Безопасно ли е да пътувате със самолет по време на бременност?

В днешния динамичен век немалко бременни жени се изправят пред следните въпроси: дали пътуването със самолет е подходящо за мен; как да си осигуря безопасност и удобство по време на полет; какво да направя, така че след пътуването да ми останат само приятни спомени? Отговор предлага доклад на Британския кралски колеж по акушерство и гинекология, според който „пътуването със самолет не увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или изтичане на околоплодна течност, ако жената има нормална бременност и е здрава, ако нейният лекар не е изразил съмнения във връзка със спада на налягането или ниската влажност в самолета, които при определени условия могат да навредят на бъдещата майка и бебето й“.

Очевидно, преди пътуването, трябва да се срещнете с акушер-гинеколога, който следи Вашето състояние. Той ще Ви обясни дали конкретно при Вас има потенциални рискове и дали може безпроблемно да летите. Например, при тежка анемия, ще бъдете посъветвани да се въздържате от каквото и да е пътуване. Също ще се окажат препятствие множество неприятни прояви през бременността: многократни повръщания, подуване на корема, обща слабост, отоци на краката, развитие на дълбока венозна тромбоза и пр. Въпреки това, пътуването със самолет е възможно и тук отговаряме на най-честите въпроси, които бременните жени поставят.

Вредна ли е радиацията при полет?

Много бъдещи майки се страхуват да летят поради космическите лъчи, които по свойствата си наподобяват радиоактивни лъчения. Всъщност на радиация сме изложени дори когато просто се разхождаме в парка. Доказано е, че земната атмосфера частично ни предпазва от космическото лъчение, но в самолета нивото на радиация леко се повишава. Космическите лъчи обаче не достигат равнища, създаващи опасност при бременност. Дозите на радиация могат да станат критични само за жени, които летят прекалено често. Неслучайно при стюардесите отпускът по майчинство започва веднага, щом се установи, че са бременни.

Опасни ли са скенерите?

Повечето специалисти – акушер-гинеколози, рентгенолози и други, смятат, че скенерите на летището са напълно безопасни за жени в положение. Обикновено пътниците преминават през два вида скенери за проверка. При микровълновия (на много летища действа само скенер от този тип) се използват нейонизиращи вълни от милиметровия обхват, за които се приема, че не са по-опасни от вълните на смартфона. Снимките чрез рентгеновия скенер се правят с много ниски дози лъчи, които се отразяват от тялото. И в тези случаи обемът на радиация е минимален, поради което се смята, че рентгеновите скенери не са вредни. Но мащабни проучвания в това направление на са правени. Все пак, ако имате някакви опасения, може да се свържете със службата за сигурност и да не минавате през скенер, а да бъдете проверени ръчно.

Кой период от бременността е най-подходящ?

Най-благоприятно време за полети е вторият триместър на бременността (от 14-27 гестационна седмица). Тогава при повечето майки стихват неприятните симптоми от началото – гадене, повръщане, често тичане до тоалетната и др., които затрудняват всяко пътуване. А след 28-та седмица за част от бременните жени придвижването се превръща в проблем. Независимо от това се приема за безопасно летенето до към края на 36-та седмица, ако очаквате едно дете. При двуплодна бременност срокът е до 32-та седмица. Някои авиокомпании поставят собствени ограничения. Например, не се допускат на борда жени, преминали 36 седмици от своята бременност. Добре е да носите документи, в които са записани особеностите в хода на Вашата бременност, тъй като не е изключено да бъдете помолени да подпишете документ, в който се казва, че авиокомпанията не носи отговорност за възможни рискове при полета.

Какво е подходящото място в самолета?

Правилно е да седите до пътеката, за да избегнете чувството за неудобство между седалките. Трябва да си осигурите възможност за раздвижване, за протягане на крака, изправяне, отиване до тоалетната. От храната на борда избирайте само лесносмилаемата, която не води до образуване на газове. При резервиране на билет е добре да изберете опцията за специални ястия, които харесвате. Естествено, най-добре е да пътувате в бизнес класа, на широка седалка в луксозен салон. По възможност не се лишавайте от всичко, което ще Ви осигури спокойствие и комфорт. Приятен полет!

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно