Кои са най-честите причини за кървене по време на бременност?

Имаме късмета да живеем във време, когато технологиите и науката позволяват на жените да бъдат по-здрави и по-информирани през цялата бременност. Но с повечето знание понякога идва и притеснението. Една от тревогите на всяка бременна жена е кървенето. То може да бъде естествен процес от метаморфозите в тялото ви или наистина знак за приближаваща опасност. Кървенето по време на бременност не се случва толкова рядко, колкото си мислите, но в повечето случаи е просто част от бременността. Ако се появи, незабавно се обадете на вашия гинеколог, за да установите заедно какви са причините.

Първи триместър

Кървенето през първия триместър може да се появи при до 20 процента от жените. Ето и няколко причини, които могат да го предизвикат:

Имплантационно кървене

Появява се, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в стената на матката. Този вид кървене е един от ранните симптоми на бременността. Имплантационното кървене може да бъде достатъчно обилно, за да се сбърка с идването на месечния цикъл. Обикновено се появява 1-2 седмици след зачеването.

Субхориално кървене

То се появява, когато кръвта се събере между околоплодния сак и матката. Този процес може да бъде придружен с леки спазми и може да се появи по всяко време през първия триместър. Често кръвта се абсорбира отново от тялото. В други случаи може да доведе до леко отлепване на плодния сак от стената на матката. Тогава се наблюдава оскъдно кървене и болки в слабините. В повечето случаи частичното отлепване изчезва само. Ако отлепването е по-сериозно, то тогава се изисква незабавна намеса на лекар и престой в болница.

Спонтанен аборт

Спонтанният аборт може да причини зацапване или кървене, както и спазми и болки в кръста. Повечето спонтанни аборти се случват през първите 10 седмици на бременността. След като сърдечният ритъм на бебето започне да се чува на ултразвук, рисковете от спонтанен аборт намаляват значително.

Извънматочна бременност

Тя се случва, когато оплождането настъпи извън матката и яйцеклетката се имплантира в маточните тръби, в редки случаи може да се имплантира в шийката на матката или яйчника. Извънматочната бременност може да доведе до обилно кървене и е животозастрашаващо състояние, което се нуждае от спешно лечение.

Моларна бременност

Макар и необичайна, моларната бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка не се развива в зародиш, а вместо това се превръща в анормален растеж. Това е рядко състояние, засяга една от 1000 бременни жени. Нарича се още гестационна трофобластна болест, гроздовидна бременност, мола хидатидоза или просто мола. Характеризира се с повишени нива на ЧХГ и кървене или зацапване.

Травма

Травма или промени в шийката на матката също могат да причинят кървене. Това може да се случи след полов акт или даже при гинекологични прегледи. Различните травми в областта на корема, като падане, удар, катастрофа, обикновено се поемат от матката и съответно от плода вътре. Тава е и причината при такава травма по-застрашен да бъде животът на бебето, отколкото на бъдещата майка.

Възпаление

Възпалението може да причини кървене и може да бъде резултат от инфекция – предавана по полов път или не. Инфекцията може да се появи по всяко време на бременността и да доведе до кървене.

Маточни полипи

Маточните полипи са с различни размери и стоят захванати към стената на матката. Те са единични или в група от по няколко. Те, както и ракът на маточната шийка, също могат да причинят кървене. За щастие, в повечето случаи маточните полипи не прерастват в ракови образувания.

Втори и трети триместър

С напредването на бременността плодът вече е по-развит и причините за кървенето могат да бъдат съвсем различни. Тук може да има различни проблеми с плацентата. Почти всички от тях водят до незабавно раждане чрез цезарово сечение.

Плацента превия

Плацентата напълно или частично покрива шийката на матката или лежи ниско в матката близо до шийката ѝ. Ако кървенето се случва през втората половина на бременността, първото нещо, което трябва да изключите, е възможността за плацентна превия. Тя се наблюдава сравнително рядко.

Отлепване на плацентата

Получава се, когато плацентата се отдели от матката и се проявява във вагинално кървене. Може да е съпроводено от други неприятни симптоми – болки в корема и в гърба.

Ваза превия

Сравнително рядко състояние, което се появява, когато кръвоносните съдове на плода, като тези от плацентата или пъпната връв, се намират над шийката на матката.

Кърваво шоу

Да, знаем как звучи, но кървавото шоу е вид кървене, което родилката често изпитва. Обикновено има слузеста консистенция и може да варира в цвят от червено до кафяво. Понякога то означава, че моментът на раждането наближава.

И накрая, възможно е зацапването, което виждате, изобщо да не е свързано с бременността ви. Една инфекция на пикочните пътища по време на бременността например, може да доведе до кървене както и други по-безобидни състояния.

Важно е да следите за необичайно течение или твърде много кръв. Ако причините за кървенето не са сериозни, вашият лекар може да го лекува, като ви препоръча да си почивате и да се отпуснете. Да поддържате тялото си здраво и да приемате пренатални витамини с фолиева киселина всеки ден. Всъщност е най-добре да започнете приема им възможно най-рано, още докато планирате да забременеете. Достатъчните количество фолиева киселина по време на бременността спомагат за здравословното ѝ протичане и намаляват рисковете за плода и майката. Пренаталните витамини от серията Пренатал Денк осигуряват достатъчно количество фолати през цялата бременност и по време на периода на кърмене. Сериозното кървене може да се наложи да се лекува с продължителна почивка на легло, хоспитализация или операция.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно