Защо омега-3 са толкова важни при бременност?

Омега-3 мастните киселини трябва да бъдат една от основните съставки в балансираната ни диета. Приемът им е особено важен по време на бременност, тъй като те са критични градивни елементи за мозъка и ретината на плода. Омега-3 мастните киселини играят и важна роля за предотвратяване на преждевременното раждане, а според някои изследвания, и за следродилната депресия. Най-биологично активните форми на омега-3 мастните киселини са докозахексаеновата киселина (DHA), която отговаря за приблизително 20% от сивото вещество в мозъка и 97% от общото съдържание на мазнини в него. Тя е и една от ключовите съставки на кърмата, с която се гарантира развитието на мозъка на бебето. Друга важна съставка е ейкозапентаеновата киселина (EPA), нейната роля е да предпазва миелина – защитната обвивка на нервните клетки, от увреждане. И двете се набавят предимно от морски източници, като морски дарове и водорасли. Много бременни жени обаче ядат малко риба и морски продукти и следователно не получават необходимите количества омега-3 мастни киселини. Едно от най-често срещаните притеснения при бъдещите майки е наличието на живак и други замърсители в рибата, които могат да навредят на плода.

Така Омега-3 мастните киселини могат да бъдат набавени само чрез правилното хранене. Бременните жени могат да си ги набавят чрез различни източници – растителни масла, две порции риба с ниско съдържание на живак седмично и добавки с високо съдържание на DHA киселина.

Концентрацията на DHA е висока във фосфолипидите на ретината и мозъчната мембрана и участва в зрителната и невронната функция. А през последния триместър плодът трупа около 50 до 70 mg на ден омега-3 мастни киселини. Затова е и толкова важен приемът на DHA по време на бременност, приемът на DHA при майката и циркулиращите концентрации на DHA в организма им, определят феталните концентрации на тази важна полиненаситена мастна киселина в кръвта на майката.

За съжаление е невъзможно бременните жени да отговорят на нуждите на тялото от омега-3 мастни киселини само с помощта на богати на омега-3 растителни масла и две порции морски дарове седмично. Две порции риба в седмицата осигуряват само около 100 до 250 mg на ден омега-3 мастни киселини, от които само 50 до 100 mg е от DHA. Растителните масла не доставят DHA, както и незначителни количества EPA. А по време на бременността майката се нуждае от около 650 mg омега-3 мастните киселини дневно, от които се препоръчва поне 200 mg да са DHA. Затова и добавките, съдържащи концентрирани количества DHA и EPA остават най-добрата алтернатива, за да се набавят нужните на организма количества.

Основни ползи от приема на DHA омега-3 мастни киселини

  • Намалява риска от преждевременно раждане. Когато бебето се появи преди 34 седмица от бременността, това се счита за преждевременно раждане и увеличава риска от здравословни проблеми за бебето. Достатъчните количества DHA намаляват риска това да се случи, подпомагат правилното развитие на мозъка и очите при бебетата и спомагат за по-бързото надаване на тегло при пеленачетата и децата.
  • Развива мозъка и ретината на бебето. DHA се усвоява бързо от мозъка и ретината на бебето по време на бременност. Омега-3 мастните киселини, включително EPA и DHA, са градивните елементи на тези два така важни органа. Мозъкът и ретината на бебето, усвояват DHA през втория триместър на бременността и това продължава до двегодишна възраст.
  • Намалява риска от затлъстяване и подобрява концентрацията на детето. Детското затлъстяване е световен проблем, с който се сблъскваме все по-често. Въпреки че за това са отговорни много фактори, проучванията показват, че приемът на DHA по време на бременност може да подпомогне здравословното телесно тегло при бебето и помага на детското тяло да задържа по-малко мазнини. Също така подобрява концентрацията при децата в предучилищна възраст.
  • Подобрява отговора на бебето на стрес. Високите нива на прием на DHA по време на бременност се свързват с подобрения в отговора на бебето на пренаталния стрес.
  • Намалява риска от следродилна депресия. Различни изследвания показват, че има връзка между ниския прием на DHA и EPA и по-високия риск от развитие на следродилна депресия при майката.

За какво да внимаваме, когато избираме хранителна добавка с омега-3 и DHA?

Хубаво е да разполагате с колкото се може повече информация за производствения процес зад хранителната добавка. Проучете какви са стандартите за качество на производителя и какви са максимално допустимите количества на токсини в продукта му. Друг признак за високо качество на продукта е миризмата. Висококачествената добавка с рибено масло не мирише на риба, нито вкусът ѝ е наситено рибен.

Кога е задължителен приемът на омега-3 за бременните жени?

Лекарят може да ви посъветва задължително да приемате омега-3 мастни киселини, когато има очевиден недостиг в организма ви и това е видно от изследванията ви, съществува риск от преждевременно раждане или налице са други рискови фактори, които застрашават здравето на майката или плода.

Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно