Болна съм! Мога ли да кърмя бебето си?

Не е лесно да бъдеш майка! Още по-трудно е да бъдеш  болна майка, която трябва и да кърми. Няма на кого да се обадите, че сте болни, не можете да си вземете и почивен ден. Това, което може да направите, е да отпишете едно от основните си притеснения през този период – напълно безопасно е да кърмите бебето си, докато боледувате.

Според специалистите е не само безопасно, но и полезно да кърмите, когато сте с настинка или грип. Ето какво трябва да знаете за кърменето през този период:

Безопасно ли е да кърмя, ако боледувам?

Да, кърмата е най-здравословният източник на храна за бебчо, като същевременно му осигурява антитела, които го предпазват да не се разболее. Защитните свойства на кърмата са отдавна доказани – тя предпазва бебето от настинка, грип и развитието на инфекции.

Ако сте твърде отпаднали, за да кърмите, изцедената кърма носи същите ползи. Просто изберете здрав възрастен, който да нахрани бебето с шише.

Дори при майки с COVID-19, лекарите препоръчват да продължава да се кърми. Дори при активна инфекция, все още може да изцеждате кърмата си и тя да е безопасна за бебето, но преди това трябва да се посъветвате с вашия лекар.

Мога ли да предам заболяването през кърмата?

Вирусите на настинка и грип не се предават при кърмене. Някои по-сериозни заболявания като ХИВ, Т-лимфотропен вирус тип 1( HTLV-1) или бруцелоза (рядка бактериална инфекция) могат да се предадат чрез кърмата.

Други мерки, които може да вземете, за да предотвратите разпространението на заразни вируси, са често миене на ръцете, избягвайте да кихате или кашляте около бебето, ограничете контакта си лице в лице и т.н.

Бебето ми е болно – трябва ли да продължа да го кърмя?

Абсолютно! Всеки път, когато болното бебе е в състояние да приема течности, то това трябва да е майчината кърма. Майчиното мляко осигурява антитела, специално пригодени за борба с болестта на бебето, които се усвояват бързо и лесно. Освен, че е най-лесно смилаемият източник на храна, кърменето е и изключително успокояващо за болното бебе и важна част от процеса на възстановяване. Препоръчително е все пак да му давате изцедена кърма, защото кърменето на болно бебе, би изложило майката на риск от инфекция и доста вероятно, сериозен дискомфорт.

Безопасни ли са лекарствата срещу настинка за кърмещи майки?

Колкото повече почивате, толкова по-бързо ще се възстановите. Не е препоръчително да се тъпчете с тежки лекарства и антибиотици. Дайте на имунната си система време и шанс да се справи сама с болестта. Какво друго може да направите?

  • Заредете се с витамин С. Храни като портокали, мандарини, грейпфрут, ягоди, пъпеш, киви, манго, домати, чушки, папая, броколи, червено зеле и спанак могат да засилят имунната ви система.
  • Увеличете цинка. Храни като пуйка, говеждо, свинско, варени стриди, яйца, кисело мляко, пшенични зародиши и овесени ядки са заредени с цинк и също могат да помогнат за повишаване на имунитета.
  • Останете хидратирани. Пийте много вода или топли успокояващи напитки като чай и бульон, за да останете хидратирани, докато сте болни. Те ще помогнат болестта да премине по-бързо.
  • Използвайте овлажнител за въздух. Сухият въздух може да влоши кашлицата и болното гърло. Овлажнител, който поддържа въздуха влажен, може да помогне за облекчаване на кашлицата.
  • Не спирайте витамините за бременни и кърмещи. И през този период те ще носят така необходимите витамини, минерали и микроелементи, които ще предавате на детето си чрез кърмата.
  • Някои лекарства срещу настинка, грип и кашлица съдържат деконгестанти или отхрачващи средства, които могат да намалят притока на кърма.

Избягвайте лекарства, които съдържат в съставките си фенилефрин, фенилпропаноламин или гуайфенезин. Когато кърмите, избягвайте да приемате и лекарства, които причиняват сънливост.

Препоръчваме
Lactonatal+DHA DEnk

Лактонатал+DHA Денк

КЪРМЕНЕ

 
По време на кърмене, потребностите от определени хранителни вещества са завишени. Например, трябва да се погрижите, за да сте сигурни, че приемате необходимото количество DHA Омега-3 мастна киселина. Лактонатал+DHA Денк с DHA и EPA, фолиева киселина, витамин D и йод допринася за покриването на повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи в периода на кърмене.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно