11 съвета за по-бързо забременяване

Има ли какво да направим, за да забременеем по-бързо? Определено! Бързото зачеване не е гарантирано, дори и да направите всичко както трябва. Някои от вас ще забременеят само след месец или два. Но при повечето това ще отнеме доста по-дълго време. Всички обаче искат да забременеят по-бързо и вие можете да предприемете различни стъпки, за да подобрите шансовете си за по-бързо зачеване.

 1. Направете пълен преглед на състоянието си

Доброто здраве е важна предпоставка за зачеването. Направете пълен преглед на моментното си състояние. Един от ключовите фактори, които определят успеха при зачеване, е количеството и качеството на яйцеклетките. Влошеното качество на сперматозоидите може да бъде коригирано с модерните техники за репродуктивна медицина, но влошеното качество на яйцеклетките може да бъде сериозно предизвикателство.

 1. Постигнете оптималното си тегло още преди зачеването

Наднорменото тегло или твърде строгата диета, могат да навредят на фертилитета. Опитайте се да достигнете здравословно си тегло още преди да започнете опитите за зачеване. Индексът на телесната маса може да бъде полезен инструмент, за да следите оптималното тегло за вашия ръст.

 1. Следете цикъла си

Вашите най-фертилни дни са двата дни преди овулацията. Можете да разберете кои са те по няколко начина: диаграма на базалната телесна температура (BBT), проверка за плодородна цервикална слуз, проследяване на цервикалните промени и др.

 1. Правете опити в точното време

Това може да изглежда очевидно, но истината е, че много хора смятат, че могат да забременеят по всяко време на месеца. Можете да заченете само през 5-6 дни около овулацията, т.нар. фертилен прозорец. Така че се уверете, че правите опити в точното време.

 1. Откажете цигарите

Цигарите и зачеването не се спогаждат. Тютюнопушенето може да повлияе на овулацията и нивата на хормоните, както и да направи яйцеклетките по-малко възприемчиви към сперматозоидите. Спирането е трудно, но сега е моментът да го направите. Тютюнопушенето може да намали шансовете ви за забременяване,  да увеличи риска от спонтанен аборт и вродени дефекти на бебето.

 1. Спрете противозачатъчните

Спрете ги поне месец преди да започнете опитите да заченете. При някои жени може да отнеме дори месеци, за да може тялото им да се върне към естествения менструален цикъл. Дайте си достатъчно време да, за се приспособите.

 1. Спортувайте поне 30 минути на ден

Редовните упражнения могат да подобрят настроението ви, да укрепят мускулите, здравето на сърцето и да увеличат шансовете ви за забременяване. Опитайте да правите умерени упражнения поне 30 минути на ден, пет пъти седмично (това са два часа и половина всяка седмица).

 1. Ограничете алкохола до едно питие на ден

Повечето лекари са съгласни, че чаша вино или бира тук-там са в рамките на нормалното. Повече от това обаче може да навреди на плодовитостта ви. Някои проучвания установяват, че само две високоалкохолни напитки на ден могат да намалят плодовитостта на жената с около 60%.

 1. Намалете кофеина

Учените са разделени по върпоса дали кофеинът може да навреди на плодовитостта, но повечето експерти са съгласни, че умереното количество кофеин е безопасно. Някои проучвания са установили, че повече от 500 милиграма кофеин на ден, което се равнява на около пет чаши кафе, има отрицателен ефект върху плодовитостта.

 1. Пазете се от инфекции

По-трудно е да забременеете, когато тялото ви е подложено на стрес от заболявания. Избягвайте сурови и недостатъчно термично обработени храни.

 1. Приемайте пренатални витамини

Едно от най-лесните неща, които можете да направите, е да приемате пренатални витамини всеки ден. Те могат да подпомогнат зачеването с ключови съставки като фолиева киселина.

 • Фолиевата киселина, наричана още B9, помага за предотвратяване на проблеми с развитието на мозъка и невралната тръба при плода. Препоръчително е минимум 400 микрограма на ден
 • Приемайте и много желязо, което предотвратява развитието на анемии. Поне 30 ml на ден
 • Витамин D, който подпомага растежа на костите
 • Омега-3, известни също като DHA подпомагат развитието на мозъка и очите на бебето

Пренаталните витамини са направени, за да компенсират повишените нужди на майката от фолати и други важни вещества, които са жизненоважни за здравословното развитие на плода.

Така например витамините от серията Пренатал са създадени, за да покрият различните нужди на организма. Пренатал Денк осигурява всички важни хранителни вещества, включително 800 µg фолиева киселина, като по този начин се гарантира приемът на адекватни количества фолат в момента на зачеването и през първите 12 седмици на бременността.

Пренатал+DHA Денк ви осигурява необходимото количество фолат и важните DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини).

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно