Най-удобните пози за кърмене за мама и бебе

Щом кърмите своето бебе, сигурно имате предпочитана поза и тя е най-удобната за вас и рожбата ви. Но може би скоро ще я промените, ще ви се наложи да проявите гъвкавост, защото мъничето расте и все по-често ще излизате с него навън. Не забравяйте, че каквато и позиция да изберете, важно е да осигурите на детето си опора, особено в областта на главата, шията и гръбнака му. Трябва също да имате опора за гърба или ръцете си и да не се напрягате. Ето най-честите пози при кърмене, които гарантират удобство.

  1. Облегната на гръб. Това често е първата поза за повечето жени, родили по естествен път. Майката лежи по гръб или е полуседнала, облегната на възглавница. Бебето е поставено върху тялото на кърмачката, така че устата му да достига гърдата й. Създаденият контакт „кожа в кожа“ стимулира хранителния инстинкт у новороденото.
  2. Люлка – майката е седнала, облегната на възглавница и обхващаща детето с две ръце. Главата му е върху предмишницата на ръката й, която е сгъната в лакътя. Другата ръка държи телцето откъм гърба, както и краката на мъничето. Коремчето му е притиснато към тялото на майката. Позата е класическа, но не е много стабилна.
  3. Кръстосана люлка. Тази поза изглежда почти като предишната, но бебето е обърнато с ръцете на майката така че тя му осигурява опора откъм врата и раменете, като при това мъничето може да наклони глава и да захване майчината гръд. С порастване на детето кръстосаната люлка става по-удобна, защото бебето успява да облегне глава върху дланта на майка си.
  4. Грабване на топка. Така се нарича позата, при която кърмачката е седнала, облегната на възглавница. Главата на детето е върху възглавница на майчините колене, а тялото му лежи по протежение на ръката й. По този начин майката осигурява опора на главата и гърба му. Тя вижда добре лицето на бебето, което при такъв контакт се чувства в безопасност. Позата е подходяща за кърмачките, които са родили чрез цезарово сечение (за тях е нежелателно да поставят детето на корема си ) или млечните им жлези са прекомерно нараснали.
  5. Легнали настрани – майката и бебето лежат настрана с лица един към друг, опрели корем до корем. Позата осигурява оптимален приток на кърма. Идеална е при хранене през нощта. Подходяща е за майки, претърпели различни видове оперативна намеса по време на раждане.
  6. Релаксиращо кърмене след цезарово сечение. Майката е легнала, а детето се разполага върху нейното рамо. По този начин се предпазва от натоварване корема й, както и оперативната рана след секцио, дори ако разрезът е направен ниско в областта на пубиса (месеста издатина, разположена над срамните кости). Тази поза е подходяща за всички, които изпитват дискомфорт, практикувайки предишните позиции на кърмене.
  7. Изправено кърмене или „Поза – коала”. При нея тялото на детето остава във вертикално положение, подпряно от бедрото на майката. Гърбът и главата му са изправени. Позата се препоръчва при кърмене на бебета, които страдат от рефлукс, колики или ушни инфекции. Подходяща е и за деца с понижен мускулен тонус.
  8. Надвиснало положение. Бебето лежи на гърба си, а майка му се навежда над него така че зърното на гърдата й да попадне директно в устата на мъничето. Този подход не е най.удобният, но често е единствено възможният при възникнал мастит (възпаление на млечните жлези), когато докосването на гърдите е особено болезнено. Приема се, че подобно положение за кърмене помага и при запушване на млечните канали, макар че няма достатъчно научни доказателства за това.
  9. Хранене на бебе в слинг. Кърменето в слинг-шал изисква известна практика, но пък ще ви позволи по-голяма мобилност. Полезно е и в случай, че бебето не обича да лежи или предпочита да е често в прегръдките на майка си. Тази позиция за кърмене е най-удобна, когато бебето може самостоятелно да държи главата си. За кърмене са подходящи всякакви видове слинг, включително еластични и с пръстени. Какъвто и вариант да изберете, основното е, че винаги виждате лицето на детето, а брадичката не опира до гърдите му.
  10. Хранене в поза „Ръка на танцьор“. Подкрепете с едната си ръка гърба на бебето. Създайте с другата ръка опора на долната детска челюст, като  образувате с пръсти буква U, където трябва да пападне брадичката на детето. Придържайте го, докато суче. Тази поза е подходяща за бебе, което не хваща зърното добре в устата си или има понижен мускулен тонус (типично е за децата, които са недоносени, страдащи от различни заболявания или синдром на Даун).
ПРЕПОРЪЧВАМЕ
Lactonatal+DHA DEnk

Лактонатал+DHA Денк

КЪРМЕНЕ

 
По време на кърмене, потребностите от определени хранителни вещества са завишени. Например, трябва да се погрижите, за да сте сигурни, че приемате необходимото количество DHA Омега-3 мастна киселина. Лактонатал+DHA Денк с DHA и EPA, фолиева киселина, витамин D и йод допринася за покриването на повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи в периода на кърмене.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Полезно