Как да се справим със сутрешното гадене по време на бременност, без лекарства?

От всички причини, които водят до гадене, само бременността не е заболяване. Но това не означава, че трябва да се примирите с проблема или веднага да погълнете шепа лекарства. (По правило медикаменти се вземат при крайна необходимост и винаги по лекарско предписание.) Много по-разумно е да  се справите с гаденето, ползвайки изпитани средства. Имайте предвид, че то се случва на близо 70 процента от жените в началото на бременността, като при половината от тях е съпроводено с повръщане. Гаденето обикновено стартира в началото на бременността и набира скорост до деветата седмица, след което постепенно заглъхва. Понякога обаче продължава през цялата бременност. Все още точната причина за него не е напълно изяснена. Съществува мнение, че лесен метод за справяне с проблема е т.нар.

контролирано дишане

Специалистите съветват да използвате следната техника: първо вдишвайте през носа в продължение на три секунди, след това задръжте дъха си за три секунди и после издишайте за три секунди. Изпълнявайте това многократно, щом почувствате, че ви се гади. Най-резултатно е да дишате контролирано като си затворите очите.

Достатъчни са две хапки, за да сте по-добре

Целта е стомахът ви да не остава празен, защото киселините в него се засилват и причиняват още по-голям дискомфорт. Добре е да имате на разположение храни, които понасяте. Например: мюсли в кисело мляко, ябълки, банани, сушени плодове и др.

При някои помага познатият

метод на разсейването

Слушайте любимата си музика или гледайте интересен сериал. Може да се заемете се с лека домашна работа или да отидете на разходка в парка. Важно е да не се фокусирате върху състоянието си. Ако всичко изброено по-горе не помогне и гаденето все още трови живота ви, вземете си отпуска за една седмица. Вероятно ще се почувствате по-добре, когато се наспите и както се казва „презаредите батериите“.

Не забравяйте да пиете вода

Вероятно ще ви струва усилия да поемете от 8 до 12 чаши на ден, особено ако стомахът ви отхвърля всичко.  Но въпреки това наблегнете на течностите. Чрез тях ще поддържате необходимия обем на кръвта, който през бременността нараства. Постарайте се да откриете при каква температура напитките ви действат най-добре и след това ги приемайте според предпочитанието си – ледени, топли или хладки.

Ако сте фен на топлите напитки направете си

чай от джинджифил

Все още не е установено как точно помага, но от многогодишен опит се знае, че джинджифилът облекчава гаденето по време на бременността. За да се отървете от това неприятно усещане, освен чай може да приемате и по резен джинджифил в прясна или захаросана форма.

Идеално ще ви подейства

чай от шипки с лимон

Може да го пиете на малки глътки, с лъжичка или през сламка. Този чай е много богат на витамин С. Ухае приятно и е особено подходящ при изострена чувствителност към миризми и аромати, която през бременността се провокира от настъпилите хормонални промени.

Приемайте хранителна добавка с фолиева киселина

Съществуват мнения, базирани на научни изследвания, че недостатъчното количество на фолат в кръвта променя вкусовите рецептори по езика и не те не изпращат правилни съобщения до централната нервна система. При нормализиране на функцията им ще се облекчат проявите на гадене.

Отделете време, за да разберете какво ви влияе негативно и какво ви кара да се чувствате по-добре. Много бременни жени заявяват, че с минимални промени в начина си на живот са успели да се справят с гаденето.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно