Често срещани грешки по време на бременност

Когато тялото ви е дом за още едно сърце, усещането от растящия живот вътре във вас е просто незабравимо. Един от най-уникалните моменти в живота на всяка жена, но и момент, в който се тревожим най-много. Опитваме се да предвидим всички възможни усложнения. С всичко, за което трябва да се мисли, и цялата информация, която ни залива, не е изненада, че можем да допуснем някои грешки. Ето и няколко от тях, които можете да избегнете.

Да ядете за двама

Нека да разгледаме колко е нужният прием на калории за една бременна жена. За повечето бременни жени с нормално тегло средното нужно количество калории на ден е:

  • около 1800 калории на ден през първи триместър
  • около 2200 калории на ден през втори триместър
  • около 2400 калории на ден през трети триместър

Като се има предвид, че средният прием на калории за жена, която не е бременна, е 1800-2000 на ден, това означава, че най-много да се нуждаете от още едни 400 калории на ден. Толкова калории се съдържат в едно средно голямо авокадо.

Избягвате физическата активност

Много хора поддържат мнението, че след зачеване жената трябва да спре всякаква физическа активност. И много жени го правят. Този заседнал начин на живот може да доведе по-скоро до усложнения по време на раждането.

Освен ако не изпълнявате резки движения, които включват и вдигане на тежки неща, или такива с висока скорост, като гимнастика или тенис например, физическата активност няма да повлияе на растежа на вашето бебе.

Спирате да живеете

Голяма част от бременните жени слагат живота си на пауза и се отказват от хобитата си, виждането с приятели и други неща, които обичат, за да се съсредоточат единствено върху бременността си. А бременността е точно като всяка друга нормална фаза от живота. Трябва да ѝ се насладите. Избягването на динамиката на живота и на други рутинни житейски дейности, като секса например, само ще ви държат далеч от щастието.

Сексът може да бъде малко страшен и малко странен по време на бременност. Но не се притеснявайте – напълно безопасно е да бъдеш интимен с партньора си, докато очаквате бебе. То е защитено от околоплодната течност в матката ви, както и от силните мускули на самата матка.

Не бива да отлагате живота си, по-скоро здравословната рутина ще ви помогне да минете по-лесно през тази вълнуваща фаза от него.

Самолекувате се

Вярно е, че лекарите предлагат на всяка бременна жена да не приема никакви антибиотици или ненужни лекарства по време на бременност. Това не означава, че можете да се самолекувате с „безопасни лекарства“.

Ако виждате, че вашите пренатални витамини и желязо ви карат да се чувствате зле, то говорете с вашия лекар за смяната им с друг производител. Те са ви предписани, за да отговорят на повишените изисквания от витамини, минерали и микроелементи на организма ви и не е препоръчително просто да ги спрете.

Говорете с лекаря си за това кои лекарства са безопасни по време на бременност. Черпете информация от достоверни, реномирани източници, за да откриете плюсовете и минусите на медицината по време на бременността.

Спите неправилно

Според Американската асоциация по акушерство и гинекология, спането по гръб може да причини проблеми и болки в гърба, дишането, храносмилателната система, хемороиди, ниско кръвно налягане и да доведе до намаляване на кръвообращението в сърцето на бебето. Тя препоръчва да спите настрани. И по-важното – да спите на лявата си страна. Това не само ще помогне за максималното оползотворяване на хранителни вещества от вашето бебе, но и предпазва матката ви от прекалено голям натиск върху черния дроб, който е от дясната страна. Трябва да започнете да спите предимно настрани около 20-а седмица от бременността.

Не говорите с бебето си

Бременността може да бъде стресираща и да се чувствате постоянно уморена и изтощена. Цялата тази умора може да отнеме вниманието от сладкото ви коремче. Не забравяйте да прокарвате ръка по него, нежно да го галите и често да говорите на вашето бебе. Обръщането на внимание на движенията на бебето спомага за връзката с майката и стимулира сетивата му.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно