Кои са най-подходящите дни за забременяване?

Статистики показват, че ако двама партньори – мъж и жена, са полово зрели и физически здрави, вероятността да станат родители е 10-15% в рамките на 30 дни, 88% за 365 дни и 95 % за 24 месеца. Обикновено при двойките под 30- годишна възраст, за да настъпи оплождане, са нужни 6 месеца, а на тези над 35 години  – около 9 месеца. След 40-годишна възраст шансовете спадат, но не изчезват. Смята се, че дадена двойка е безплодна при липсата на бременност  в продължение на две години при редовен полов живот, без използване на противозачатъчни средства и методи. Кога е най-благоприятното време за забременяване? Според специалистите по репродуктивна медицина повечето бременности настъпват след секс, който се е случил по-малко от два дни преди овулацията. (Това е процесът на освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчниковия фоликул). Но жената може да забременее по-рано или по-късно от посоченото време.

Известният в акушерството прозорец на зачеването, който обхваща три дни преди овулацията и два дни след нея. Обяснението е, че сперматозоидите остават жизнеспособни в слузта на маточната шийка за близо 5 дни. Ако не настъпи оплождане,  яйцеклетката се изхвърля от женския организъм заедно с менструалната кръв. Но при среща със сперматозоиди един от тях прониква в яйцеклетката, опложда я и тя прораства в маточната лигавица, поставяйки началото на нов организъм. Най-добрият шанс за забременяване е времето между 12-ия и 16-ия ден преди менструацията, твърди д-р Едуард Маруд, ендокринолог и специалист  по репродуктивна медицина от Центъра по фертилитет в Илинойс, САЩ. Трудно е обаче да  се определи с прецизна точност денят на овулацията. Много жени си мислят, че това е 14-ият ден от техния цикъл, но обикновено не е така и се налага допълнително уточняване като се приложи

комплексен подход

Може да се започне с определяне на базалната температура. Това е телесната температура, измерена сутрин, веднага след събуждане. Тя се повишава с около 0,5 градуса по Целзий при отделяне на зрялата яйцеклетка от яйчника.

Добре е да се приложат хормонални тестове. Това са хартиени ленти, които се поставят в слюнката или в урината и показват кога са увеличени съответно естрогенът или лутеинизиращият хормон. Известно е, че те достигат максимални стойности преди овулация.

Тя се установява и по количеството на цервикалната слуз. Отдавна се знае, че хормоните, които контролират менструалния цикъл, влияят на секретите в шийката на матката. Когато яйцеклетката узрява, слузта в маточната шийка се увеличава и навлиза във вагината. Ето защо преди овулацията настъпват т.нар. „влажни дни“. Точно тогава е най-голяма вероятността за зачеване.

От полза е също календарният метод. За да го приложите, от средната продължителност на цикъла – например, 32 дни – трябва да извадите 14. Така ще се окаже, че овулацията е на 18-ият ден от цикъла (първият е денят, в който започва менструацията). При 31-дневен цикъл овулацията  настъпва на 17-ия, при 28 на 14-ия ден. Най-малка вероятност за оплождане има 10 дни преди периода на менструация, категорични са специалистите по репродуктивна медицина, но предупреждават, че макар и по-рядко  оплождане може да се случи по всяко време от живота на физически здравата жена в активна възраст.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно