6 стъпки за успешно ин витро

Зачеването ин витро е една от най-популярните и най-ефективни процедури за двойки, които се борят да разширят или да създадат семейство. Не трябва да забравяте, че когато се опитвате да забременеете, всичко, от което се нуждаете, е една добра яйцеклетка. А качеството на яйцеклетките се влияе пряко от това, което се случва отвън. Всичко, което правим или вкарваме в тялото си, засяга нашите яйцеклетки, а с напредването на възрастта и излагането на разнообразни токсини от околната среда, тяхната работоспособност спада. Това обаче по никакъв начин не означава, че няма начини да поддържаме яйцеклетките си във форма.

Тайната се крие в целенасочените стъпки, които ще поддържат тялото ни в оптимална форма.

Ето няколко от тях, за които да помислите, ако планирате да тръгнете по пътя на ин витро процедурата.

Споделяйте

Когато се консултирате със своя лекар по ин витро процедурата, предоставете му възможно най-много информация при първоначалната консултация, за да може да ви даде възможно най-удачния съвет. Обсъдете с него медицинската си история и всички онези фактори, които могат да повлиаят на ин витро процедурата.

  • Подробности за минали опити за бременност;
  • Медицински състояния, които вие или вашият партньор може да имате;
  • Тегло, диета, лекарства, начин на живот, ниво на стрес, упражнения, предишни тестове за плодовитост или лечения, през които сте минавали;
  • Всякакви сексуални проблеми, които всеки в двойката е имал, фамилна история на безплодие, претърпяна операция или повтарящи се инфекции.

Помислете за замразени ембриони

Замразяването на ембриони дава възможност те да бъдат съхранени и трансферирани при последващ ин витро цикъл. По възможност е по-добре да се замразят ембрионите, отколкото яйцеклетките, тъй като те са по-стабилни и е по-вероятно да оцелеят при размразяване. Предполага се, че жена, замразяваща 12 яйцеклетки на възраст под 35 години, има 50% шанс да роди бебе с тези яйцеклетки чрез ин витро процедура.

Яжте „добри“ мазнини

Неотдавнашно проучване на Училището по обществено здраве към Харвардския университет установява, че яденето на храни, богати на мононенаситени мазнини, може да помогне на жените, опитващи се да забременеят чрез ин витро. Известно е, че тези „добри мазнини“ предпазват сърцето, намаляват възпаленията в тялото и подобряват плодовитостта. Затова яжте много храни като авокадо, ядки и семена, слънчогледово олио и зехтин. Заедно с подобряването на плодовитостта, те също са много необходими за развитието на плода. Други изследвания показват, че жените, приемащи повече наситени мазнини и червено месо, произвеждат по-малко яйцеклетки, които да са достатъчно здрави за използване при лечение на плодовитост.

Обърнете се към хранителните добавки

Клетките ни усвояват хранителните вещества, които вкарваме в тялото си, а най-големите клетки в тялото на жената са нейните яйцеклетки. Приемайки пренатални витамини и добавки, ние пряко влияем върху качеството на яйцеклетките и подобряваме фертилните възможности на организма ни.

Изпитани, тествани и доказани, добавките, които съдържат фолиева киселина, помагат да се намалят рисковете от вродени дефекти при плода. Това важи за двойки, опитващи се да заченат по естествен път или чрез ин витро. Затова започнете да приемате пренатални хранителни добавки с фолиева киселина поне три месеца преди очаквания трансфер на ембриони.

И мъжете, и жените могат да се възползват от приемането на хранителни добавки, които подобряват шансовете за успешна ин витро процедура. Тези добавки трябва да включват антиоксиданти и фолиева киселина. При мъжете добавките с L-карнитин могат да подобрят качеството на спермата. При жените фолиевата киселина ограничава рисковете от дефекти на невралната тръба – т.нар. спина бифида и намалява опасностите от спонтанен аборт. Коензим Q10 (CoQ10) спомага за запазването целостта на яйцеклетките като ги предпазва от свободните радикали. А ДХЕА или дехидроепиандростеронът – хормон, синтезиран от надбъбречните жлези, може да се трансформира в тестостерон (основният мъжки полов хормон), естроген (важен женски полов хормон) или стероиди. Освен това ДХЕА отговаря за производството на хормони, които регулират метаболизма на мазнините и минералите. ДХЕА и CoQ10 могат да помогнат на жените на възраст над 35 години да имат по-здрави яйцеклетки.

Избягвайте натоварващите упражнения

Въпреки че е от съществено значение да се грижим за тялото си и да го поддържаме в добра форма, тежките и усилени упражнения могат да намалят нивата на плодовитост при жените и да намалят шансовете за успешно зачеване. Тежките упражнения повишават два пъти риска от неуспешно ин витро. Заложете на щадящи упражнения с ниска интензивност като ходене, йога или плуване.

Наспете се добре

Вашият цикъл на сън трябва да бъде нормален за най-малко две седмици преди назначаването на ин витро процедура. Лягайте си рано и се уверете, че спите поне осем часа на ден. Спането в пълна тъмнина помага за регулиране на нивата на мелатонин в тялото, подобрява физическото и емоционално благосъстояние.

А когато сме спокойни и в добро физическо състояние, това може да увеличи шансовете ни за успешна ин витро процедура.

Препоръчваме
Prenatal Denk

Пренатал Денк

ПЛАНИРАНЕ + БРЕМЕННОСТ

 
От моментa на планиране на бременността, Пренатал Денк Ви осигурява достатъчно количество фолат, като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал Денк с фолиева киселина, витамини и йод допринася за покриването на повишените нужди на организма от витамини, минерали и микроелементи, като съдейства за нормалното протичане на бременността и развитие на плода.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно