Как начинът ни на живот влияе върху здравето на бебето

Как начинът ни на живот влияе върху здравето на бебето? Да спрем цигарите по време на бременността е много полезно, но със сигурност не е достатъчно. Според едно скорошно проучване само 25% от здравето на детето в целия етап на живота му се определя от гените, а останалите 75% се влияят от външни условия и то в голяма степен от живота на майката преди това. Така например, бременните жени, които поддържат изцяло здравословен начин на живот – хранят се правилно, остават физически активни, следят нивата си на стрес, не пушат и не пият – са почти четири пъти и половина по-малко застрашени от гестационен диабет.

Хранене и затлъстяване

Здравословното хранене на майката оказва и голямо влияние върху бебето. Така например, ако майката приема по-малко въглехидрати, това ще се отрази и върху физиката на детето. Да ядеш за двама в никакъв случай не е правилото, когато сме бременни. Храненето не би трябвало да се различава драстично от нормалното хранене – с изключени на храни, богати на желязо и повече фолати. През първите три месеца  може да добавите просто 200 калории на ден над обичайните ви порции. Това е напълно достатъчно за майката и плода. Препоръчва се през този период да се храните 4 пъти дневно, а в следващите два триместъра по 5 пъти на ден, но без да увеличавате значително общото количество храна.

Строгите диети също не са за препоръчване по време на бременността. Жена, която е средна на ръст, спокойно може да качи 10 кг. по време на бременността. Ако е била по-слаба преди бременността – 12-13 килца отгоре са напълно нормални. Трябва да се залага на повече плодове, зеленчуци, но и на достатъчни количества месо риба, сирене и яйца. Специално внимание трябва да обърнат жените вегетарианки, които няма да могат да си набавят всичко необходимо за плода, разчитайки само на предишната си диета, особено желязо.

Затлъстяването преди и по време на бременност и повишеното тегло по време на бременността могат да имат неприятни последствия за майката и плода.

Рискове за майката:

 • Гестационен диабет
 • Намалена плодовитост
 • Прееклампсия (повишено кръвно налягане и белтък в урината)
 • Хипертония
 • Раждане на твърдя голямо за бременната бебе

Рискове за бебето:

 • Преждевременно раждане
 • Повишено тегло при раждане
 • Затлъстяване при бебето
 • Коронарна болест на сърцето
 • Хипертония
 • Диабет тип 2
 • Астма

Липса на движение

Физическото бездействие по време на бременност се свързва с прекомерно наддаване на тегло, хипертонични разстройства, гестационен захарен диабет и следродилна депресия.

Бременните жени могат да прекарат до половината от деня си в седнало или легнало положение. Неблагоприятните кардиометаболични промени, свързани с липсата на движение, включително повишено кръвно налягане и триглицериди, могат да повлияят на вътрематочната среда и развитието на плода. Променената вътрематочна среда може да повлияе неблагоприятно на храненето на плода в краткосрочен план, което може да доведе до свръхрастеж на плода.

Инфекции

Пренаталаните инфекции могат да увеличат риска от преждевременно раждане и сериозни здравни усложнения при новороденото. Затова и майките трябва да се пазят от заразяване по време на бременността, а също така и да са сигурни, че са взели мерки за всички стари инфекции, които могат да доведат до вторични ефекти. Усложненията от инфекции за плода могат да доведат до увреждане на специфични органи, забавяне на развитието, загуба на слуха, затруднения в обучението и епилепсия.

Пушенето

Тютюнопушенето по време на бременност се отразява директно на бебето. Никотинът, въглеродният окис и много други токсини влизат директно в системата на развиващия се организъм и:

 • Намаляват количеството кислород, достъпно за вас и бебето
 • Увеличават сърдечната честота на бебето
 • Увеличават шансовете за спонтанен аборт или преждевременно раждане
 • Увеличават риска от последващо развитие на респираторни заболявания и вродени дефекти
 • Увеличават шансовете за проблеми с плацентата като отлепване на плацентата или шансовете за спукване по време на контракции

Алкохол

Въпреки разнопосочните съвети – няма безопасно количество алкохол по време на бременност. Сериозни рискове могат да възникнат за плода като преждевременно раждане, спонтанен аборт и редица увреждания и нарушения в развитието.

Дефекти в телесната структура на бебето могат да възникнат през седмица 3 до 16, заради консумацията на алкохол от майката. Приблизително 3 седмици след оплождането на яйцеклетката, плодът започва да развива невралната тръба, която в крайна сметка се превръща в мозъка и гръбначния стълб на бебето, съставяйки централната нервна система. Алкохолът може да повлияе отрицателно върху мозъка и гръбначния мозък на плода през цялата бременност. Освен това, започвайки още от три или четири седмици от бременността, алкохолът може да повлияе на развитието на сърцето, ръцете, краката, очите и ушите на бебето.

Пиенето през 6-12 седмица от бременността може да попречи на развитието на зъбите, небцето и външните полови органи на бебето.

Фетално програмиране – фолат

Всички сме чували, че фолатите са изключително важни по време на цялата бременност, но защо? Основните механизми на епигенетичните ефекти на фолата върху ранното ембрионално развитие все още не са напълно оняснени.

Добавянето на фолиева киселина към диетата на майката води до промени в метилирането на ДНК в потомството, които продължават много години след излагане на фолати. Метилирането на ДНК е един от основните и важни епигенетични механизми, чрез които организмът се приспособява към околната среда.

Фолатът влияе върху модела на ДНК метилиране на потомството, като действа като метилов донор за ДНК метилиране. Тези промени в метилирането причиняват промени в гените на бебето, които са важни за ембрионалното развитие, имунния отговор и клетъчната пролиферация.

Доказано е, че дефицитът на фолат по време на бременност води до:

 • Повишен риск от дефекти на невралната тръба
 • Преждевременни раждания
 • Ниско тегло при раждане
 • Вродени сърдечни пороци

От друга страна, приемът на фолиева киселина преди и по време на бременност има множество полезни ефекти:

 • Намалява риска от дефекти на невралната тръба с до 70%
 • Намалява риска от преждевременно раждане
 • Намалява риска от аутизъм
 • Има положителен ефект върху двигателното и когнитивното развитие на детето

Пренаталните витамини са направени, за да компенсират повишените нужди на майката от фолати и други важни вещества, които са жизненоважни за здравословното развитие на плода.

Така например витамините от серията Пренатал са създадени, за да покрият различните нужди на организма. Пренатал Денк осигурява всички важни хранителни вещества, включително фолиева киселина, като по този начин се гарантира приемът на адекватни количества фолат в момента на зачеването и през първите 12 седмици на бременността.

Пренатал+DHA Денк ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), които стимулират нормалното развитие на очите и мозъка на плода. Лактонатал+DHA Денк задоволява повишените потребности от хранителни вещества по време на кърмене, включващи фолиева киселина, Витамин D, омега-3 мастни киселини (DHA+EPA) и други важни витамини.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно