Колко време ми е нужно, за да зачена?

За някои двойки забременяването може да бъде дълъг процес. За други бременността се случва само след един-два опита. Не си поставяйте конкретен срок, кога трябва да се случи това. Бъдете информирани какво казват цифрите за зачеването, знайте какво да очаквате и се грижете за себе си, ако искате да забременеете. Откажете се от неща като алкохола и тютюнопушенето, ако са сред пороците ви. Можете също така да започнете да приемате ежедневно пренатални витамини, защото грижата за вашето бебе започва още преди зачеването, а те са специално създадени да подкрепят майката с всички необходими витамини и минерали за успешна бременност и кърмене.

Колко време ни е нужно?

Моментът на бременността за една двойка може да бъде много различен от времето за друга двойка. Вероятността да забременеете зависи от няколко фактора, включително:

  • възраст
  • здраве
  • семейна и лична медицинска история

Разбира се, колко често правите секс, също играе важна роля.

Повечето двойки могат да забременеят в рамките на шест месеца до една година. Понякога има очевидна причина за безплодие, като физически проблем с яйчниците, матката или тестисите. В други случаи причината може да бъде неизвестна.

Какво говорят цифрите?

Жените имат най-добри шансове да забременеят в 20-те си години. Тогава имате най-голям брой здрави яйцеклетки. Жените се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще имат. С напредването на възрастта запасите ви намаляват, а тези, които остават, не са толкова здрави.

До 35-годишна възраст имате само 12 процента шанс да забременеете в рамките на даден тримесечен период, до 40-годишна възраст този брой пада до 7 процента.

Плодовитостта на мъжа също намалява с възрастта, а сперматозоидите стават все по-изложена на гетентични аномалии.

Поради всички тези факти обаче често се създават и излишни притеснения в двойките, които се провалят от първия опит, или са в малко по-напреднала възраст. Не забравяйте, че дори когато всичко е наред, шансът за забременяване през първия месец е само 25%.  При редовни и активни месечни опити за зачеване почти 50% от двойките забременяват между третия и шестия месец. В рамките на една година редовни опити шансът за успех е над 90%.

Как да подобрим фертилитета?

Най-добрият начин да се подготвите за бременността е да се съсредоточите върху здравето си. Полагайте усилия да влезете в най-добрата възможна форма, като правите следните неща:

  • Поддържане на здравословно тегло. Наднорменото или поднорменото тегло могат значително да повлиаят на хормоните, отговарящи за фертилитета.
  • Ако пушите, откажете се. Това ще подобри шансовете ви за зачеване и ще даде на вашето бебе най-добрия старт в живота.
  • Хранете се правилно. Стремете се да ядете повече растителни източници на протеини и желязо, и по-малко такива от животински произход (например леща вместо говеждо), изберете пълнозърнести храни и други източници на фибри. Заменете нискомаслените млечни продукти с пълномаслени и изберете здравословни източници на мазнини като авокадо и ядки.
  • Приемайте пренатални витамини. Въпреки че здравословната диета е най-добрият начин за натрупване на нужните хранителни вещества и микроелементи, пренаталните витамини са чудесен начин да увеличите шансовете си за забременяване и да защитите здравето на вашето бебе още преди зачеването. Те съдържат така необходимите фолиева киселина (B9) и витамин D.

Съветът на лекарите е да приемате фолиева киселина, ако се опитвате да забременеете, поне три месеца преди започването на опитите и до 12-та седмица от бременността. Редица научни изследвания показват, че приемът на фолиева киселина намалява риска от преждевременно раждане. Фолиевата киселина също така е от съществено значение за образуването на здрави червени кръвни телца и нормалния растеж на бебето. Поради тези причини се препоръчва приемът на фолиева киселина да продължи до края на бременността.

Фолиевата киселина е B-витамин, който нашите тела използват, за да създават нови клетки, които поддържат доброто състояние на кожата, косата и ноктите ни. Тя подпомага развитието на нервната система и клетъчния растеж на бебето. Намалява риска от развитие на заешка устна и дефекти на невралната тръба. Всяка година около 300 000 деца се раждат с дефекти на невраланата тръба, около половината от тези случаи могат да бъдат предотвратени чрез прием на фолиева киселина. Затова и продукти като Пренатал Денк са толкова важни по време на зачеване. Пренаталните витамини от серията осигуряват всички важни хранителни вещества, включително фолиева киселина, витамини и йод, като по този начин се гарантира получаване на адекватни количества фолати в момента на зачеването и през първите 12 седмици на бременността.

Кога да потърся помощ?

Ако не можете да забременеете след цяла година опити, добра идея е да се консултирате със специалист по плодовитост. Според различни изследвания, 1 от всеки 8 двойки, или 12 процента, имат проблеми със забременяването. Също така трябва да се консултирате със специалист, ако:

  • сте на 35 или по-млада и се опитвате да забременеете от една година
  • сте над 35 години и сте правили неуспешни опити повече от 6 месеца

Ако знаете, че имате здравословен проблем, който засяга фертилитета ви, посетете вашия лекар даже още по-рано.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно