Честито, ще си имате бебе! Не е ли истинско чудо?

Тестът за бременност, който сте си направили, показва две чертички и това естествено събужда у вас вулкан от емоции. Поемете дълбоко дъх и ги овладейте, за да мислите разумно и да подхождате стратегически към предстоящите промени в живота ви. Скоро ще имате нов член в семейството си и ще трябва да бъдете подготвена. Ние ще ви помогнем да посрещнете това предизвикателство с усмивка!

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ

Ако досега не сте обръщали внимание върху това с какво се храните, бременността е моментът, в който трябва да се замислите върху вашите хранителни навици. Пъпната връв помага на бебето ви да диша, да се храни, да живее, тя е връзката му с вас. От начина ви на хранене зависи какво ще получи то. Вашият хранителен режим спомага за нормалното му развитие. Жизнено важно по време на бременност е да приемате храни, богати на фолати, които човешкият организъм не произвежда, а трябва да си достави отвън. Много често приемът на нужното количество фолати, в това число витамини и минерали не може да се осъществи единствено чрез храната, което налага допълнителен прием на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина.

В ранните етапи на бременността, фолиевата киселина (витамин В9) участва в клетъчното делене и предпазва бебето от дефекти на невралната тръба. Проучвания отдавна са доказали, че храните, които съдържат витамин В9, не могат да покрият дори 25% от дневната нужда на организма ви. Това се дължи не само на невъзможността да поемете в огромни количества спанак, зелена салата или аспержи, но и поради термичната обработка на ястията и дългосрочното им съхранение, водещи до загуба на полезната съставка.

Важно е да знаете, че приемът на фолиева киселина трябва да продължи през цялата бременност. Причината е, че в начална бременност намалява риска от дефекти на невралната тръба (спина бифида) с до 70%, а в по-късен етап подпомага развитието на плацентата, която доставя на мъничето хранителни вещества и кислород и свежда до минимум рисковете от преждевременно раждане.

ПОЛЕЗНО

Тук ще намерите съвети и препоръки за здравословна бременност. Например: как да овладеете гаденето и повръщането; по какъв начин да се справите с появата на киселини и състоянието на затегнат стомах; как да поддържате добра телесна форма чрез умерени физически упражнения и движение. Ще ви запознаем с възможностите за балансирано и разнообразно хранене през бременността и ще повишим бдителността ви към неподходящите за вас храни. Вашето желание да сте наясно с всичко, което се случа в организма ви сме подкрепили чрез специално създадени инструменти – Калкулатор на бременността и Бременност по седмици. С тяхна помощ лесно ще се ориентирате за характерните особености на гестационната седмица, в която се намирате, според параметрите на Вашата бременност.

Калкулатор на бременността

Използвайте нашия калкулатор на бременността, за да установите колко време Ви остава до Вашата първа среща с новият член на семейството!

След като изчислите термина си на раждане, ще получите информация за важните дати, свързани с Вашата бременност.

Календар бременност по седмици

Любопитна ли сте как се развива бебето в корема на мама?

Възползвайте се от нашия календар на бременността, за да разберете как се развива бебето и бременността седмица по седмица!

Често задавани въпроси

Не се сещаме за нещо, което така променя живота ни, както бременността. Съвсем разбираемо е да си задавате много въпроси в този период. Ние ще бъдем напълно откровени и ще опитаме да отговорим изчерпателно на всеки един от тях. Тук публикуваме отговорите на най-честите задаваните въпроси, които вълнуват много бременни жени.

Към настъпила бременност насочват: закъснението на менструацията повече от две седмици; чувствителност и набъбване на гърдите, причинени от хормоните прогестерон и естрогени, чиито нива започват да растат след зачеването; лека болка в долната част на корема, която се свързва с промени в матката; чувствителност към миризми; гадене и повръщане, които са свързани с хормоналното преустройство на женския организъм.

Обикновено се посещава гинеколога след настъпило забавяне на цикъла и позитивни резултати от домашния тест за бременност. Освен гинекологичен преглед, лекарят провежда ултразвуково изследване на тазовите органи, за да установи дали оплодената яйцеклетка е в маточната кухина и да отхвърли опасност от извънматочна бременност. По правило бременната жена се регистрира на 10-та седмица, като се подлага на общ кръвен тест, общ тест за урина, тест за ХИВ, хепатит В, хепатит С, тестове за чернодробна и бъбречна функция.

Фолиевата киселина участва в клетъчното делене и синтеза на ДНК и РНК. Подпомага развитието на плацентата. Предпазва бебето  от дефекти на невралната тръба и други аномалии (вълча уста, заешко небце, увреждания на крайниците). Заедно с витамин В12, участва кръвообразуването и съвместно с витамините В2, В6 и В12 регулира плазмените нива на аминокиселината хомоцистеин като по този начин пази от увреждане централната нервна система и сърцето.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ