Най-лесният начин за изчисляване на овулацията

Съществуват различни възможности за определяне на овулацията. Най-стар, но доста приблизителен е

календарният метод

Ефективен е само при редовен менструален цикъл, когато жената е в състояние на пълно физическо и емоционално равновесие, без наличието на каквото и да е заболяване. Овулацията се изчислява като се извади от продължителността на целия цикъл 14. Например, при 28-дневен цикъл овулация настъпва на 14-ия ден, при 32-дневен цикъл на 18-ия, при 31 на 17-ия ден и т.н.

Днес могат да се ползват усъвършенствани, електронни варианти на календарния метод. Те ще ви позволят да имате свой

онлайн овулационен калкулатор

Чрез него много бързо и най-лесно може да изчислите дните с максимална вероятност за зачеване. За целта трябва да въведете датата на началото на последната си менструация и продължителността на периода между два менструални цикъла. След като кликнете на бутон „Изчисли“ ще получите личния си овулационен каландар с прогнозна дата на вашата овулация, с най-вероятния за вас период на фертилен прозорец и приблизителната дата за началото на следващия ви цикъл.

Вече има и приложения, които ще ви помогнат да следите здравословното си състояние, както и някои ваши индивидуални характеристики: телесно тегло, качество на съня, физически тонус, ниво на стрес и т.н.

Физиологичният подход

се отличава със средна точност поради субективността на усещанията. При него се проследяват симптомите, които често се свързват с овулация:

  • Промяна в количеството, цвета и плътността на секретите, поради хормонални промени в организма;
  • Повишаване на базалната телесна температура с 0,5–1°С;
  • Леко увеличаване и болезненост на гърдите;
  • Леко подуване на корема;
  • Придърпване или болка в долната част на корема.

Този подход е подходящ за жени, склонни към самонаблюдение. Добре е да се комбинира с онлайн календарния метод.

Инструменталният начин

се основава на изследвания за определяне хормоналните нива в слюнката и урината. Тестовете показват дали хормоналният фон съответства на това, което активира процеса на отделяне на яйцеклетката от яйчника. В тази група е също ултразвуковото изследване на яйчниците. С помощта на специален апарат лекарят може да определи размера на фоликула, в който зрее яйцеклетката, както и да прогнозира най-вероятното време на овулацията. Инструменталният метод се отличава с висока точност – над 80%, но в повечето случаи изисква компетентна лекарска намеса.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно