Овулация – симптоми и признаци

Овулацията е физиологичен процес, който настъпва всеки месец в организма на полово зрелите жени в активна възраст. Те трябва да се ориентират за времето на протичането му, защото именно този период е най-благоприятният за зачеване на бебе. Всъщност овулацията е процесът, при който зрялата яйцеклетка се отделя от яйчника след пукане на т.нар. доминантен фоликул и тръгва през тръбите към маточната кухина. Вътрешната стена на тази кухина се удебелява, създавайки условия за зачеване, ако яйцеклетката се срещне с годни за оплождане сперматозоиди. Може ли да се предскаже настъпването на овулацията? Ето най-честите признаци, които сочат наближаването й, както и че тя вече е започнала:

  • Чувствителност на гърдите

Някои жени имат усещане за уголемяващи се млечни жлези, които са силно чувствителни при допир. Може да възникне болка в гръдния кош. Причината за този симптом са хормоните, които организмът произвежда.

  • Болка в долната част на корема

Тя е временна. Ако настъпва около средата на цикъла, може да е сигнал за овулация. Обикновено болката е рязка и теглеща. Когато е продължителна и силна, не са изключени тазови възпаления, сраствания, апендицит (ако болката е в дясно), ендометриоза и други заболявания.

  • Увеличено либидо

Сексуалното желание се увеличава преди овулацията в резултат от хормоналните промени в тялото на жената. Те личат по нейното лице, поглед, походка. Разбира се, отделянето на зряла яйцеклетка не е единственият фактор, който покачва либидото. Важното е да няма тревоги, деструктивни стресове или депресия, при които жената едва ли би могла да усети този симптом.

  • Промяна във вагиналния секрет

Когато наближава овулацията, секретите в близост до шийката на матката, известни като цервикална слуз, се увеличават и променят консистенцията си. Трансформират се в течност, подобна на суров яйчен белтък. Тази цервикална слуз подпомага придвижването на сперматозоидите в женската репродуктивна система. Обикновено усещането за увеличена вагинална влажност стартира три дни преди датата на овулация и завършва след настъпването й. За началото е характерно наличие на прозрачна течност, която постепенно става лепкава. При някои жени може да се появят кафеникави отделяния. Това не води до други неудобства, ако няма болестни изменения в областта на гениталиите. По вагиналния секрет може да се определи благоприятното време за зачеване, което обхваща трите дни преди освобождаване на яйцеклетката (когато секретът е увеличен) и последвалите ги два дни след овулацията (когато постепенно секретът се нормализира).

  • Повишена базална температура

Базална се нарича телесната температура, определена сутрин, непосредствено след събуждане от сън, преди ставане от леглото и извършване на движения. Класическият начин е температурата да се измерва в ануса, но може също да се постави термометър във влагалището или под езика. Важно е винаги да се мери на едно и също място, по едно и също време. При редовен цикъл базалната температура се повишава с около 0,5 градуса по Целзий при овулация. И остава така  повишена до настъпването на менструацията. Това се дължи на нарасналата продукцията на хормона прогестерон, който влияе на терморегулаторния център в централната нервна система. Правилно е данните от измерената базална температура да се нанасят всекидневно на специална диаграма, чрез която по-късно може да се определи моментът на отделяне на яйцеклетката и най-подходящото време за зачеване.

  • Максимално количество на лутеинизиращия хормон

Той е отговорен за активиране на яйчниковия фоликул, от който се отделя яйцеклетката. Измерва се с тестове за овулация, които показват наличието му в урината. Нивата на този хормон достигат своя пик преди овулацията. Наличието на повишени количества от него в урината, обикновено означава, че откъсването на зрялата яйцеклетка и нейното придвижване предстоят в рамките на 12-24 часа.

  • Пик на естрогените

Установява се с тест за овулация, чрез който се изследва слюнката. Позитивният тест посочва максималното количество на етрогените, което съвпада със старта на овулацията.

  • Кожен обрив

Дължи се на настъпилите хормонални промени, съчетани с нездравословен начин на живот (например: злоупотреба с мазни, лютиви и дразнещи храни, тютюнопушене, недоспиване, липса на достатъчно движения и понижен тонус на организма).

  • Повишена раздразнителност

Може да възникне телено и емоционално неразположение поради хормоналната пренастройка. Не са редки изблици на нервност, заядливост, агресивност, неудовлетвореност, потиснатост. Но тази лабилност на чувствата и реакциите сама по себе си не е ориентир за овулация, ако не се допълва с други симптоми.

  • Признаци, които се виждат при лекарски преглед

Акушер-гинекологът може да установи, че малко преди овулацията шийката на матката се е придвижила по-нагоре, че е по-мека при допир и се отваря леко.

Лекарят понякога назначава лабораторни изследвания, за да тества нивото на хормона прогестерон, който се повишава след овулация. Ако тя не е настъпила, кръвните прогестеронови нива са много ниски.

Показателни са също резултатите от изследване чрез трансвагинален ултразвук. Ултразвукът дава възможност на специалиста да прецени как фоликулите се развиват в яйчника. След овулацията пак с ултразвук се вижда дали фоликулът се е отворил и е освободил зряла яйцеклетка.

Разбира се, при различните жени доминират няколко от изброените симптоми. При някои изобщо липсват първите признаци на овулация, защото всеки отделен организъм си има индивидуален праг на чувствителност, който зависи от редица фактори, включително наследственост, хормонално, емоционално и общо телесно състояние.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно