Съвети за бързо възстановяване след секцио

Оперативният метод, чрез който детето се ражда след разрез през корема и матката на майката (т.нар. цезарово сечение или секцио) векове наред е бил с фатални последици. След такова вмешателство е било непостижимо да се запази животът на родилката. Но днес, при съвременните възможности на медицината, прилагането на секцио се е превърнало в мода. По този начин ражда всяка четвърта жена в България, твърдят акушер-гинеколози. Въпреки това хирургичната интервенция не премахва редица неудобства за майката. Ето как бихте могли да ги преодолеете и да се възстановите безпроблемно:

 • Започнете да кърмите колкото се може по-скоро след раждането. Повечето родилки, които са претърпели хирургична намеса, могат да кърмят най-рано ден след раждането. Но дори да избързате, такъв опит няма да ви навреди. По време на кърменето се отделя в по-големи количества хормонът окситоцин, който е от значение за по-бързото свиване на матката.
 • Не се залежавайте. Препоръчително е още в родилния дом, до дванадесетия час след операцията, да станете и да се разходите с помощта на някой от болничния персонал. Движението ще подобри кръвната ви циркулация и ще помогне да се предпазите от тромби (съсиреци) и запек.
 • Не се лишавайте от физическа активност в първите 40 дни. Разпространено е мнението, че до 6 седмици след раждането жените, родили със секцио, трябва да се въздържат от всякакви физически дейности, включително да не ходят на фитнес. Това отдавна е мит – основната физическа активност и упражненията за укрепване на тазовите мускули могат да започнат бавно и постепенно, скоро след изписване от родилния дом. В рамките на 40 дни не се препоръчва само вдигане на тежки предмети.
 • Внимавайте да не стоите дълго с пълен пикочен мехур. След като на дванадесетия част от операцията ви освободят от поставения катетър, трябва да следите за редовното изпразване на пикочния си мехур, тъй като задържането на урина в него затруднява бързото свиване на матката.
 • Погрижете се за червата си. Липсата на движение, непосредствено след операцията, приемането на болкоуспокояващи и антибиотици обикновено води до запек. Може да преодолеете проблема като пиете достатъчно вода (около 8 чаши на ден) и се храните с богати на фибри ястия. За целта наблегнете на плодовете, зеленчуците, ядките, пълнозърнестия хляб и бобовите растения. Особено подходящи за вас са ястия с бамя, овесени ядки и чиа. Тяхната хлъзгава текстура ще ви помогне да омекотите изхожданията си.
 • Постарайте се да приемате повече течности. Пийте не само вода, но и билкови чайове. Така ще предотвратите запека и ще подобрите лактацията си.
 • Отделете специално внимание на т.нар. оперативна рана. При къпане тя може да бъде намокрена едва на третия ден след операцията, а понякога – на седмия ден. По въпроса трябва да се посъветвате с лекар. Раната заздравява напълно в рамките на четири до шест седмици и ако не възникнат допълнителни проблеми, в мястото на интервенцията остава деликатен белег. Съвременната дерматология предлага разнообразни средства за заличаването му, а и с времето той избледнява.
 • Следете промяната в лохиите. В първите три дни след секцио те са яркочервени. След десетия ден цветът им се трансформира в розово-кафеникав. От този ден нататък количеството на лохиите намалява. Те спират напълно до 6-8 седмици след раждането.
 • Масажирайте корема си. В първите дни след операцията можете да извършвате леки кръгови движения в областта на корема. Това не само ще подобри движението на червата, но ще помогне на матката да се свие по-бързо.
 • Стегнете се с медицински колан за след раждане. Препоръчително е да го носите в рамките на три часа дневно. Така ще подпомогнете свиването на разтегнатите коремни мускули и ще облекчите болката по време на физическа дейност. В часовете, когато си почивате, по-разумно е да не носите този колан.
 • Осигурете си пълноценна храна. Тялото ви се нуждае от разнообразни хранителни вещества, за да си попълни възникналите дефицити през бременността. Освен растителни продукти с фибри, витамини, микроелементи и други биологично активни вещества, хапвайте месни ястия, богати на протеини.
 • Приемайте хранителна добавка, предназначена за периода на кърмене. Идеален за вас е Лактонатал + ДХА Денк с Омега-3 мастни киселини (DHA + EPA), фолиева киселина, витамини и йод. Този продукт ще покрие повишените нужди на организма ви от полезни вещества, необходими да се възстановите, както и да се развива нормално вашето кърмаче.
Препоръчваме
Prenatal+DHA Denk

Пренатал+DHA Денк

БРЕМЕННОСТ + КЪРМЕНЕ

 
От 13-та седмица на бременността, Вашето бебе започва значително да нараства. Пренатал+DHA Денк Ви осигурява необходимото количество фолат, DHA и EPA (Омега-3 мастни киселини), като допълнение към здравословния хранителен режим. Пренатал+DHA Денк също съдържа йод, който допринася за нормалното производство на тироидни хормони и нормалната функция на щитовидната жлеза.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно