10 причини да не можем да заченем

И така, от известно време се опитвате да забременеете, но нищо не се случва. Защо не можем да заченем? Има много възможни причини, такива могат да бъдат смущенията в овулацията, проблеми с репродуктивната система или нисък брой сперматозоиди.

Проблемите с фертилитета могат да имат и симптоми подобни на нередовна менструация или тежки менструални спазми, но истината е, че повечето причини за безплодие са невидими и трудно могат да се установят без специфични изследвания. Ето и 10 възможни причини, поради които все още не можете да заченете.

Не опитвате от достатъчно дълго време

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е от колко дълго време се опитвате да забременеете. Може да ви се струва, че сте опитвали цяла вечност – и може би сте. Но е важно да знаете, че много двойки няма да заченат веднага.

Около 80% от двойките забременяват след шест месеца опити. Приблизително 90% ще забременеят след 12 месеца. Това предполага, че имате малък прозорец веднъж всеки месец, така че не се отчайвайте, ако не заченете веднага.

Нямате редовна овулация

Ановулаторният месечен цикъл – т.е. без овулация, може да бъде причина за проблеми със зачеването. А за хроничният ановулаторен цикъл може да има много причини. Синдромът на поликистозните яйчници е една от тях. Това е комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и нейното здраве. Други причини за ановулация включват наднормено или поднормено тегло, първична овариална недостатъчност, дисфункция на щитовидната жлеза, прекомерно физическо натоварване и др.

Проблемът е в него

За зачеването са нужни двама. При почти всяка трета двойка, която има проблеми със зачеването, то те са свързани с мъжката плодовитост. Плодовитостта на мъжа е силно зависима от качеството и количеството на семенната течност. Ако обемът на еякулата е твърде малък или спермата е с влошени качествени показатели, то забременяването може да бъде много трудно или дори невъзможно.

Възрастта оказва влияние

На жените след 35-годишна възраст и на мъжете след 40-годишна възраст може да са нужни повече месеци, за да чуят хубавата новина. Много жени мислят, че редовната менструация е знак за фертилитет, но това не е непременно вярно. Възрастта оказва влияние върху качеството и количеството на яйцеклетките. Освен това, ако вашият партньор е с пет или повече години по-възрастен от вас, това може допълнително да увеличи риска от проблеми с плодовитостта.

Запушени маточни тръби

Запушените маточни тръби са отговорни за близо 30% от случаите на безплодие при жената. Запушване хода на едната или двете фалопиеви тръби нарушава нормалното протичане на процесите на оплождане и забременяване. За щастие, съвременната репродуктивна медицина предлага надеждни начини за преодоляване на това състояние.

Имате ендометриоза

Ендометриозата е състояние, в което тъкан, подобна на ендометриума (тъканта, която покрива матката) расте на места извън матката. Смята се, че около половината от жените с ендометриоза ще срещнат затруднения при зачеването. Най-честите симптоми на ендометриозата включват болезнена менструация и болки в таза.

Хронични заболявания

Хроничните заболявания могат да доведат до безплодие както при мъжете, така и при жените. Например, дисбаланс на щитовидната жлеза или недиагностициран диабет могат да бъдат причини за  безплодие. Въпреки че все още не е толкова добре проучена, депресията също може да бъде причина за проблеми. Някои автоимунни заболявания, като лупус и недиагностицирани болести, предавани по полов път, могат също да причинят безплодие

Стрес

Стресът, добър или лош, ще се отрази върху вас както физически, така и психически. Балансът и спокойствието са решаваща част от опитите за зачеване. Когато сте стресирани, надбъбречната ви система полудява. А в такъв случай тялото ви едва ли ще си каже „Добре, нека да забременеем сега“. Да се ​​научите да казвате „не“ и да отделяте време за себе си е важно, за да подобрите шансовете си за зачеване.

Необяснимо безплодие

Между 10% и 30% от безплодните двойки никога не разбират защо не могат да забременеят. Много лекари казват, че няма необясним безплодие, а само неоткрити или недиагностицирани проблеми. Фактът е обаче че някои двойки така и не намират медицински отговор на причината. Въпреки това, липсата на отговори не означава, че не можете да бъдете лекувани.

Как да подобрим шансовете си?

Много двойки отлагат тестването и лечението, чакайки чудо или мислейки, че първо трябва да „опитат още малко“. Това е грешка. Някои причини за безплодие се влошават с времето. Колкото по-рано получите помощ, толкова по-вероятно е лечението на плодовитостта.

Приемът на достатъчно фолиева киселина е друг важен аспект на подготовката за забременяване. Неслучайно тя е „любимият“ витамин на бременните. В периода преди зачеване се случват активно два ключови процеса – формиране на яйцеклетка и фоликулогенезата. По време на тези процеси има повишени изисквания от витамин B9 – фолиева киселина. Липсата му може да влоши на качеството на яйцеклетката и да повлияе негативно на изхода от бременността. Допълнителният прием на пренатални витамини като Пренатал Денк ще осигури всичко необходимо на бъдещите майки, за да се подготвят за успешна бременност. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитието на плода.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно