Ако досега не сте обръщали внимание върху това с какво се храните, бременността е моментът, в който трябва да се замислите върху вашите хранителни навици. Пъпната връв помага на бебето ви да диша, да се храни, да живее, тя е връзката му с вас. От начина ви на хранене зависи какво ще получи то. Вашият хранителен режим спомага за нормалното му развитие. Жизнено важно по време на бременност е да приемате храни, богати на фолати, които човешкият организъм не произвежда, а трябва да си достави отвън. Много често приемът на нужното количество фолати, в това число витамини и минерали не може да се осъществи единствено чрез храната, което налага допълнителен прием на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина.
В ранните етапи на бременността, фолиевата киселина (витамин В9) участва в клетъчното делене и предпазва бебето от дефекти на невралната тръба. Проучвания отдавна са доказали, че храните, които съдържат витамин В9, не могат да покрият дори 25% от дневната нужда на организма ви. Това се дължи не само на невъзможността да поемете в огромни количества спанак, зелена салата или аспержи, но и поради термичната обработка на ястията и дългосрочното им съхранение, водещи до загуба на полезната съставка.
Важно е да знаете, че приемът на фолиева киселина трябва да продължи през цялата бременност. Причината е, че в начална бременност намалява риска от дефекти на невралната тръба (спина бифида) с до 70%, а в по-късен етап подпомага развитието на плацентата, която доставя на мъничето хранителни вещества и кислород и свежда до минимум рисковете от преждевременно раждане.