Може ли приемът на фолиева киселина да улесни забременяването?

Фолиевата киселина (синтетичната форма витамин B9), както и фолатите (естественият витамин B9) са известни с ролята си за предотвратяване на здравословни проблеми на майката и нейното бебе.  Но все още се отделя малко внимание на  това, че витамин В9 може да улесни забременяването. Научни доказателства сочат, че в организма недостигът на биологично активната форма на фолиева киселина е фактор за увеличаване на веществото хомоцистеин (аминокиселина, която съдържа сяра). А високите кръвни нива на хомоцистеин влияят негативно върху зрелостта на яйцеклетката и нейната способност за придвижване по маточните тръби, оплождане и врастване в лигавицата на матката. Малкото фолати създават риск и за развитието на ембриона след пренасянето му в матката, твърдят специалисти в областта на инвитро оплождането. Според  тях набавянето на витамин B9 в необходимото количество е гаранция за нормална овулация и условие за успешно зачеване.

Как да си набавя достатъчно количество фолати, когато правя опити за бебе?

На този въпрос специалистите по диетология отговарят: чрез здравословно хранене с акцент върху следните храни:

  • Зеленолистни зеленчуци (спанак, лапад, маруля);
  • Други зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, карфиол);
  • Бобови растения (боб, леща, бамя);
  • Подправки (босилек, розмарин, аспержи);
  • Семена и ядки (царевица, нахут, кашу);
  • Плодове (лимони, портокали, банани);
  • Дробчета (пилешки, гъши, патешки).

Но дори при всекидневна консумация на тези храни не е възможно да си осигурите достатъчно фолати, създаващи благоприятни условия за зачеване. Ето защо специалистите препоръчват прием на фолиева киселина във вид на хранителна добавка.

Данни от проучвания, публикувани в сборник на Американското дружество за репродуктивна медицина в Ню Орлиънс показват, че, след допълнителен прием на фолиева киселина, над 18,000 жени и близо 18,500 медицински сестри с репродуктивни проблеми, са постигнали желаната бременност. В същото проучване е отбелязано, че рискът от овулаторна недостатъчност  е намалял с 40 на сто при жени с този проблем. Според д-р Хорхе Чаваро, експерт към здравния факултет при Харвардския университет, фолиевата киселина е едно от най-важните условия, улесняващи процеса на забременяване, въпреки че в него се намесват и други фактори. Д-р Чаваро, е категоричен, че благоприятният ефект върху плодовитостта може да се увеличи, когато жените приемат допълнително фолиева киселина.

Какви други предимства дава витамин В9?

Фолиевата киселина и фолатите участват  в клетъчния растеж и кръвообращението. Така че витамин В9 е важен елемент при образуване на ембрионалната структура. Ако бъдещата майка има необходимото ниво на фолиева киселина в тялото си, преди да забременее, това свежда до минимум риска от преждевременни раждания. И още – намалява с до 70 процента опасността за бебето от дефекти на невралната тръба. (Отнася се за аномалии, свързани с проблеми при развитие на централната нервна система и гръбначния мозък, включително спина бифида – състояние, при което прешлените не се сключват правилно и това води до трудности при движението, отделянето, храносмилането и цялостното развитие на детето.)

Каква е полезната доза?

Според последните препоръки на СЗО, минималното дневно количество на фолиевата киселина, необходимо на всички жени от времето на планиране на бременността до 12-та гестационна седмица е 400 mcg. Това количество подобрява способността за зачеване на потомство.

Нужни ли са фолати на бъдещите татковци?

Проучвания, в които участват мъже, приемащи всекидневно фолати до 700 mcg, сочат увеличение на общия брой на сперматозоидите със 74 процента. Друго изследване на мъже, консумиращи голямо количество фолати, показва с близо 30 процента намаление на риска от аномалии на сперматозоидите, което значително снижава опасността от хромозомни дефекти при бебетата. Ето защо е разумно двойките, които искат да станат родители, да приемат фолиева киселина.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно