Защо е толкова важна фолиевата киселина по време на бременност?

Доброто хранене и бременността вървят ръка за ръка, ето защо трябва да включвате в диетата си много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Ако планирате бебе, най-вероятно вече знаете колко важен е и ежедневният прием на пренатални витамин – а един от най-важните компоненти в тях е фолиевата киселина.

Нека си признаем: може да не сте обръщали много внимание на фолиевата киселина преди, но този витамин В е критичен, когато става въпрос за отглеждането на здраво бебе. Редовното приемане на фолиева киселина се препоръчва, ако планирате да забременеете или вече сте бременни.

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е водно разтворим витамин, принадлежащ към група В. Този витамин има ключова роля за сложните биохимични реакции, които се случват в организма. Фолиевата киселина е изключително важна за синтеза на елементите на ДНК и клетъчното делене. Това включва и всички процеси, свързани с растежа и развитието на плода. Фолатът се намира естествено в храни като листни зелени зеленчуци, цитрусови плодове, бобови растения и ядки.

Защо е важна фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е жизненоважна за здравословния растеж и развитие на плода. Тялото използва фолиевата киселина, за да синтезира ДНК, а при бременните жени фолиевата киселина е необходима, за да подпомогне развитието на нервната система и невралната тръба.

Преди бременност

Невралната тръба е един от първите органи, които се формират в плода. Тя обхваща гръбначния мозък и костите, които го обграждат. Невралната тръба се формира през първите четири до шест седмици от бременността. Ако в този момент възникнат нарушения в  развитието на невралната тръба на бебето, това може да причини редица увреждания, включително загуба на контрол върху пикочния мехур и червата, парализа на краката или т.нар. спина бифида.

Спина бифида е вроден дефект на невралната тръба, който възниква, когато гръбнакът и гръбначният мозък на бебето не се оформят и затворят правилно. Не е ясно какво причинява спина бифида, но тя може да бъде свързана с комбинация от генетични и външни фактори, например фамилна обремененост или дефицит на фолат.

Най-добрият начин да ограничите риска от развитие на спина бифида е да приемате ежедневно добавки с фолиева киселина, още преди зачеването. Изберете пренатални витамини, специално предназначени за този период, като Пренатал Денк например. Германски витамини, създаден с мисълта за бъдещата майка, с достатъчно количество фолати за периода от планиране на бременността до 12-та седмица.

Пренатал Денк задоволява повишените потребности на организма от витамини, минерали и микроелементи, необходими за нормалното протичане на бременността и здравословното развитие на плода. Високото съдържание на фолиева киселина намалява риска от дефекти на невралната тръба с до 70%. Освен фолиева киселина, той съдържа витамини и йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

По време на бременност

След зачеването, фолатът играе важна роля за растежа на бебето. Различни изследвания показват, че фолиевата киселина може да намали риска от усложнения на бременността, като преждевременно раждане, проблеми с развитието на плацентата и други аномалии при раждане, например цепнато небце и сърдечни заболявания. Пренатал + DHA Денк е друг продукт на германската марка, насочен към нуждите от хранителни вещества за майката от 13-та седмица на бременността до края на периода на кърмене. Освен така важния фолат, Пренатал + DHA Денк съдържа и омега-3 мастни киселини, които стимулират нормалното развитие на очите и мозъка на плода.

Колко фолиева киселина трябва да приемам?

Добавките с фолиева киселина се предлагат без рецепта в аптеките в различни дози. Потърсете добавки, които съдържат поне 400 микрограма фолиева киселина в една таблетка. Също така е важно да ядете здравословни храни, които съдържат фолати, включително зелени листни зеленчуци, броколи, портокали, авокадо или обогатени зърнени храни.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно