Хранене по време на кърмене - препоръки и съвети

Безспорно майчината кърма за новороденото и малкото бебе е с нищо незаменима храна, гарантираща здраве, правилно развитие и устойчивост към заболявания. За да е най-пълноценна, много важно е в ежедневното Ви меню да присъстват основните хранителни съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи. Най-добре е да включвате белтъчни храни 2-3 пъти на ден като месо, домашни птици, ядки, семена. Препоръчително е да консумирате на ден по три порции зеленчуци и поне два пъти – плодове. В ежедневното Ви меню трябва да присъстват пълнозърнести храни, особено хляб, макаронени изделия, зърнени и овесени ядки.

Внимавайте с продуктите, носещи риск от алергии

Това най-често а са фъстъци, мед, цитрусови плодове, шоколад, царевица и др. Сведете ги до минимум, а когато похапвате от тях внимателно проследявайте състоянието на детето си в продължение на 12 до 18 часа. При поява на кожни зачервявания, обриви или други форми на дискомфорт трябва да спрете консумацията на „подозрителния“ продукт. Специално внимание налага кравето мляко, чийто протеини са силен дразнител за неукрепналия още организъм на мъничето. И още – млякото често причинява колики при децата поради непоносимост към неговата захар (т.нар.лактоза). По-добре е да консумирате кисело мляко. Купувайте продукти с най-ниско съдържание на консерванти, стабилизатори и изкуствени оцветители. Тези добавки не само причиняват вреда, но могат да доведат до алергични реакции както при майката, така и при кърмачето.

Не оставайте жадни, но избирайте напитки, подходящи за кърмачки

Без значение какво Ви казват, например, че малко алкохол от време на време, няма да навреди на детето, откажете спиртните напитки напълно. Алкохолът е клетъчна отрова, която потиска дишането, сърдечния ритъм, работата на мозъка и останалите функции на майчиния и детския организъм. Слуховете, че бирата влияе благотворно върху отделянето на майчина кърма, са неоснователни и вредни, твърдят нутрициолози и АГ-специалисти. Освен това, опитайте се да пиете по-малко кафе и силен чай. Съвременни изследвания показват, че старият начин за увеличаване на кърмата с чай, към който е добавено мляко изобщо не е толкова ефективен, колкото се смяташе досега. Млякото невинаги е от полза за кърмещите майки и техните бебета поради риск от алергия. Не забравяйте, че през първите 3-4 дни след раждането, когато в организма Ви се утвърждава една нова функция – да кърмите детето си, не е разумно да прекалявате с приема на течности. В противен случай рискът от мастит нараства. След четвъртия ден обаче, при настъпилата адаптация към процеса на кърмене, трябва да поемате достатъчно течности (минимум 2, 5 литра вода на ден), защото кърмата се състои от около 87% вода. Наблегнете на здравословните напитки: фрешове, плодови и зеленчукови сокове. Важно е в никакъв случай да не чувствате жажда.

Погрижете се за развитието на мозъка и очите на бебето

Тъй като Вашето дете расте интензивно през първите месеци от живота си, много важно е да получава вещества, полезни за развитието на неговата централна нервна система (т.е. на мозъка, гръбначния стълб и очните нерви). С такава цел е препоръчително да консумирате риба 2–3 пъти седмично. Най-подходящи са сьомга и пъстърва. Опасни са риба-меч, акула, сафрид и други, които съдържат високи нива на живак. Може да добавяте ленено семе към салати или да ги подправите с ленено масло. Посочените храни, съдържат омега-3 мастни киселини, включително DHA (Декозахексаенова киселина). Тя е особено необходима омега-3 мастна киселина, гарантираща пълноценното развитие на мозъка и на очите на Вашето дете. Нарича се есенциална мастна киселина, защото човешкото тяло не е в състояние да я произвежда само, а трябва да си я набавя с храната. По тази причина DHA често е недостатъчна. Можете да я увеличите в кърмата си, като приемате подходящи хранителни добавки.

Избягвайте храни, образуващи газове

Опитайте се в минимални количества да хапвате ястия, които причиняват подуване на корема, поради повишено образуване на газове (това е т.нар. метеоризъм). Внимателно, в малки количества въвеждайте в менюто си зеле, грах, царевица, боб, тиквички, патладжан, различни колбаси, полуфабрикати, подправки и сосове. Независимо дали обичате пушено, солено или пикантно месо, въздържайте се от него докато кърмите. Всички подобни деликатеси водят до метеоризъм в майчиния организъм, колики и дискомфорт у бебето.

Ограничете сладките изкушения и пържените храни

Разбира се, понякога много ще Ви се иска да хапнете нещо сладко и вкусно. Но не забравяйте, че захарта засилва процесите на ферментация, които провокират бебешките колики. Предпочитайте печени ястия или сготвени на пара. При тези начини на приготвяне се запазват полезните хранителни вещества в максимално количество и не се внасят ненужни калории, както става чрез пържените храни. С течение на времето сигурно ще разширявате диетата си, но не прибързвайте. Въвеждайте нови храни не повече от веднъж на два дни. Добре е да прилагате следния

тест:

когато хапвате нещо, различно от обичайното през последните месеци, изчакайте 18 часа. През това време наблюдавайте детето си. Ако бебето няма негативна реакция (алергия, колики и други прояви на дискомфорт), въпросният продуктът е преминал теста и може да го включите във Вашето меню. Не се притеснявайте, ако първоначално бебето Ви е много чувствително и Ви налага да се храните еднообразно. Повторете теста след седмица. Възможно е тогава детето Ви да се отнесе по-благоприятно към новия продукт. С течение на месеците Вашето хранене със сигурност ще се разшири значително.

Препоръчваме
Lactonatal+DHA DEnk

Лактонатал+DHA Денк

КЪРМЕНЕ

 
По време на кърмене, потребностите от определени хранителни вещества са завишени. Например, трябва да се погрижите, за да сте сигурни, че приемате необходимото количество DHA Омега-3 мастна киселина. Лактонатал+DHA Денк с DHA и EPA, фолиева киселина, витамин D и йод допринася за покриването на повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи в периода на кърмене.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно