10 стъпки за успешна бременност

Когато правилният момент настъпи, и започнете да мислите сериозно за бебе, трябва да сте подготвени. Бременността е повече маратон, отколкото състезание с времето. И като във всеки маратон, трябва да знаете, че сте направили всички необходими стъпки за успешен финал.

Ето и десет стъпки, които да ви подготвят за успешна бременност:

Стъпка 1

Започнете да приемате фолиева киселина поне четири седмици преди да забременеете. Фолиевата киселина играе решаваща роля в развитието на плода и трябва да наситите организма си с достатъчно фолати още преди зачеването, както и по време на целия маратон до раждането. Недостигът на фолиева киселина крие повишен риск от развитието на дефекти на невралната тръба като спина бифида, състояние, в което невралната тръба на бебето не може да се затвори, водейки до тежки увреждания. Понеже невралната тръба се формира около четири седмици след зачеването, когато много жени дори не знаят, че са бременни, всички жени в детеродна възраст трябва да получават достатъчно количество фолиева киселина. Една част от фолатите може да си набавите чрез храната, но приемането им под формата на хранителна добавка, ви гарантира, и че вие, и вашето бебе ще приемате необходимата дневна доза.

Стъпка 2

Ако приемате противозачатъчни, лепенки или вагинални пръстени, трябва да дадете на тялото си поне един месец без тях, преди да започнете опитите за забременяване. След спирането на различни видове противозачатъчни, на тялото са му нужни между 1 и 3 месеца, за да се завърне към нормалния цикъл на овулация.

Стъпка 3

Упражнения и движение. Подобно на маратонец, трябва да поддържате и тялото си в добра физическа форма. Стремете се към 150 минути аеробни упражнения седмично и поне два дни седмично, в които правите упражнения за укрепване на мускулите. Редовните упражнения ви помагат да поддържате здравословно тегло, което ни отвежда и към следващата стъпка от планирането.

Стъпка 4

Поддържайте здравословно тегло. Как може да го определите? Тук може да ви помогне т.нар. индекс на телесната маса, за който съществуват множество онлайн калкулатори. За да завършите успешно тази стъпка на планиране преди бременността, може да се наложи и да коригирате теглото си. Спрете се на диета, към която смятате, че ще можете да се придържате, а не се фокусирайте толкова върху бързината на резултатите, които ви обещава. Повечето популярни подходи към спазване на определен тип диета дават резултати. Важното е да не ви карат да се чувствате, сякаш трябва да преобърнете целия си начин на живот.

Стъпка 5

Откажете се от лошите навици, които са вредни за вас и за вашето бебе. Това включва алкохол, цигари, вейпове, твърде много кофеин и опиати.

Стъпка 6

Уверете се, че околната ви среда е безопасна. По-голямата част от деня си прекарваме на работа или у дома. Уверете се, че и на двете места средата е безопасна за вас и за бебето, Направете преглед на препаратите за мине и пране, които използвате, и се уверете, че няма токсични химикали, които могат да ви навредят. На работа може да вземете мерки, ако смятате, че работното ви място не е достатъчно добре вентилирано.

Стъпка 7 

Запознайте се със семейната история от заболявания. Когато става въпрос за бременност, познаването на историята на вродените дефекти е само една част от пъзела. Трябва също да знаете за всяка фамилна анамнеза за диабет, хипертония и депресия или други проблеми с психичното здраве. Тази информация ще помогне на вашия лекар да определи риска от развитие на неща като гестационен диабет, прееклампсия (свързано с бременността високо кръвно налягане) и следродилна депресия.

Стъпка 8

Подгответе се за резките смени в настроенията. Бременността е емоционален маратон, защото хормоните непрекъснато препускат нагоре-надолу. Трябва да сте наясно, че резките емоционални завои са просто част от бременността, затова и говорете открито за всички чувства, които ви връхлитат.

Стъпка 9

Разберете в каква форма е тялото ви. Желателно е още по време на планирането на бременността да изберете клиника и гинеколог. Той трябва да ви насочи за пълни изследвания към други специалисти, например офтамолог, уши-нос-гърло, невролог и др. На този етап трябва да посетите отново и зъболекаря си.

Стъпка 10

Не спирайте да живеете. Бременността не е заболяване, което трябва да се преболедува, за да живеете нормално. Ако сте здрава, чувствате се добре и всичко върви по план, продължавайте да правите нещата, които обичате. Яжте любимата си храна, пътувайте и се отпуснете, защото ви предстои успешен финиш на един добре планиран маратон.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно