7 признака, които издават проблеми с плода

Плодът, който расте в майчината утроба, все още е твърде деликатен, за да може да се грижи сам за себе си и да се предпазва от външните заплахи.  Тук на помощ идва имунната система на мама. През плацентата, тя осигурява готови антитела на бебето и му помага да изгради пасивен имунитет, с който да се бори с вирусите и микробите. Въпреки тази защита, понякога бебето може да има проблеми, за които е трудно да се разбере. Има различни симптоми, които издават, че има проблеми с плода, за които трябва веднага да се погрижите.

Симптоми на грип

Когато имате симптоми на грип, но всъщност не сте болни от грип, като леко повишена температура, болки в главата, мускулите или корема, постоянна умора и гадене. Тези симптоми или само част от тях може да са първите знаци за началото на Хепатит В, който може да се предаде от майката на бебето.

Крампи

Не е необичайно да получавате крампи по време на бременност. Точно както по време на месечния ви цикъл. Ако това обаче продължи твърде дълго или болките станат непоносими, може да бъде знак за проблем. Крампите по време на бременност вероятно се дължат на бързите промени, през които преминава тялото ви и обикновено не трябва да са причина за безпокойство. Крампите могат да се появят и през втория или третия триместър и могат да са признак за преждевременно раждане, заболяване на плода, или спонтанен аборт.

Кървене

Кървенето по време на бременността не е нещо необичайно и не е непременно лош знак. Понякога обаче кървенето може да бъде ранен предвестник на спонтанния аборт, което е една от най-лошите новини. Понякога кървенето може да бъде просто поради хормонален дисбаланс. Друг път е знак за проблем, свързан с плацентата, което може да означава, че бебето ще се роди по-рано от термина. Недоносените бебета могат да срещнат сериозни проблеми през тези важни първи месеци.

Силни болки в гърба

Когато сте бременна, центърът на тежестта ви се измества поради прекомерното тегло отпред. Ето защо всяка бременна жена е изпитвала болки в гърба в един или друг момент. Внезапните и изключително силни болки в гърба обаче, които се задържат задълго, могат да показват проблеми с бъбреците или пикочния мехур. А бременността е един от най-лошите периоди за пикочни инфекции.

Необичайно течение

Необичайно течение без мирис и цвят, понякога може да бъде и с нездрав бял цвят. Ако забележите нещо друго, особено кръв, това може да означава, че бебето има някакъв проблем. Ако имате твърде силна болка, която придружава кървенето, това може да означава, че шийката на матката се е отворила по-рано, отколкото би трябвало.

Вътрематочно забавяне на растежа

Както подсказва името, това е проблем, при който бебето не расте с нормална скорост или, в редки случаи, изобщо не расте и е по-малко, отколкото би трябвало да бъде за гестационната седмица. Ако плодът е твърде малък, бебето може да има проблеми с дишането, температурата или кръвното налягане непосредствено след раждането. Правете тестове за вътрематочно забавяне на растежа на редовни интервали по време на бременността.

Не усещате движение

Вашето бебе трябва да рита като малък майстор на бойните изкуства. Около 20-та седмица от бременността трябва да усещате как бебето ви се движи. Това може да се случи дори в 18-та седмица. Ако не усещате движенията на бебето, това може да бъде знак, че то е в беда, което трябва да ви накара да се свържете с вашия гинеколог.

Различни неща могат да се объркат по време на бременността. Но това не означава, че наистина ще се случат. Ако почувствате някой от тези симптоми, незабавно отидете на лекар, за да се прегледате.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно