Кога настъпва овулацията?

Този въпрос е изключително важен, когато двама души искат да станат родители и жената с нетърпение очаква своята бременност. Овулацията е процесът, при който зрялата  яйцеклетка се отделя от т.нар доминантен фоликул в яйчника и поема своя път по маточните тръби към кухината на матката. Жената в репродуктивна възраст, при липса на заболявания, овулира редовно, веднъж месечно. С наближаването на тази фаза от менструалния цикъл, тялото произвежда в нарастващо количество хормона естроген. Той причинява удебеляване на маточната лигавица, както и повишаване нивото на друг хормон, наречен лутеинизиращ (или ЛХ). При максимално кръвно ниво на ЛХ от яйчника се откъсва зряла яйцеклетка. Този факт може да се ползва като диагностично средство за оплодителната способност на жената. При среща на отделилата се от фоликула яйцеклетка със сперматозоиди, един от тях прониква в нея. След сливане на двете ядра – на яйцеклетката и сперматозоида, се поставя началото на нов организъм, който се вкоренява в маточната лигавица за близо 6 до 12 дни. Но, ако няма оплождане, яйцеклетката се разрушава и заедно с повърхностния лигавичен слой на матката и известно количество кръв се изхвърля навън. След около14 дни жената започва отново своя цикъл. Как да определим кой е

денят на пукащия се фоликул

Обикновено това се случва в средата на цикъла (на 12-ия до 15-ия ден). За по-точно изчисление е необходимо да се определи базалната температура, като тя следва да се измерва в рамките поне на три месеца. По правило базалната температура при овулация нараства с около 0,5 градуса по Целзий и се запазва така до настъпването менструацията.

Може също да се проверяват нивата на естрогена и лутеинизиращия хормон, които нарастват и достигат максимални стойности преди овулацията, като за целта се използват тестове (съответно на слюнката и урината).

Широко приложим е и календарният метод. За целта в календара се изброяват 14 дни от началото на последната менструация. При 28-дневен цикъл денят на пукащия се фоликул е 14-ият по ред. Но невинаги се случва така. Повечето жени не могат да се похвалят с точна като часовник овулация. Тя обикновено настъпва между 11-ия и 21-ия ден, ако броенето започва от първия ден на последната менструация.

Що е фертилен прозорец

С термина „фертилност“ се означава естествената способност за зачеване на потомство, а „фертилен прозорец“ се нарича времето, през което е най-голяма вероятността за оплождане при сексуален контакт. Обхватът на прозореца не започва от деня на овулацията, а три дни преди нея. В рамките на този прозорец се включват и два дни след отделянето на зрялата яйцеклетка. Причината е, че сперматозоидите, попаднали в гениталната система на жената, остават жизнеспособни около 5 дни. Това означава, че при сексуален контакт няколко дни преди отделянето на зрялата яйцеклетка или два дни след това е напълно възможно да се стигне до зачеване.

Може ли да не настъпи овулация при полово зряла жена?

На доста жени се случват по няколко цикъла годишно, когато от яйчника не се отделя яйцеклетка. Това са т.нар. ановулаторни цикли. С възрастта броят им се увеличава, така че след 35–40 години шансовете за бързо зачеване намаляват. По време на менопаузата овулацията спира напълно.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно