Готови сте да станете майка?

Какво може да е по-радостно от раждането на дете, появата на нов член на семейството?

Бременността може да бъде вълнуваща и изпълнена с много емоции – от момента, в който виждате, че теста е положителен, споделеното щастие с партньора ви, емоционалните срещи на мама и татко с бебето при прегледа с ехограф до момента на истинското щастие да прегърнете своето съкровище.

Може да се впуснете в него под напора на силни емоции, но най-разумно е всичко да бъде добре планирано, за да си осигурите здравословна и спокойна бременност.

И така, когато сте готови да станете майка, планирането на бременността и предварителната подготовка трябва да започне още преди момента на забременяване. Има някои важни неща, които може да направите, за да увеличите шансовете за забременяване.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ

Това време ви е нужно, за да се консултирате със специалист по акушерство и гинекология или поне с личния си лекар, както и да подобрите максимално стила си на живот. Първото нещо, което трябва да направите в тези няколко месеца е да се откажете от всички нездравословни навици (например, тютюнопушене), които отслабват организма и затрудняват зачеването. Ще ви се наложи да полагате усилилия, за да си  гарантирате достатъчно часове за  сън и почивка, умерена физическа активност, разходки на чист въздух, пълноценно и балансирано хранене. Имайте предвид, че през първия месец на бременността стартира формирането на редица жизненоважни системи в зародиша. Следователно, трябва да преодолеете предварително дефицита на някои хранителни вещества, микроелементи и витамини.. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва минимум три месеца преди зачеването да се приема фолиева киселина. Това е синтетичната форма на витамин В9, който влияе благотворно върху репродуктивната система на бъдещата майка и улеснява зачеването. По-нататък фолиевата киселина участва в клетъчното делене, необходимо за растежа на бебето, допринася за нормалното развитие на нервната и сърдечно-съдовата му система, намалява риска от вродени дефекти и прекъсване на бременността. В естествен вид витамин В9 се съдържа в ядки, бобови растения, цитрусови плодове, зелена салата и други храни. Те обаче не могат да задоволят нарастващата нужда от фолиева киселина в организма на бъдещата майка, което налага приемането на добавка.

ПОЛЕЗНО

Тук ще намерите съвети и препоръки за това как да увеличите шансовете си  за забременяване, как да преодолеете хроничния стрес, съществуващи заболявания, които могат да забавят желаната бременност за неопределен период, какви изследвания и консултации следва да направите, кои дни са най-благоприятните за зачеване. Идеален помощник в тази насока ще ви бъде нашият овулационен калкулатор – инструмент, който сме създали специално за вас. Чрез него ще сте наясно кои са Вашите най-благоприятни дни за зачеване.

Овулационен калкулатор

Планирайте бременността си с нашия овулационен калкулатор, който ще Ви помогне да изчислите овулацията си и да разберете кои са най-благоприятните дни за зачеване.
С помощта на овулационния калкулатор, Вие бързо и лесно ще определите кои са най-фертилните Ви дни и така ще увеличите шансовете за забременяване.
Често задавани въпроси

Какви са най-важните мерки, които е правилно да присъстват в плана за зачеване? Как да си набавя необходимите витамини и микроелементи в периода на планирането? Мога ли да разчитам на благоприятен изход от бременността, въпреки че имам здравословни проблеми? Тук ще намерите отговори на тези и много други въпроси, които несъмнено ще възникнат пред вас.

Овулацията е процес, при който една зряла яйцеклетка се откъсва от яйчника  и по маточните тръби се придвижва към матката. (Понякога наведнъж се отделят две яйцеклетки от двата яйчника.) Овулацията настъпва един път месечно, а яйцеклетката живее около 24 часа. Ако не бъде оплодена от сперматозоид, тя се изхвърля заедно с менструалната кръв.

Няколко дни преди овулация повечето жени изпитват лека болезненост в долната част на корема и имат усещане за подуване на гърдите и повишаване на либидото. Променя се и влагалищният секрет, който става леплив, вискозен и прозрачен секрет, подобен на суров яйчен белтък. Освен на самонаблюдение, може да разчитате и на специални тестове за овулация, но тяхната надеждност е около 80%.

Да, мъжките полови клетки – сперматозоидите имат доста висока степен на преживяемост и могат да останат активни в продължение на 3 до 4-5 дни. В момента на освобождаване на яйцеклетката от яйчника вероятността да забременеете е най-висока. По-нататък забременяване е възможно, но в следващите дни шансове рязко намаляват.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ