Много искам да кърмя, но не знам дали ще имам кърма. Как да се подготвя?

Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето, който напълно покрива нуждите му и създава най-благоприятни условия за детското развитие. Този процес позволява на майката да установи специална, трайна връзка между себе си и бебето. Кърменето ускорява възстановяването на жената в послеродовия период. Намалява риска от следродилни проблеми, включително тежка анемия. При редовно кърмене в майчината кръв се увеличава нивото на хормона пролактин, който потиска функцията на яйчниците и понижава вероятността от повторна бременност. Пролактинът влияе върху емоциите на жената, така че тя става нежна, приветлива, излъчваща обич. Едновременно с това кърмещата майка гарантира здравето на рожбата си, тъй като изградените в организма й защитни тела чрез млякото преминават в мъничето. Отдавна се знае, че кърмените бебета са по-устойчиви на инфекции и хронични заболявания, страдат по-малко от стомашно-чревни проблеми и по-бързо се приспособяват към околната среда. Майчиното мляко е перфектно балансирано, има подходящата температура и най-важното – то е стерилно  и на разположение по всяко време на денонощието.

Подготовката

е многопосочна. Освен убеденост в необходимостта от кърмене и психологическа нагласа за този процес,  разумно е да сте информирани по следните въпроси:

  • Нужен ли е масаж на гръдните зърна с груба кърпа?

Този подход отдавна е в миналото. Той е неоправдан и дори вреден. Разтриването на зърната носи риск от преждевременни контракции. Хормоналните промени, които настъпват по време на бременност, достатъчно подготвят гърдите, за  да може бъдещата майка пълноценно да кърми детето си.

  • Налага ли се изтегляне на гръдните зърна, ако са прибрани?

Не, научно е доказано, че такъв подход е ненужен. Когато мъничето суче, то улавя по-голямата част от ареолата. Това е по-тъмно пигментираната зона около гръдното зърно, което попада дълбоко в устата на бебето. В процеса на кърмене обикновено зърното на млечната жлеза се разширява.

  • Трябва ли е да се снабдя с кремове за омекотяване на кожата в областта на гърдите?

С напредване на бременността в областта на ареолата, се отделя уникален секрет, който естествено смазва зърното. Секретът носи миризмата на околоплодната течност, което влияе позитивно и успокояващо на бебето. Не е добре да използвате кремове преди кърмене, защото те променят уникалния аромат и могат да отблъснат детето от майчината гръд.

  • Какви предмети ще са ми нужни при кърмене?

Добре е предварително да се снабдите с полезни аксесоари като подложки за гърди, възглавница за хранене, дрехи за кърмачки, специален сутиен за кърмене. Предпочитайте естествените материали. Дрехите и сутиенът трябва да са от памучна тъкан. Не забравяйте, че сутиени от синтетични материи лесно могат да причинят напуквания и други проблеми в областта на млечните жлези.

  • Какво мога да направя, за да започна кърменето най-добре?

Поговорете предварително с медицинския персонал  и поискайте да гушнете рожбата си възможно най-скоро след като се роди. Приема се, че т.нар. контакт „кожа в кожа“ стимулира хранителния инстинкт у новороденото и секрецията на млечните жлези.

Когато сте родители за първи път и сте взели решение да кърмите своето дете, може би ще ви е необходима помощта на компетентен приятел и помощник – съпруг, майка, успешно кърмила приятелка, педиатър. Много полезна ще ви бъде всеобхватната информация за кърменето, каквато ще намерите в секция „кърмене“ на нашия сайт. Как ще я приложите зависи от Вас. Имайте предвид, че поведението и решенията на всяка майка са от значение не само за нея, но и за детето. Ние от Прентал Денк ви пожелаваме успех в кърменето и максимум позитивни емоции.

Препоръчваме
Lactonatal+DHA DEnk

Лактонатал+DHA Денк

КЪРМЕНЕ

 
По време на кърмене, потребностите от определени хранителни вещества са завишени. Например, трябва да се погрижите, за да сте сигурни, че приемате необходимото количество DHA Омега-3 мастна киселина. Лактонатал+DHA Денк с DHA и EPA, фолиева киселина, витамин D и йод допринася за покриването на повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи в периода на кърмене.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно