист хартия. Въпреки че може да е изкушаващо да използвате предварително написан план за раждане, който сте свалили от интернет например, най-добре е да преминете през целия процес, за да изготвите план за вашите уникални нужди и предпочитания. Примерите могат да ви бъдат полезни, за да започнете, но копирането им дума по дума може да доведе до това, че включвате неща, които дори не сте сигурни, че искате или се нуждаете.

Построете плана си около тези теми и добавете към него всякакви други идеи, които ви хрумнат.

1. Вашата философия за раждане

Това не трябва да е трактат от три страници за това защо избирате естественото раждане или дула, а трябва да бъде кратко обобщение на това как искате да протече раждането. То трябва да позволи на всеки, който може да взаимодейства с вас в този момент, бързо да разбере основните ви желания. Например, ако целта ви е да избягвате болкоуспокояващи, посочете това предварително. По същия начин, ако искате да получите епидурална анестезия възможно най-бързо или искате да избегнете цезарово сечение (ако е възможно), кажете го.

2. Заобикалящата ви среда

Раждането е стресиращо и заобикалящата ви среда може да повлияе на това как се чувствате, докато слагате началото на нов живот. Въпреки че хората около вас може и да не са в състояние да коригират средата твърде много, полезно е да отбележите какво може да ви накара да се чувствате по-спокойни. Това може да включва конкретна музика или песен, може да искате възможно най-малко хора в стаята и т.н.

3. Мониторинг на плода

Трябва ли да има електронен мониторинг на плода, или може да се използва стетоскоп или фетоскоп? Задавайте въпроси на вашия лекар и на лекарите в родилното тъй като официалните политики могат да варират. Обсъдете с тях какво ниво на мониторинг на плода очаквате по време на раждането и какви са възможностите.

4. Болкоуспокояващи

Тук споменете как бихте искали да се справяте с болката. Не забравяйте, че вашите желания може и да не съответстват на правилата на вашето родилно отделение. Можете също така да отбележите дали искате придружителят ви да остане с вас по време на прилагането на епидурална анестезия или кога искате да се приложи друга опция срещу болката.

5. План Б

Би било хубаво, ако всички внимателно подготвени планове за раждане винаги вървяха по план. Разбира се, това не е така. Използвайте тази част от плана си, за да обсъдите какво бихте искали да се случи, ако оригиналният ви план не може да се приложи, например, поради спешна процедура. Кой трябва да остане с вас? Кой трябва да съобщи на вашето семейство? Искате ли вашата дула да бъде с вас в спешното?

6. Първи досег с бебето

След като вашето прекрасно бебе се роди, ще има още повече неща, за които да помислите. Искате ли незабавно да подържите бебето си? Искате ли контакт кожа до кожа? Искате ли вашето бебе да остане с вас във вашата стая? Най-добре би било, ако родилното отделение позволява, бебето да пренощува с вас, за да засилите връзката помежду си, а и то ще се чувства по-спокойно след рязката смяна в средата.

7. Кърмене на бебето

По-голямата част от майките започват да кърмят още при раждането. Проучванията показват, че майките, които са в състояние да накърмят бебето си през първия час от раждането, срещат по-малко предизвикателства при кърменето по-късно. И тук трябва да планирате отрано как ще се подготвите за периода на бременност и кърмене. В тези периоди вие и бебето се нуждаете от редица витамини и важни други елементи като фолиева киселина и омега-3 мастни киселини.

Включете и пренатални витамини в плана си, за да сте сигурни, че тялото ви си набавя всичко важно. Те могат да бъдат специално разработени за различните периоди на майчинството като серията Пренатал Денк. Докато Пренатал Денк дава на организма ви всичко необходимо за момента на зачеването, Пренатал + DHA Денк е специално създаден за периода от 13-та седмица на бременността до края на периода на кърмене. Той ви осигурява необходимото количество фолат, който допринася за изграждането на плацентата, както и омега-3 мастни киселини, които помагат за развитието на мозъка и очите на плода. Лактонатал+DHA Денк трябва да бъде част от плана ви, когато става въпрос за кърменето на бебчо. Той съдържа фолиева киселина, витамин D и йод, и допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи в периода на кърмене.

Не забравяйте, че плановете за раждане в крайна сметка са инструменти за комуникация, а не точен сценарий. Винаги е добра идея да имате представа за предпочитанията си, но също така и да не забравяте да останете гъвкави.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно