Първи симптоми на бременност! Как да я разпознаем

Съвременен начин за установяване на бременност в домашни условия е тестването на урината за хормон, известен като човешки хорион гонадотропин (HCG). За него реални резултати могат да се получат най-рано седмица след пропуснатия менструален цикъл. Но не всички жени имат търпение да изчакат този срок. Тогава на помощ идват ранните сигнали за настъпила бременност. Разбира се, те са ориентировъчни. Много от тях наподобяват периода преди и след менструацията. Освен това всеки отделен организъм е уникален по природа и реагира с различна интензивност на хормоналните промени. Въпреки тези условности, добре е да познавате първите симптоми на бременност.

Вагинално кървене и коремни крампи

Явяват се след оплождане на яйцеклетката, във времето, когато тя се имплантира (враства) в лигавицата на маточната кухина. Този процес понякога причинява леко кървене и спазми в долната част на корема. Периодът на закрепване преминава през първите 6-12 дни след оплождането. Този симптом може да се обърка с менструацията, която протича със слабо изразени спазми.

По-обилно отделяне на вагинален секрет

Настъпва поради удебеляване на вагиналните стени чрез активен клетъчен растеж, който стартира сред зачеването. Това вагинално отделяне обикновено не изисква лекарска консултация. Но ако усетите неприятна миризма, парене и сърбеж, трябва да ви прегледа гинеколог, за да ви препоръча подходящо лечение.

Промени в гърдите

Веднага след оплождането стартират сериозни хормонални промени в женския организъм. Те рефлектират върху структурата на млечните жлези, тъй като тялото на бъдещата майка се подготвя за лактация. Гърдите й постепенно набъбват, стават по-тежки и пълни. Понякога областта на ареолата потъмнява. Освен това зърната стават много чувствителни. Дори леко докосване може да предизвика дискомфорт.

Закъснение на менструацията

Това е най-ясният ранен признак за настъпила бременност. Но той следва да бъде допълнен с тест на урината, тъй като закъснението на менструацията или липсата й може да се провокира от редица ендокринни, неврологични и психични заболявания, водещи до хормонална недостатъчност, бързо увеличаване или загуба на телесното тегло. От  друга страна при някои жени в началото на бременността не настъпва категорично закъснение на менструацията, а се явява оскъдно кървене. Състоянието е известно като „цветна бременност“.

Умора

През първите седмици след оплождането майчиният организъм харчи много енергия в резултат от своето хормонално преструктуриране. За чувството на отпадналост допринасят и други фактори: по-интензивно кръвообращение; понижено ниво на кръвната захар; ниско кръвно налягане; недоспиване, провокирано от някои неприятни симптоми през бременността като гадене, болки в гърба, често уриниране и пр.

Гадене

Този сигнал е най-известният сред всички симптоми на бременността, макар да  не се проявява при всяка жена. Най-често гаденето настъпва в периода от четвъртата до шестата седмица на бременността. Но в някои случаи присъства през всичките й фази. Основна причина за сутрешното гадене са промените в ендокринната система, както и усилията на организма максимално да елиминира намиращите се в него токсини. При някои жени гаденето се явяване само сутрин, а по всяко време на денонощието. Състоянието налага консултация с лекар, който ще препоръча подходящ начин на хранене, отчитайки индивидуалните особености на бъдещата майка и проявената от нея непоносимост към някои продукти.  Не бива да забравяте, че пълноценното хранене е ключов фактор за правилното развитие на вашето дете.

Главоболие и болки в гърба

Засегнати са главата и долната част на гърба. В повечето случаи болката е свързана с активната дейност на бъбреците, защото организмът в началото на бременността се стреми да премахне натрупалите се токсини. Значение има и консумацията на храни, съдържащи силни подправки, много сол, оксалати или фосфати, при която се натоварват бъбреците.

Често уриниране

Смята се, че е нормално честото тичане до тоалетната в началото на бременността. Проблемът се обяснява отново с хормонално преустройство на организма. Много важно е да обърнете внимание на усещанията си при уриниране. И ако изпитвате парене, болка или друго неудобство, разумно е веднага да се консултирате с лекар. Такива сигнали могат да идват от заболявания на отделителната система.

Промени в настроението

След оплождането всички изменения, настъпващи в майчиния организъм, са стресиращи, особено за нервната система. Тя става по-уязвима и обикновените житейски събития се възприемат като огромни дразнители, много по-силни отколкото преди бременността.

Замайване и припадък

Нарастването на оплодената яйцеклетка в майчиния организъм често е придружено от понижаване на кръвното налягане. За жените, които са имали ниско кръвно налягане преди бременността, този спад е много сериозен и води до световъртежи, а понякога до припадък.

Не е задължително при стартирала бременност да са налице всички симптоми. Обикновено се явяват няколко, дори само един или два. Много вероятно е те да ви притесняват, понякога сериозно да нарушават вашия стереотип. Но имайте предвид, че въпреки неудобствата, след години ще установите, че дните, през които сте носили нов живот под сърцето си, са били едни от най-красивите в живота ви.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно